7 съвета как да простите на човек, който е разбил сърцето ви

7 съвета как да простите на човек, който е разбил сърцето ви
Любов и партньорство

7 съвета как да простите на човек, който е разбил сърцето ви

Когато започнете да харесвате някого, вие със сигурност се надявате човекът отсреща да изпитва същото и към вас. Може да не признаете чувствата си веднага, но вътрешно мислите за него, гледате го с други очи и си мечтаете да бъдете заедно. В хубавите случаи двамата се срещате и започвате връзка, който ви прави щастливи. Невинаги обаче е така.

Много е възможно някой да разбие сърцето ви, защото просто не изпитва същото като вас или чувствата му да са охладнели след време. В други случаи може той да е обвързан и да няма смелостта да сложи край на сегашната си връзка, като в същото време продължава да бъде с вас или да ви дава надежда, че чувствата ви са взаимни. При всички тези случаи вашето сърце ще бъде разбито. Възможно ли е обаче да простите на човека, който е постъпил по този начин и дори да бъдете приятели? Ако това е целта ви, ето какво може да направите:

Пробвайте да се помирите с него. Това не означава непременно, че отново трябва да започвате връзка. Като цивилизовани хора, опитайте се да обсъдите нещата. По този начин и двамата ще можете да изразявате мислите си и сърдечните болки. Това може да е необходимо за правилното приключване на всяка връзка, която сте имали – в случай, че няма шанс да я възстановите. Възможността да изразите чувствата си към досегашния ви партньор може да ви помогне да се освободите от негодуванието. С това можете да освободите прошката по-рано.

Опитвайте се да му прощавате ежедневно. Прошката не се случва за една нощ. Заздравяването на раните отнема време, така че трябва да сте търпеливи в процеса на възстановяване. Това не означава, че трябва да чакате раненото ви сърце да бъде излекувано, за да прости на човека, който ви е причинил болка. Точно като любовта, прошката е избор. Когато се събуждате всяка сутрин, убедете се, че вече сте му простили. Дори и да не го усещате все още, вярвайте, че сте в процес на достигане до тази фаза. Вътрешната настройка е много важна в случая.

Не му желайте злото. Разбираемо е да ви е трудно да отправите благословии към човека, който ви е наранил. Разбира се, не е лесно да се молите добри неща да се случат на някой, на когото сте сърдити, защото дълбоко в себе си мислите, че той не го заслужава. Вярвате или не обаче, този акт на смирение и безкористност ще ви донесе по-големи ползи. Може да не го осъзнавате, но всъщност чувствата ви към него постепенно се променят. Докато се молите искрено за този човек, Бог ви помага да го видите през Неговите очи – и вашата омраза бавно се превръща в състрадание. Това ще доведе до вътрешен мир.

Спрете да мислите как той ви е наранил. Постоянното помнене на миналото затруднява да се откажете от него и да го забравите. Докато си спомняте как сте пострадали, негодуванието ви се засилва, а гневът ви нараства. За да предотвратите това, контролирайте ума си и филтрирайте мислите си. Всеки път, когато спомените започнат да се прокрадват, съзнателно ги избягвайте и намерете нещо друго, върху което да се съсредоточите. Това улеснява процеса на забравянето и след него е ред на прошката.

Съсредоточете се върху положителната му страна. Вместо да гледате негативните черти на човека, който ви е наранил, решете да се съсредоточите върху неговата по-светла страна. Ако той е бил в състояние да ви причини толкова много болка, това означава, че е бил или е някой, когото цените много. Със сигурност той има добри качества, които харесвате. Спомнете си добрите неща, които този човек ви е направил. Вероятно е имало моменти, в които сте били щастливи с него. Може би всъщност не е толкова лош, колкото си мислите. Имайки предвид тези добри мисли, освобождаването на прошка ще ви бъде по-лесно.

Мислете, че и вие не сте перфектни. Прости, защото ти е простено. Да бъдете милостиви към някого става по-лесно, ако разберете, че и вие също сте допускали грешки. Ако Бог е простил вашите грехове и неуспехи безброй пъти, тогава как не бихте могли да дадете тази прошка на ближен, който ви е нанесъл зло? Вие не сте съвършени и също бъркате. Можете дори да сте наранили някого. Затова прощавайте точно както искате да ви бъде простено всеки път, когато се провалите.

Не съжалявайте за нищо, но бъдете благодарни за уроците. Лошите преживявания обикновено са болезнени, особено когато сте били наранени от любим човек. Не съжалявайте обаче, че сте го допуснали в живота си. Той би могъл да ви нарани, но със сигурност сте споделили и добри моменти заедно. Бъдете благодарни за добрите спомени и уроци, които сте научили с този човек. Не искайте никога да не сте го срещали, защото вярвате или не, той ви е направил по-силни. Не забравяйте също, че понякога на пътя ви застават неподходящите хора, за да може, когато срещнете истинския и правилния за вас, да го познаете и оцените.

Tagged , , , , , ,
на горе