Как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки
Психологически

Как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки

Защо искате да се научите как да практикувате търпение? Някои учени казват, че продължителността на човешкото внимание сега е по-малко от осем секунди. И не е чудно. Толкова много неща днес са предназначени да доставят незабавни награди.

Например плъзнете наляво. Чувствах се добре, нали? Поточно предаване, бързо хранене, онлайн игри, доставки на следващия ден – всички те са предназначени да задоволят нуждата ни да получим нещо сега.

Фантастично е, че имаме технологията да постигнем това. Но в резултат на това чакането става неудобно. Може дори да почувствате гняв или опасна импулсивност. Може да ви е трудно да се свържете с хората и да се чувствате извън контрол.Когато се научите как да практикувате търпение, вие възвръщате контрола над живота си.

Как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки

5 ползи за психичното здраве от йога практиките

Самоприемане и позитивно мислене: Пътят към личностно усъвършенстване

infomax-logo-50-15-HW Ралица Паскалева и Теодор Салпаров показаха бебето си

Как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки

1.Дайте си възможности да чакате

търпение в 5 стъпки
как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки

Науката показва, че чакането прави хората по-щастливи. Това е така, защото очакването, че предстои нещо полезно, ново или изненадващо, кара хората да се чувстват добре със себе си. Увеличава чувството на благодарност и радост.

Търпението е житейско умение. Така че изисква практика. Започнете с 30 секунди и стигнете до минути с прости дейности като:

Да седите в тиха стая, да не правите нищо, когато искате да направите нещо друго.
Наливате питие, което харесвате, и чакате да го изпиете
Избор на дългата опашка в магазина за хранителни стоки
Изберете дейности, в които сте установили нетърпение. След това се поставете в тези ситуации и участвайте в тези дейности, като съзнателно се опитвате да практикувате търпение. Това е отличен начин да развиете положителен навик.

2.Оценете можете ли да контролирате ситуацията

Не всичко е под ваш контрол, за това трябва да можете да преценявате кога нещата са извън вашия контрол и, ако не са да не ги насилвате. Нетърпението е лош съветник и предизвиква още един куп неприятни емоции като гняв, раздразнение и безпокойство. Преценете какво можете да направите, за да решите проблема, ако не разполагате с нужните ресурси, проявете търпение.

3.Контролирайте дишането си

търпение в 5 стъпки
как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки

В много случаи губим търпение и в същото време се разстройваме и изнервяме. Има изследвания, които казват, че ако контролираме нашите физиологични реакции това засяга мозъка ни.

Тоест, ако контролираме дишането си и накараме пулса и нервността ни да спаднат, ще се чувстваме по-спокойни. Ето защо е толкова добре да практикуваме медитация или йога, тъй като те са дисциплини, които ни помагат да се съсредоточим върху сегашността и да контролираме настроението си чрез дишане и концентрация.

4.Определете какво ви прави нетърпеливи

търпение в 5 стъпки
как да се научим на търпение в 5 лесни стъпки

Първо определете какво е това, което ви кара от спокоен човек да се превърнете в кълбо от нерви. Направете си списък с нещата, които ви тласкат към ръба. Ако не можете да ги определете веднага, водете си дневник, така постепенно ще забележите определен модел. Когато ви обхване гняв и раздразнителност, запишете си какво изпитвате. Когато запишете чувствата си, ще видите какво ги провокира. Дневникът ще ви помогне да проследите чувствата си с времето и да ги анализирате. Така ще имате повече търпение.

5.Практикувайте малки жестове

Не само трябва да бъдем търпеливи пред големите неща, които очакваме, но търпението е очевидно и в малките жестове всеки ден. Развиването на нашето по-търпеливо аз не е лесно, ако не сме от този тип хора, но трябва да се научим да го правим и трябва да започнем от най-простото.

Например, всички сме били нетърпеливи да чакаме на опашка в супермаркет или друг магазин, за да платим и да си тръгнем. Е, нека се опитаме да не забелязваме това нетърпение, но трябва да се опитаме да преминем този момент, сякаш е нещо интересно. Опитайте се да наблюдавате хората, да не бързайте да мислите за нещо или например да направите списък с нещата, които трябва да направите. Така ще имате търпение във всяка ситуация.

Tagged , , ,
на горе