За какво да внимавате, когато отглеждате костенурка

За какво да внимавате, когато отглеждате костенурка
Домашни любимци

За какво да внимавате, когато отглеждате костенурка

Костенурките са уникални животни. Те притежават изключителен чар и са много предпочитани за домашни любимци, особено сред децата. Те могат да живеят дълго, отглеждат се сравнително лесно и могат да действат много успокояващо, когато имате натоварен ден и се приберете у вас. Костенурките няма да разрушат дома ви или да нацапат мебелите. Не се нуждаят от много храна и можете да ги оставите сами за повече време. Въпреки това, има някои специфични неща, които трябва да знаете, ако сте решили да си вземете костенурка за домашен любимец.

Не пестете от големината на аквариума. Ако купувате костенурка като бебе, наложително е да вземете предвид приблизителния размер на животното ви, когато е напълно израснало. Костенурката ви със сигурност няма да порасне до зряла възраст за една нощ, но това непременно ще се случи по-бързо, отколкото бихте си помислили. Така че, за да не купувате нов дом на вашия домашен любимец още от рано се погрижете да разполага с достатъчно място да се развива на воля.

Не използвайте стъклен плот върху аквариума. Костенурките се нуждаят от ултравиолетова светлина, за да оцелеят. UV-B светлината е особено важна за костенурките, защото играе основна роля в производството на витамин D3, който е необходим за усвояването и метаболизма на калция. Липсата на витамин D може да причини забавен растеж на черупката, костни нарушения и като цяло да съкрати живота на вашата костенурка. Докато слънчевата светлина ще осигури цялата ултравиолетова светлина, от която се нуждае костенурка в дивата природа, не е достатъчно просто да имате заграждението си близо до слънчев прозорец. Ще трябва да допълвате околната светлина с качествен UV източник на светлина, поставен над аквариума.

Поддържайте аквариума чист. Костенурките не са най-чистите животни на света. Метаболизмът им е много бърз и това може да доведе до замърсяване на аквариума по няколко пъти на ден. От вас зависи да го поддържате чист,за да живее костенурката по-добре. Повечето костенурки, които се продават като домашни любимци, се нуждаят както от водна, така и от сухоземна среда в аквариума си и трябва да се обърне специално внимание на качеството на водата. Що се отнася до филтрирането, препоръчително е да изберете филтърна система, която ще може да пречиства аквариум два пъти по-голям от вашия.

Tagged ,
на горе