Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема
Здраве и красота

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Подуване на краката е често срещано явление, особено при повишаване на температурата на околната среда. Наближава лятото, подгответе се да посрещнете потребностите на организма и се предпазите от този неприятен симптом, особено ако сте предразположени към него. А за да стане това, е необходимо да се научи индивидуалната причина за подуването на краката.

Нормално е краката да се подуват при повишаване на температурите, заради затворени обувки, които възпрепятстват кръвообращението, заради продължително седене или стоене, както и заради натоварване при по-продължителна физическа дейност. Решението в тези случаи е сравнително лесно: създаването на подходящи условия като температура, носене на подходящо облекло и обувки, които да помагат за проветряването на организма, краката, и не възпрепятстват нормалното циркулиране на телесни течности, прием на много вода, ограничаване на солта и кофеин съдържащите и безалкохолни напитки, въвеждането на достатъчно почивка за краката и повдигането им нависоко при възможност.

При жените подуването може да се появи преди и по време на менструалния цикъл или бременност. Но понякога отокът на долните крайници показва наличието на проблеми с вътрешните органи, по-специално със сърцето, бъбреците и щитовидната жлеза.

Също така, отокът на краката провокира заболявания – разширени вени, тромбофлебит, захарен диабет, цироза.
Ако крайниците не отичат симетрично, има стягане и отока не изчезва дори и след почивка – това е повод да се консултирате с лекар. Ако подпухналостта не е постоянен проблем и в момента няма начин да се подложите на пълен преглед и изследвания, можете да използвате за справяне с проблема рецепти от народната медицина.

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема Направи си сам чудни коледни украси

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Рецепти с билки за облекчаване на отоци

подуване на краката
подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Една от основните причини за подуване на краката е лошото хранене. Затова си струва да изоставите вредните мазни храни, както и да сведете до минимум приема на въглехидрати и сол. За бързото премахване на отока помага:

– вода с лимонов сок;
– отвара от шипки;
– листа от боровинки под формата на чай;
– сок от черна ряпа или от калина;
– чай от пресен магданоз (изсипете нарязан магданоз в 500 мл. вряща вода, варете 5 минути, оставете да престои далеч от огъня още 20 минути и прецедете. Пийте получения чай ​​три пъти на ден половин час преди хранене);
– артишок (с лимонов сок или на пара);
– целина (сурова или варена);
– сирене;
– лук (добавете малко лук към салатите);
– пъпеш;
– диня;
– краставици.

И още рецепти

С лечебни билки (мента, хиперикум и лайка).

подуване на краката
подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Залейте 4 супени лъжици от билковата смес с вряла вода, оставете да престои половин час, смесете след това с 3 литра вода и дръжте краката си в нея поне 15 минути. Тази рецепта ще ви помогне да се справите с подуване на краката.

С морска сол.

Достатъчно е да разтворите 3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица сода в 3 литра гореща вода и да държите краката си в разтвора 20 минути. Така подуване на краката повече няма да имате.

С масла.

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблемаНалейте малко вода в съд, подходящ да потопите краката. Добавете щипка сол, 30 капки етерично масло от мента, 10 капки евкалиптово и лимоново масло и дръжте краката си в ароматната вода няколко минути.

Ефективни лечебни компреси при подуване на краката:

От магданоз, копър и лайка.

Смесете трите съставки в равни пропорции, изсипете вряща вода, оставете да престои, накиснете превръзка от марля в получената лечебна смес и нанесете компреса за няколко минути върху проблемната зона и подуване на краката няма да имате повече.

С репей.

подуване на краката
подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Прикрепете пресни листа от репей към мястото на отока, които предварително леко сте смачкали, фиксирайте с марля и оставете за една нощ.Със зелеви листа. Намачкайте няколко зелеви листа, прикрепете към мястото на отока, фиксирайте с марля и покрийте отгоре с найлоново фолио. Оставете компреса поне за час, а ако можете и за цяла нощ и проблемът с подуване на краката ще изчезне.

С ленено масло.

подуване на краката
подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема снимка: pinterest

Навлажнете марля с ленено масло, увийте проблемната зона, сложете отгоре найлоново фолио и топъл шал и оставете компреса за една нощ.

Общи препоръки за облекчаване на отока на краката:
– носете удобни обувки;
– движете се повече;
– спете в положение, в което краката са леко повдигнати (можете да използвате специална ролка за крака);
– правете контрастен душ или минете върху проблемните зони с кубчета лед;
– посещавайте по-често сауна;
– правете масаж на краката, използвайки масажни масла;
– носете компресионно бельо и чорапи;
– лекувайте проблемните зони със специални мехлеми или гелове, които се продават в аптеката без рецепта.

Друго ефективно средство за лечение на подуване на краката са ваните с морска сол. Достатъчно е да разтворите 300 г сол във вода, да лежите с цяло тяло в такава вода поне половин час, след което не трябва да пиете никаква течност в продължение на час. Такива вани могат да се правят три пъти седмично.

Tagged ,
на горе