Здравословното хранене включва диетични рецепти за обяд и закуска и правилно комбиниране на хранителни продукти. Протеините и зеленчуците са важни за организма и участват почти във всяка диета. Приготвянето на храна, която включва тези хранителни вещества ще укрепи организма ви и ще засили имунитета.
Какви са ползите от здравословното хранене?
-Удължава живота ви
-Заздравява кожата, зъбите и очите
-Поддържа мускулите
-Повишава имунитета
-Укрепва костите
-Предпазва от сърдечни заболявания и диабет тип 2
-Влие добре на храносмилателната система
Тук ви представяме 3 свежи, лесни и диетични рецепти за обяд, които са част от здравословното хранене. Всяка порция съдържа не повече от 550 калории и около 5 грама фибри, което ги прави полезни за вашето тяло.
Диетични рецепти за обяд са не само здравословни, но и много питателни. Те ще увеличат енергията ви през деня.
10 лесни стъпки към здравословно хранене
С тези 5 лесни стъпки отслабвате без диета
9 здравословни високопротеинови закуски за 10 минути
Ето как да приготвите тези 3 лесни и диетични рецепти за обяд:
1 Сандвич със зеленчуци и хумус
Сандвич със зеленчуци и хумус е идеален избор за обяд, който подпомага здравето на сърцето. Имате свободата да избирате зеленчуци, които желаете.
Продукти:
2 филийки пълнозърнест хляб
3 супени лъжици хумус
¼ пасирано авокадо
зелена салата
¼ нарязана червена чушка
¼ чаша нарязана краставица
¼ чаша настърган морков
Начин на приготвяне:
Намажете едната филия хляб с хумус, а другата с авокадо. Напълнете сандвича със зеленчуци, чушка, краставица и морков. Разделете на половина и сервирайте.
2 Салата пролетни рулца
Салата пролетни рулца съдържа цялата гама от вкусове, цветове и забавление на едно пролетно рулце! Тази здравословна рецепта за салата е изпълнена с цветовете на дъгата и щедри количества пресни зеленчуци, скариди и пълнозърнеста част, богато гарнирана с фъстъчен дресинг.
Продукти:
3 чаши маруля
варени скариди
½ чаша варен кафяв ориз
¼ чаша червено зеле
¼ чаша на жулиени моркови
¼ чаша на жулиени краставица
¼ чаша авокадо
счукан червен пипер
1 лъжица фъстъчено масло
1 ½ лъжички сусамово масло
1 ½ чаени лъжички оризов оцет
1 лъжичка кленов сироп
1 лъжичка соев сос
1 чаша вода
½ лъжичка чесън
Джоджен и сусам
Начин на приготвяне:
Разбийте фъстъчено масло, олио, оризов оцет, кленов сироп, соев сос, вода, чесън и червен пипер в малка купа до гладкост.
Комбинирайте маруля, скариди, ориз, зеле, чушка, морков, краставица и авокадо в купа. Добавете дресинга и разбъркайте, за да смесите. По желание гарнирайте с джоджен и сусам.
3 Яйчени мъфини със спанак и печена червена чушка
Всяка хапка е пълна със зеленчуци, заобиколена от лек, кремообразен яйчен крем. Научете се да ги правите за обяд и сменяйте зеленчуците и сиренето. Може да добавите чесън, билки, сос, за да ги обогатите.
8 яйца
⅓ чаша мляко
½ лъжичка сол
½ лъжичка смлян черен пипер
1 чаша настъргано сирене
1 чаша бейби спанак
⅔ чаша печени червени чушки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 C. Намажете формичките за мъфини. Разбийте яйцата, млякото, солта и черния пипер заедно в голяма купа, докато се смесят добре и станат на пяна. Сложете сиренето, спанака и печените червени чушки и ги разбъркайте, за да смесите.
Разсипете сместа в подготвените чашки за мъфини, като напълните 1/3 от сместа.
Печете, докато сместа бухне, стегне и стане светла, около 18-20 минути. Яйчените мъфини ще спаднат, когато ги извадите от фурната. Оставете ги да изстинат за няколко минути, преди да сервирате.
Добър апетит!