„БЕЗ ПРИВЪРЗАНОСТ=БЕЗ СТРАДАНИЕ” – 10 урока на Буда, които всеки трябва да прочете

„БЕЗ ПРИВЪРЗАНОСТ=БЕЗ СТРАДАНИЕ” – 10 урока на Буда, които всеки трябва да прочете
Интересно Психология

„БЕЗ ПРИВЪРЗАНОСТ=БЕЗ СТРАДАНИЕ” – 10 урока на Буда, които всеки трябва да прочете

Сидхарта е основната фигура в будизма. Информацията за неговият живот, учения, монашески принципи след смъртта му са систематизирани и увековечени от неговите последователи.

Ето 10-те най-важни житейски урока от учението на Буда:

1. Започвайте с малко.

Кладенчето се пълни капка по капка. И най-добрият майстор някога е бил любител. Бъдете последователни и търпеливи, така ще успеете! Никой не е успял за една нощ: успехът идва при тези, които са готови да започнат с малко и да работят усилено, докато стомната се напълни.

2. Внимавайте, защото мислите се материализират.

Нашето съзнание е гъвкаво. Ставаш това, за което мислиш. Ако човек говори или действа с лоши мисли, той изпитва болка. Ако човек говори или действа с чисти намерения, той е последван от щастие, което като сянка винаги ще го следва. Лошите мисли са зло, което в крайна сметка ще ви унищожи.

3. Прощавайте.

Да бъдете гневни, е като да грабнете горещ въглен с намерението да го хвърлите срещу друг, но вие сте този, който пръв ще се изгори. Когато освободите тези, които са затворени в затвора на непрошката, вие ще освободите себе си от този зандан.

4. Вашите действия са от голямо значение.

За да се развивате, трябва да действате, а за да се развивате бързо, трябва да действате всеки ден. Славата е за всички, но само тези, които постоянно действат, ще могат да я познаят. Мъдростта казва: „Бог дава, но в кошара не вкарва“. Буда казва: „Аз не вярвам в съдбата, която се стоварва върху хората, когато действат, но вярвам в съдбата, която се стоварва върху тях, ако БЕЗдействат“.

5. Бъдете състрадателни.

Защо спряхме да се борим за Истината, а започнахме, да се борим, за да задоволяваме егото си? Трябва да правите всичко възможно, за да разберете гледната точка на другият човек. Вслушвайте се в хората, разберете тяхната гледна точка и ще намерите спокойствие. Съсредоточете се върху това да бъдете щастливи.

6. Победете себе си.

По-добре победи себе си, отколкото да спечелиш хиляди битки. Тогава победата си е ваша! Нито ангели, нито демони, нито небето, нито адът могат да ви я отнемат. За да победите себе си, трябва да овладеете умът си. Трябва да контролирате мислите си.

7. Живейте в хармония.

Не търсете навън това, което може да бъде само в сърцето ви. Поглеждайки навън, се отклонявате от истината. А тя е, че хармонията може да бъде открита само вътре във вас. Хармонията не работа, кола, пари…, тя е мирът в душата!

8. Бъдете благодарни.

Винаги има за какво да благодарите! Не бъдете песимисти, дори и за миг! И в момент на разправия сте в състояние да осъзнаете, поне 10 неща, за които си струва да благодарите. Благодарното сърце ще ви направи здрави и духовно извисени!

9. Доверете се на това, което знаете.

Най-голямото предателство срещу себе си, е да не вярвате  в собствените знания. Знаете много, но не винаги правите това, което знаете, защото се съмнявате и страхувате. Концентрирайте се върху мислите за това какъв искате да бъдете, докато не получите силното желание да го постигнете и докажете.

10. Пътувайте.

Животът е едно пътешествие! Бъдете щастливи и доволни от днешният ден! Можете да отидете на хубави места, важното е, че пътувате. Не отлагайте щастието за неопределено време в опит да постигнете цел, която смятате, че може да ви направи щастливи. Пътувайте през живота!

Бъдете истински щастливи!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , ,
на горе