Как да пазите кучето си, докато шофирате
Домашни любимци

Как да пазите кучето си, докато шофирате

Хората, които имат куче за домашен любимец, знаят колко приятна е неговата компания и как четириногото променя ежедневието ни, без значение каква порода е и какъв е размерът му. С отглеждането на кучета обаче идват и моментите на изпитания и трудности. Много от хората пътуват често и няма къде да оставят питомника си, затова го взимат със себе си. Шофирането с животно в колата винаги е изпитание, както за него, така и за стопанина му. В такъв случай трябва концентрацията да бъде още по-голяма, тъй като най-малкото разсейване от пътя може да доведе до сериозни проблеми.

Има някои правила, които трябва да се спазват, докато шофирате в компанията на кучето си.

Изберете правилното място за кучето си

Най-безопасно за кучето ви по време на пътуване е да го сложите в клетка, подходяща за размера му. В противен случай трябва много внимателно да изберете каква позиция ще заеме то в колата ви. Най-неподходящото място според специалистите е то да седи в скута ви. Може да ви се струва забавно, но определено е опасно и за двама ви. И за по-малките, и за по-големите кучета е подходящо те да бъдат на задната седалка, за да не нарушават концентрацията ви по време на пътуването. По-малките могат да бъдат обезопасени и с колан. Ако колата ви е комби и позволява, може да ги сложите и частта при багажника с леко отворен прозорец. Ако навън е студено обаче не дръжте кучето на течение през целия път, просто се опитайте през кратък интервал от време да му осигурите свеж въздух.

Тренирайте

Почти всяко куче изпитва затруднения при возенето в кола. В началото то може дори да не иска да се качи във возилото, но всичко се постига с тренировки. Създайте у кучето усещането за спокойствие, когато то бъде в колата. Награждавайте го с лакомство, когато се качи и не го стресирайте.

Планувайте внимателно дългото пътуване

Да закарате кучето си с колата до парка е сравнително лесна задача. Проблемът идва, когато ви предстои дълъг път. Най-добрият начин да предразположите кучето си за това е като му осигурите дълга разходка, за да го изморите. Запасете добре колата си с кърпи и завивки, осигурете му храна и вода, за да се чувства комфортно на задната седалка и можете да тръгнете спокойно. Не забравяйте да спирате през около час, за да може спътникът ви да се разтъпче и да извърши физиологичните си нужди.

По време на пътуване с домашния ви любимец най-важното е да не забравяте, че трябва да мислите, както за себе си, така и за него. Направете така, че той да се чувства защитен, а вашата концентрация да бъде насочена върху пътя, за да не се стигне до инциденти.

Tagged , ,
на горе