Как да помагате на бременна приятелка
Интересно Психология

Как да помагате на бременна приятелка

Ако най-добрата ви приятелка е бременна за първи път, вероятно сте изключително развълнувани за нея. Искате ли да я подкрепяте постоянно и да бъдете до нея през цялото това деветмесечно пътуване. Има няколко начина, по които можете да подкрепяте и да се грижите за бременната си приятелка. За да разберете какви са те, продължете да четете по-долу.

Не й предлагайте да излезете да пийнете по нещо, както обикновено може би правите.

 

Бременната ви приятелка вече не трябва да пие алкохол. Ето защо, за да не я изкушавате, не я канете, когато вие и останалата част от бандата решите да прекарате вечер в бара и да изпиете по нещо. За да не нараните чувствата й, обяснете й защо трябва да го направите. Можете също така да организирате събирания без алкохол заради нея.

Поглезете я с хранителни плодове.

Плодовете са най-добрите закуски за мама и бебе. Така че, вместо шоколадови бонбони и сладкиши, носете плодове, които са най-подходящи за бременни, когато я посещавате. Можете също така да й направите плодови шейкове или салата. Просто се уверете, че сте избрали плодовете, препоръчани от нейния лекар или диетолог, и избягвайте тези, които потенциално могат да навредят на нея и нейното бебе.

 

Посетете я у дома.

 

Вместо да се срещате в мола или на местата, където сте се мотали заедно, бъдете тази, която ще я посети в нейния дом.  Бременните жени се уморяват лесно и се нуждаят от много повече почивка. Също така не е добре за нея и бебето да бъдат изложени на замърсяване и лошо време, да не говорим за времената, в които живеем с тази пандемия.

 

Не й давайте да стои навън до късно.

 

Лошо е за бременната ви приятелка да е навън до късно през нощта. Имунната й система сега е по-слаба, затова е по -склонна към настинки. Това също е една от причините да не я каните на нощни излети и други събирания, които обикновено включват престой през нощта, защото тогава става и по-студено.

 

Напомнете на приятелката си да приема витамини.

Вашата бременна приятелка трябва постоянно да приема витамините, които й е предписал нейният лекар. Бъдете до нея, за да й напомняте винаги за това. Напомнете й също така да включи в диетата си зеленчуци и плодове, които са полезни за бременни.

 

Поглезете я със здравословни закуски и ястия.

 

Както споменахме вече, плодовете и зеленчуците са много полезни, но приятелката ви не може да изкара на тях цялата си бременност. Ако имате уговорка да излезете с нея, най-добре е да я заведете някъде, където приготвят здравословна и питателна храна. Избягвайте да посещавате вериги за бързо хранене или кафенета.

 

Не толерирайте желанието й за сладкиши и нездравословни храни.

 

Не е препоръчително за бременните жени да ядат много сладкиши като десерти и шоколади, и нездравословни храни, включително чипс и безалкохолни напитки. Така че, колкото и да ви моли, никога не се поддавайте. Някой ден, след раждането, тя ще ви бъде благодарна, че не сте се справили с нездравословния й глад.

 

Насърчете я да спре нездравословните пороци, ако има.

 

Ако бременната ви приятелка има пороци като пушене, приемане на наркотици или прекалено пиене, кажете й да спре веднага. Напомнете й, че не само собственото й здраве трябва да бъде с приоритет сега, а и това на детето й. Ако вашата приятелка иска да запази бебето си, тогава тя трябва да се откаже от нездравословния си начин на живот във всичките му аспекти. Също така я обучете за вредните ефекти, които тези навици биха могли да окажат върху бебето.

 

Купете й рокля за бременни.

 

Ако мислите да купите подарък за приятелката си, най-добрият би бил сладка рокля за бременни. Бременните жени обикновено имат проблеми с гардероба, тъй като коремчетата им растат бързо в продължение на месеци. След няколко седмици старите й рокли може вече да не са удобни за носене. Тя наистина би оценила, ако получи красиви дрехи за бременни, особено от близка приятелка като вас.

 

Придружете приятелката си на месечния й преглед.

 

В случай, че съпругът на вашата приятелка няма възможност или не е наблизо, за да отиде с нея на редовния преглед, или пък ако тя е самотна майка, тогава да бъдете нейният придружител би било голяма помощ. Отиването в клиниката може да е уморително за бременна жена, особено ако коремът й вече е твърде голям. Да има някой, който да й помага наоколо, би било утешително.

 

Подарете й любимите неща на вашето бебе.

 

Ако вие самите имате деца и сте успели да запазите бебешките им неща, защо не предложите практическа помощ на приятелката си? Даването на запазени дрехи, играчки, детско креватче и количката би било голяма помощ за нея, особено ако семейството й се затруднява финансово.

 

Покажете й полезни упражнения.

 

Преминаването през раждането е може би най-трудната част от бременността. Това е много болезнено и понякога може да отнеме много часове, преди бебето да може да излезе. Помогнете на приятелката си да се подготви за този процес, като проучи ефективни упражнения, които могат да помогнат за облекчаване на процеса.

 

Молете се за нея и бебето.

 

Най-добрата подкрепа, която можете да окажете на бременната си приятелка, е чрез молитви всичко да мине добре за нея за бебето. Напомнете на приятелката си също да се моли. Бог си знае работата.

 

Успокоявайте я.

 

Бременността може да бъде колкото вълнуваща, толкова и стресираща за една жена. Вероятно, с наближаването на термина й, тя ще става все по-нервна и притеснена дали всичко ще мине добре. Опитайте се да я успокоите и да й вдъхнете кураж, че ще се справи. Раждането със сигурност не е лесно, но е много важно тя да бъде уверена и с позитивна нагласа преди него.

 

Подкрепяйте я.

 

Бременните жени преминават през много промени  – физически, емоционални и психически. Също така, поради бушуващите си хормони, те често могат да имат промени в настроението, които понякога могат да бъдат доста дразнещи и да ви изкарват извън кожата ви. Това обаче е моментът, в който тя се нуждае от повече разбиране, търпение и подкрепа от хората около нея. Не я съдете, защото и на нея не й е лесно. Да имате грижовен приятел като вас ще бъде голям утеха за нея.

Tagged , ,
на горе