Как да се сприятелим с хормоните си и да забързаме метаболизма

Как да се сприятелим с хормоните си и да забързаме метаболизма
Добра форма

Как да се сприятелим с хормоните си и да забързаме метаболизма

Вашите хормони контролират всичко – от изгарянето на калории и изграждането на мускули до настроението. Как да се „сприятелим“ с хормоните и метаболизма? Нека поговорим за най-простите, но най-ефективни методи.

Как да се сприятелим с хормоните си и да забързаме метаболизма

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

Хормони, които влияят на метаболизма

Хормоните са химични съединения, които регулират много процеси в нашето тяло. Лептинът и инсулинът, половите хормони и хормонът на растежа влияят върху нашия апетит, метаболизма (скоростта, с която тялото ни изгаря калории за енергия) и разпределението на телесните мазнини. При пълните хора нивата на тези хормони се повишават, което допринася за метаболитни нарушения и натрупване на мазнини в тялото.

Система от жлези, известна като ендокринна система, освобождава хормони в нашата кръв. Ендокринната система взаимодейства с нервната и имунната система, за да помогне на тялото ни да се справи с различни събития и стрес. Излишъкът или дефицитът на хормони може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване, докато затлъстяването може да доведе до хормонални промени.

Как да се сприятелим с хормоните си и да забързаме метаболизма

Метаболизмът не се отнася само до това колко бързо изгаряте калории, но и до това как тялото ви съхранява и използва енергията, която получава от храната.

Метаболизмът преобразува протеини, мазнини и въглехидрати в съединения като аминокиселини, мастни киселини и проста глюкоза, след което ги транспортира във вашите клетки; изгражда и поддържа мускулите; разгражда натрупаните от тялото мазнини.

Всички тези метаболитни функции са напълно контролирани от хормони. За да функционират гладко системите на тялото ви, хормоналният баланс е важен. Ако тялото произвежда хормони в излишък или, напротив, намалява производството им, това се отразява не само на скоростта на метаболизма ви, но и на ефективността на вашата тренировка, настроението и теглото ви.

Как да подобрим метаболизма?

Как да поддържаме хормоналния баланс и да ускорим метаболизма? Ето някои стратегии, които работят.

Не правете дълги паузи между храненията

Когато тялото продължи дълго време без допълнителна енергия под формата на храна, то изпада в стрес, което може да допринесе за повишени нива на кортизол и по-бавен метаболизъм. Освен това ви прави по-склонни да преяждате, което може да доведе до пикове в кръвната захар, които понижават нивата на инсулин, друг ключов метаболитен хормон. Твърде много инсулин може да накара тялото ви да складира повече мазнини.

Експериментирайте с часовете на хранене, за да разберете какво работи най-добре за вас. Можете да ядете шест или три пъти на ден – просто изберете план за хранене, който ще ви помогне да не изпитвате остър глад през целия ден.

 

Правете фитнес 2-3 пъти седмично

Физическите упражнения имат положителен ефект върху метаболизма. Редовната активност поддържа всичките ви хормони в баланс, което поддържа метаболизма ви да работи гладко. Високоинтензивните интервални тренировки са особено ефективни. Проучванията показват, че кратките периоди на интензивна физическа активност карат мозъка да произвежда по-активно растежен хормон, който стимулира тялото да разгражда мазнините и да изгражда мускули, а също така повишава активността на други хормони.

В проучване, проведено от Karolinska Institute в Стокхолм, жени, които бягат три пъти за 30 секунди с 20 минути активна почивка между тях (като ходене или джогинг), повишават нивата на хормона на растежа.

Добавете повече фибри към вашата диета

Има няколко вида диетични фибри и всички те влияят пряко върху хормоните, които контролират метаболизма.

Получаването на достатъчно разтворими и неразтворими фибри помага да се поддържат нивата на естроген стабилни. Прекомерните количества от този хормон могат да доведат до забавяне на метаболизма на мазнините и да доведат до наддаване на тегло. Стремете се да получавате около 28 грама фибри на ден от храни като пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове.

Пребиотичните фибри, намиращи се в храни като артишок, аспержи, лук и цикория, подхранват добрите бактерии, които живеят в червата ви. Това е важно, защото нови изследвания показват, че вашият микробиом има пряко въздействие върху нивата на хормоните ви. В рецензия, публикувана в списанието Molecular Endocrinology, изследователите откриха, че инулинът (пребиотик, намиращ се в храни като аспержи и праз) има положителен ефект върху производството на грелин, лептин и пептид YY, три хормона, които влияят на метаболизма и помагат за поддържането му нормално.

 

Наспете се

Хормонът на стреса кортизол е един от основните фактори, влияещи върху метаболизма. Неговата основна функция е да поддържа тялото по време на стресовата реакция „бий се или бягай“. Един от начините да направите това е да блокирате усвояването на глюкозата, за да осигурите лесен източник на енергия, когато трябва да се биете, да бягате или да мислите на крака.

Но ако стресът стане хроничен, нивата на кортизол остават повишени, което води до повишени нива на кръвната захар. Резултатът: метаболизмът ви се забавя и вие наддавате на тегло, чувствате се уморени и имате проблеми със съня.

Нощният стрес е особено вреден, защото може да наруши съня, което също повишава нивата на кортизол. Ново проучване от Станфордския университет установи, че повишаването на кортизола през нощта кара тялото да произвежда мастни клетки. Лекарите препоръчват около час преди лягане да правите някаква релаксираща практика: можете да правите няколко йога асани, да слушате музика, да четете книга или да вземете релаксираща вана със сол и етерични масла. Занимавайте се с всяка дейност, която ви дава релаксация и ви създава добро настроение за добър сън.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе