5 тайни как да отгледате умно дете
Психологически

5 тайни как да отгледате умно дете

Всеки родител иска да отгледа умно дете. Всеки родител има мечти за бъдещето на детето си. Независимо дали ги гледат как се състезават на Олимпиадата, празнуват Нобеловата им награда или ги изпращат в мечтания колеж, повечето родители се надяват, че ще имат умно дете, което намира успех в какъвто и път да изберат.

Родителите често се чудят как да отгледат умни деца, които растат, за да постигнат мечтите си. Въпреки че може да няма магическа формула за това как да отгледате гений, родителите играят ключова роля за успеха на децата си!

Изследване на Националния институт по здравеопазване показва, че 50 процента от интелигентността идва от генетиката, докато останалите 50 процента идват от други фактори, включително околната среда на детето. За 50-те процента, които родителите могат да контролират, те играят ключова роля в подпомагането на когнитивното развитие на тяхното дете.Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

5 тайни как да отгледате умно дете

1. Четете им рано и често

умно дете
5 тайни как да отгледате умно дете снимка: pinterest

Има значителен набор от доказателства, показващи ползите от четенето за вашето дете, като се започне, когато то е съвсем бебе. Четенето помага на малките деца да развият езикови умения и умения за слушане, изгражда речников запас, вдъхновява творчеството и подобрява когнитивните умения. Други изследвания демонстрират връзката между четенето и интелигентността. Четенето води до по-умни деца.

Докато вие ще им четете, когато детето ви е много малко, накарайте ги да ви четат, когато пораснат. Това им помага да развият по-задълбочено разбиране на езика и историята – и това е страхотно време за обвързване. За да поддържате детето си заинтересовано и ангажирано с четенето, ходете редовно до местната библиотека и му позволявайте да избере книгите, които иска да прочете. Така ще отгледате едно умно дете.

2. Отделете време за неструктурирана игра

Може ли играта да помогне на детето ви да стане по-умно в училище? Децата са естествено любопитни малки изследователи. Те също учат най-добре чрез игра.

Даването на неструктурирано време за игра на децата всеки ден подпомага тяхното когнитивно, социално и емоционално развитие. Играта трябва да се ръководи от деца, което насърчава креативността, изгражда умения за решаване на проблеми и им дава чувство за независимост. Това време трябва да е без електронни устройства, за да могат децата да реализират пълния потенциал на неструктурираната игра.

Тъй като ваканцията продължава да се намалява в цялата страна в държавните физически начални училища, много родители все още искат детето им да има повече неструктурирана игра, за да подпомогне ученето. Много родители търсят алтернативни училищни възможности като онлайн училище или домашно обучение. С гъвкавите графици, които тези избори предлагат, родителите могат да вградят повече неструктурирано време за игра в деня на своя ученик, за да подкрепят интелектуалния им растеж и развитие. Отделете време за неструктурирана игра, за да отгледате умно дете.

3. Оставете ги да правят грешки

умно дете
5 тайни как да отгледате умно дете снимка: pinterest

Наистина е трудно да гледате как детето ви се мъчи – естественият ви инстинкт е да му помогнете. Но ако винаги се намесвате, за да разрешите проблемите им, те никога няма да се научат да решават проблемите сами.

Изследванията показват, че провалът е най-добрият учител, когато се учим как да бъдем умни. Децата се учат и растат от своите разочарования и грешки, което води до успехи по-късно в живота. Ако изпаднат в твърде големи проблеми, определено се намесете, за да ги напътствате, но отглеждането на умно дете означава понякога да му позволявате да прави грешки.

4. Накарайте ги да се движат

умно дете
5 тайни как да отгледате умно дете снимка: pinterest

Дали движението е тайна за отглеждането на умно дете? Въпреки че чуваме много за физическите ползи от упражненията, има и емоционални и когнитивни ползи. Аеробните упражнения подобряват паметта и способността ни да учим. Също така може да помогне на децата да се съсредоточат по-добре в училище – когато се отърват от мърдането, те са по-склонни да слушат и да запомнят това, което им се преподава в урока.

За да отгледате по-умно дете, осигурете му достатъчно време за упражнения. Може да бъде толкова просто, колкото да правите 5-минутни почивки за упражнения през целия ден.

Помогнете на вашия ученик да намери извънкласни дейности, които ги насърчават да спортуват, като например да се присъединят към отборен спорт или местен клуб по бягане. Упражняването на тялото е чудесно за ума!

5. Вечеряйте заедно

умно дете
5 тайни как да отгледате умно дете снимка: pinterest

С натоварени графици и работни ангажименти може да е трудно да се вмъкнете в една приятна семейна вечеря. Но семейните вечери са изключително важни за емоционалното и когнитивното развитие на вашето дете.

Не става въпрос толкова за сервиране на сложна храна, колкото за отделяне на време, за да се съберете като семейство. Проучванията доказват, че децата, които се хранят редовно със семействата си, имат по-високи комуникативни умения, по-добро самочувствие и е по-малко вероятно да участват в рисково поведение по-късно в живота. Те също имат по-балансирана диета, което е друг ключов фактор за отглеждането на по- умно дете.

Отделете дни всяка седмица, за да се съберете и да вечеряте като семейство, за да помогнете на детето си да постигне бъдещ успех.

Tagged , ,
на горе