Ето как да преодолеете чувството на безпомощност след загуба на близък човек

11 урока от Конфуций
Психология

Ето как да преодолеете чувството на безпомощност след загуба на близък човек

Как да преодолеете чувството на безпомощност и тревожност след загуба на близък човек или друго травмиращо житейско събитие?

Никога повече страх от бременност и раждане! 

„БЕЗ ПРИВЪРЗАНОСТ=БЕЗ СТРАДАНИЕ” – 10 урока на Буда, които всеки трябва да прочете 

В наши дни позитивното мислене се смята за ключ към постигане на щастие и благоденствие. Каквото и да ви се случи – търсете обяснимото и всичките ви проблеми ще се стопят.

Преодоляването на травма след загуба на близък човек, сериозен инцидент или преживяна катастрофа, изисква сериозна работа с негативните емоции и болезнените спомени.

Методи, чрез които успешно да преодолеете чувството на безпомощност след загубата на близък човек.

# Заучена безпомощност.

През 70-те на миналия век известни учени откриват феноменът, наречен заучена безпомощност. Те забелязали, че хора преживели неприятни събития в живота си, които не търсят адекватна помощ след това, стават пасивни. Тези личности падат „на колене“ пред трудностите и дори не се опитват да повлияят на ситуацията.

Редно да се знае, че не всички изпадат в състояние на заучена безпомощност. Има хора, които въпреки големите трудности, непредсказуемите и неконтролируеми събития, все още се опитват да управляват съдбата си и да приемат предизвикателствата й.

Средно, един на всеки десет души не се поддава на заучена безпомощност. Това са, т.нар. оптимисти.

По какво оптимистите се различават от другите хора?

Оказа се, че хората, устойчиви на заучена безпомощност, интерпретират лошите събития по специален начин.

Например, когато оптимистите показват лоши резултати на изпит или интервю за работа, те вярват, че това е така, защото не са били добре подготвени. Но песимистът ще повярва в лъжливото чувство, че е твърде глупав и няма да постигне нищо в живота.

Оптимистите възприемат причините за негативните събития като ограничени до конкретна ситуация и като преходни (градивни) състояния, които могат да бъдат променени. Песимистите вярват, че неуспехите са причинени от непоправими факти – техните собствени характеристики.

Контрол върху ситуацията.

По начало, липсата на контрол оказва негативен ефект, и обратното – наличието на контрол ни създава чувство на сигурност. Но, дали наистина това усещане е реално?

Децата трябва да знаят, че действията им не незабелязани. Хората, които са имали чувство за контрол над избора си като деца, са убедени, че усилията им имат смисъл и стойност.

# Защо оптимистите са по-здрави?

Оптимистите получават реални ползи за здравето от начина си на мислене. За разлика от песимистите, които са изложени на риск от множество заболявания. Оптимизмът е фактор, който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Оптимистите умират от сърдечно-съдови заболявания с 20-30% по-малко от песимистите.

Оптимизмът предпазва и от инфекциозни заболявания. В проучване се наблюдавало текущото емоционално състояние, след което доброволците са заразени умишлено с риновируси, които причиняват обикновена настинка.

Оказало се, че хората с високо ниво на положителни емоции при заразяване с риновируси, по-рядко развивали инфекции. Тези, които били обладани от негативни емоции, преди въвеждането на микробите, са били най-податливи.

Първата стъпка към промяна на мисленето е да контролирате мислите си и да разпознавате песимистичните нагласи. Научете се да спорите със себе си. След като идентифицирате песимистично убеждение, го прекратете.

Преодолейте чувството на безпомощност по четири начина:

Най-напред се запитайте, дали това ваше убеждение е вярно. Например, ако след неуспех смятате, че никога няма да успеете, опитайте се да си спомните ситуация, в която сте успели. По този начин поставяте под въпрос автентичността на песимистичното убеждение.

Вторият начин е да имате алтернативни обяснения за моментният неуспех. Обикновено повечето събития имат повече от една причина. Песимистите са склонни да се фокусират само върху една от тях – най-лошата възможна причина, която е вътре в тях самите, тя е постоянна и има широк обхват.

За да се преборите успешно с песимистичното вярване, намерете колкото се може повече правдоподобни причини и се съсредоточете върху тях.

Понякога песимистичното настроение може да се окаже много полезно. Какво се има в предвид? Ако наистина сте се представили зле на интервю, поради вашата неувереност, защо да не обработите върху пропуските, вместо да се притеснявате или, още по-зле, да се обвинявате? Дори и да не сте се провалили по ваша вина, това не означава, че е настъпил края на света.

Последната опция за преодоляване на песимистичните мисли е да се разгледа тяхната полезност. Ако убеждението има разрушителен ефект върху животът ви и ви пречи да съществувате нормално, това автоматично значи, че е безполезно и трябва го победите.

Tagged , , , , ,
на горе