Как да подобрим зрението си и да променим диоптъра си

Как да подобрим зрението си и да променим диоптъра си
Добра форма

Как да подобрим зрението си и да променим диоптъра си

Очните специалисти са убедени, че зрението не е константна величина, а зависи от нашето физическо, но и психическо състояние. Съществуват различни методи, които могат да помогнат за подобряването му.

Цялостното трениране на очите, подсилването на очната мускулатура чрез очна гимнастика, но също преодоляването на психическите блокади могат да ни помогнат буквално да погледнем на света с нови очи.

В нашето неподвижно компютърно-смартфоново общество все повече хора страдат от късогледство. Стресът в професионалния и личния живот също може да отслаби зрението и дори да доведе до тежки очни заболявания. Съвременните очни експерти са единодушни в мнението, че тренировките на зрението могат да помогнат.

Дори при тежки очни заболявания те могат да съдействат за предотвратяване или задържане на дегенеративните процеси. При това е важно да се осъзнае, че очите са огледало и изразител на нашия вътрешен свят. Затова цялостните тренировки на зрението са особено ефективни и трайни, когато са съобразени с индивидуалнта настройка към живота и емоционалния ни статус.

Деформациите не са фиксирани

В университетската медицина се счита, че очната ябълка на късоглед човек е твърде дълга, а на далекоглед – твърде къса. Знаете ли, че ние се раждаме далекогледи? При това 5 до 7 диоптъра са нормални. Чрез движение и заинтересовани проучвания на нашето обкръжение ние тренираме очните си мускули от ранно детство. Очната леща е цилиарен мускул, който се състои от гладкомускулни влакна, разположени в 3 направления – меридионално, радиално и циркулярно. При едновременно съкращаване на трите вида влакна Циновите връзки се разхлабват и отпускат лещата. В резултат се увеличават предно-задната й ос и нейната пречупвателна способност, т.е. окото се нагажда за близко гледане.

При това очната леща се извива по-силно, което прави възможно по-ясното виждане на разположени в непосредствена близост обекти. Тази възможност за нагаждане на лещите се нарича акомодация. В първите години от живота ни нашите лещи могат с течение на времето да стават все по-флексибилни при настройването си към различни дистанции. Така в оптималния случай по естествен начин ще придобием нормално зрение и няма да се нуждаем от очила.

Работата на компютър: чист стрес за очите

В университетската медицина се приема, че еластичността на очната леща отслабва с напредване на възрастта. Специалистката по цялостна тренировка на очите обаче тръгва от друга изходна позиция. Тя смята, че цилиарният мускул във вътрешното око, който е отговорен за флексибилното приспособяване на лещата на различни разстояния, се уморява и като всеки друг мускул може просто да бъде трениран. Също релаксирането и прочистването от отрови може да се отрази добре на лещата, като същевременно се премахнат отлаганията.

Сухите и раздразнени очи, замъгленото виждане, чувствителността към светлина, напреженията в раменете и врата, както и проблемите с концентрацията най-често се дължат според експертката на едностранно стресиране на очите на работното място. На компютъра човек гледа почти постоянно на едно и също разстояние. При това цилиарният мускул, който управлява очната леща, е в постоянно напрежение и очите вече не могат толкова бързо да се настройват на различни разстояния, което още повече стимулира възрастовото далекогледство. При млади хора това по-често води до увеличаване на късогледството.

Цялостно трениране на очите при тежки очни заболявания

Дори при тежки дегенеративни заболявания очните упражнения могат в голяма степен да подкрепят лечебния процес: алтернативните методи за лечение на очите често пъти включват редовна целенасочена очна гимнастика.

Упражнение за очите на Клаус Клайбер

Дръжте брадичката си неподвижна. Вземете малко топче или повдигнете палец непосредствено пред носа си и се вгледайте в него. Сега фокусирайте погледа си само върху топчето или палеца. Картината зад него ще е леко размазана, тъй като очите не шарят вече напред-назад. Докато продължавате да се взирате в топчето, започнете бавно да го движите наляво, надясно, нагоре, надолу и после в кръг – по часовниковата стрелка и обратно. При това не отделяйте очите си от топчето или палеца си. Накрая затворете очи със силно стиснати клепачи, след това ги отворете колкото е възможно по-широко и радостно се огледайте наоколо. Във втората част на упражнението следете топчето или палеца си при движение на различни дистанции, т.е. като го приближавате и отдалечавате от носа си. Клаус Клайбер препоръчва начинаещите да практикуват по 3 модула на ден.

Tagged , ,
на горе