Как да разберете дали ваш приятел ви използва

Как да разберете дали ваш приятел ви използва
Психология Интересно

Как да разберете дали ваш приятел ви използва

Приятелите са много важно нещо в живота на човек и определено без тях ще ни бъде изключително трудно. В неприятни или хубави моменти винаги имаме нужда от близки хора, с които да споделим емоциите си, да потърсим съвет или просто да прекараме някоя свободна минута с тях. Винаги обаче е добре да преценявате много внимателно на кои хора се доверявате и кои от тях считате за приятели, защото може да бъде разочаровани в даден момент. За съжаление много от вас остават предадени, когато се озовете в труден момент или потърсите помощ. Затова бъдете внимателни в подбора си на приятели. Няколко са начините да разберете как някой близък до вас просто ви използва, а в действителност не държи на вас така, както се опитва да ви убеди.

Вие сте му приятел, само ако има нужда от вас. Напълно нормално е някой да поиска помощ от вас за нещо в труден момент. Именно затова са приятелите, нали? Те си помагат взаимно, когато имат нужда един от друг. Но, ако така нареченият ви приятел, ви търси само когато има проблем, това може да е малко подозрително. Такъв човек няма да губи ценното си време, за да поддържа приятелството ви, защото не гледа на вас по същия начин, както и вие. Това обаче няма да му попречи да поиска вашата помощ, ако ситуацията му е от полза. Вие сте ценни за него, ако той се нуждае от нещо и в момента, в който му помогнете, той изчезва, сякаш нищо не се е случило. Всичко това трябва да ви говори, че той само се опитва да ви използва.

Говори зад гърба ви. Понякога може да се чувствате доста несигурни в приятелството ви, защото сте чували слухове от другите си познати за това как въпросният човек е говорил за вас. Истинският приятел е някой, който остава верен, дори и да не сте там и ще защитава честта ви пред хора, които се опитват да сипят клевети по ваш адрес. Човек, който ви мисли злото и не държи на вас, ще се възползва от отсъствието ви в групата и няма да пропусне да каже нещо лошо за вас.

Не цени мнението ви. Друг признак, че човекът, когото считате за приятел, само ви използва, е да усетите, че той не чува или изобщо не цени мнението ви. Той решава къде да отидете, какво ще ядете и как ще прекарате времето си заедно, без дори първо да ви пита какво искате. Ако се чувствате по този начин, говорете с него и той продължи да показва липса на какъвто и да е интерес, значи е лицемерен в приятелството ви.

на горе