5 естествени начина как да се отървем от пърхота
Здраве и красота

5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Много неприятно състояние, с което се сблъскват много хора е пърхота. Това е много обезпокоително заболяване, особено поради повтарящия се характер.

Белите люспи, падащи от косата, също са смущаващ и неприятен проблем.

Ето защо е важно да се предприемат незабавни действия. Има няколко вида пърхот, но най-често е възможно да се отървете от него не само без помощта на специалист, но и с помощта на естествени методи.

5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Яжте тази суперхрана и ще забавите появата на белите коси!

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

5 естествени начина как да се отървем от пърхота

  1. 1. Оцет срещу пърхот

  2. пърхота
    5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Оцетът е добре познат домашен лек за пърхота, който съществува от дълго време. Съдържащите се в него киселини подобряват не само състоянието на скалпа, но и самата коса. Най-препоръчително е за тази цел да използвате ябълков оцет, който има много по-мека миризма от обикновения оцет. Характеризира се и с много високо съдържание на витамин Е, което го прави естествен антиоксидант.

Ябълковият оцет поддържа скалпа в много добро състояние, като премахва пърхота и го укрепва, както и придава на косата силен блясък. Ябълковият оцет действа и под формата на пилинг, който се приготвя със сода бикарбонат. Една супена лъжица от него се смесва с една супена лъжица ябълков оцет и пастата се нанася директно върху скалпа. След втриване оставете да подейства за около пет минути, след това разтрийте кожата и изплакнете обилно.

Трябва да се използва веднъж или два пъти месечно при мазен пърхот – преди да го използвате върху сух пърхот, трябва да овлажните главата си.

2.Сода за хляб

пърхота
5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Содата бикарбонат или както също е известна сода за хляб е доказано, че е полезена за 40 вида дерматофит, 18 вида дрожди и 12 вида инфекции, свързани с плесен, върху различни части на тялото.

Содата за печене също е отличен ексфолиант, така че приложението й върху скалпа ще премахне мъртвите клетки на кожата. Сега, тъй като содата е основна / алкална, тя също така помага да се балансира рН на скалпа. Добавете сода за печене към шампоан си и го използвайте, както обикновено.

Също така можете да използвате комбинацията от ябълков оцет и сода за хляб заедно. Просто направете смес, нанесете го скалпа и изплакнете.
Направете смес от сода за хляб и розово масло, нанесете върху скалпа, оставете 2-3 минути и след това изплакнете с хладка вода. Така ще забравите за пърхота.

3. Билкови отвари

пърхота
5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Отвари от билки като лайка, глухарче и коприва се считат за изключително полезни при пърхота. Те не трябва да се концентрират, преди употреба трябва да се филтрират и да се оставят на тъмно място за един ден, след което внимателно да се втриват с върха на пръстите в скалпа с масажиращи движения.

Масажът е допълнителна профилактика на пърхота, тъй като увеличава притока на кръв към мастните жлези, нормализира дейността им и регулира секрецията на себум по повърхността на епидермиса. Към билковата отвара могат да се добавят размекнат черен хляб и сок от алое, които добре овлажняват външния слой на кожата и подхранват епидермиса с полезни минерали и микроелементи.

В допълнение, такава маска е в състояние да почисти кожата от натрупването на прах и мръсотия, следователно, след редовна употреба на тази народна рецепта, скалпът става по-малко мазен.

4.Катранен сапун

пърхота
5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Много често срещан начин за ефективно премахване на пърхота за продължителен период е катраненият сапун, който съдържа противогъбични активни съставки, както и съставки, които намаляват огнището на възпалението и намаляват риска от последващи алергични реакции.

Вместо обикновен шампоан за измиване, може да се използва сапун от катран, но след сапунисване трябва да изчакате 5-10 минути, за да подействат активните вещества на пяната. След това изплакнете с разтопена или изворна вода и ако това не е възможно, трябва да сварите течаща вода и да добавите капка лавандулово масло.

5.Кокосово масло срещу пърхот

пърхота
5 естествени начина как да се отървем от пърхота

Кокосовото масло е един метод, който може да помогне, но не забравяйте, че няма да помогне за борба с причината за проблема. Той не противодейства на микроорганизмите, които причиняват пърхота и няма фунгицидни свойства, така че самото му използване не осигурява ефективно лечение.

Маската срещу пърхот с кокосово масло обаче овлажнява в дълбочина скалпа, намалявайки значително лющенето. Силните овлажняващи свойства подобряват отслабеното състояние на кожата, като я подхранват, а самата коса е приятна на допир и гладка.

Tagged , , ,
на горе