Да поканим пчелите в градината си
Идеи за дома

Да поканим пчелите в градината си

Пчелните семейства намаляват, алармират пчеларите по света в последните години. Това застрашава екосистемата и биоразнообразието. Имате тераса или градина – можете да помогнете по лесен начин насърчаването на пчелите да продължат своята важна работа. Просто трябва да засадите няколко растения, които привличат пчелите.

  1. 1. Насадете повече растения.

Дори само едно цъфтящо растение може да промени пейзажа на трудолюбивите пчели. Една от основните причини, поради които тяхната популация намалява, е, че наоколо имат по-малко източници на храна. Заобикаляйки се с повече бетон и по-малко цветя и растения, които имат нужда от опрашители, означава, че околната среда става все по-голяма пустиня за пчелите.

Дори да нямате голямо дворно място, което да изпълните с цветя, привличащи пчелите, украсете го със саксийни растения – пчелите ще ви благодарят за това.

  1. 2. Изберете растения, които привличат пчелите.

Лавандула: Особено любимо за пчелите, растението лавандула е с високо съдържание на нектар и цветове през цялата година.

Билки: Съчетайте полезна за вас билкова градина с полезна и за пчелите. Те обичат растения като босилек, розмарин и мащерка. А тези билки, също така, се отглеждат лесно

Слънчогледи: Те са отлични източници както на прашец, така и на нектар. Слънчогледовите глави се състоят от 1000 до 2000 отделни цветове, които ще задържат пчелите дълго време от лятото до есента.

Най-добрите растения за привличане на пчели са тези, които са подходящи за отглеждането в условията на вашия климатичен район. Изберете сортове, които цъфтят през всички сезони. Пчелите предпочитат жълти и сини цветя.

  1. 3. Избягвайте растенията, отблъскващи пчелите.

Въпреки че няма много растения, които отблъскват пчелите, тези, които го правят са нецъфтящата зеленина (като храсти) или растения като евкалипт. Въпреки това, повечето растения се опитват да са възможно най-привлекателни за пчелите.

  1. 4. Направете пчелна баня.

Само като напълните плитък съд с вода, можете да създадете „пчелна баня“. Поддържайте градината си удобна за пчелите, като пълните контейнера с камъчета или клонки, за да могат пчелите да кацнат върху тях докато пият. Уверете се, че редовно зареждате контейнера с прясна вода, за да знаят, че могат да се връщат към същото място всеки ден.

Tagged , ,
на горе