Как да отгледаме дете-невротик: 50 ефективни стъпки

Как да отгледаме дете-невротик
Психология

Как да отгледаме дете-невротик: 50 ефективни стъпки

Как да отгледаме дете-невротик: 50 ефективни стъпки, посочват психолози. Родителите, които се сблъскват с проблеми във взаимоотношенията с децата си, често са принудени да прегледат много книги и публикации, за да получат поне обща и последователна представа за това кое е добро и кое е лошо.

Това са инструкции във формата „не мислете – просто прочетете“, които включват всички най-важни неща по темата. Разбира се, ние не препоръчваме да ги следвате, даже напротив – публикуваме ги, за да видите навреме, ако грешите в нещо по отношение на възпитанието на детето си. Родителите също са хора, със своите проблеми и страхове, но за щастие, можем да се променим:

Как да отгледаме дете-невротик: 50 ефективни стъпки

Първата любов на вашето дете. Какво да правите?

Адаптация без стрес: как да помогнем на детето да свикне с ново училище

Как да отгледаме дете-невротик

Решете твърдо, че вашето дете, такова каквото е, е лошо и безполезно. И това трябва да се коригира. Повярвайте сами и убедете детето, че се е родило разглезено и злобно, а задачата на възрастните е да го направят „истински човек“. Това е основата за формирането на неговата невроза.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Поставяйте „реалистични“ цели веднага. Добър пример: едногодишното ви дете трябва да се научи да поддържа дрехите си чисти и да се грижи за чувствата ви, 3-годишното трябва да овладее етикета, елементарната естетика на поведение и да различава морала от непозволеното, 6-годишното – трябва да може да седи неподвижно с часове, без да се почеше дори, 9-годишният – да разбере основите на логиката и субективния идеализъм, 12-годишният – да вземе решение за житейския си избор, 15-годишният да може искрено да съжалява, че все още не е в състояние да печели пари и да живее самостоятелно.

Помнете, че идеалното дете е послушното дете. След няколко десетилетия добрата фея лети при всички послушни и нервни деца, и ги превръща в активни и независими възрастни. Тези родители, които са принудени да повтарят на възрастните си деца „направи нещо“, „не седи вкъщи“, „намерихме ти работа – върви“, предизвикват съчувствие и съжаление. Най-вероятно детето им не е било достатъчно послушно. Така че феята не пристига.

За да постигнете целите си, концентрирайте се върху изкореняването на лошото в детето. Не помагайте на детето си да учи нови неща – то ще се разсее от мисли колко е лошо.

Уверете се, че детето не развива чувство за сигурност – ако то пусне корени, в бъдеще винаги ще има с какво да се сравнява и ще бъде лишено от възможността да се доверява на негодници и измамници. И какви неприятности от нещастния си живот ще може да сподели с вас тогава? Няма да има за какво да говорите.

Ако не знаете как, тогава се научете да използвате обобщения: „ти винаги“, „ти никога“, „ти си нищо“, „всички, освен теб“, „винаги си“. Идеалната конструкция на фразата: „ти постоянно правиш всичко погрешно и никога няма да получиш нищо добро от нас“.

Крещете. Отдавна е отбелязано, че скоростта на звуковата вълна, идваща от възрастен, пада забележимо, когато се приближава до дете. Компенсирайте този ефект.

Прекъсвайте детето си, когато е запалено по нещо. В крайна сметка, едно 2-годишно дете, ако, разбира се, е нормално, не може да се върне за тридесети път и отново да прекрачи високия праг, когато вече е успяло в това при десетия опит. Има още около дванадесет години, за да овладее тялото си. Сега то има по-важна цел – поддържането на дневен режим.

Подигравайте се и наказвайте непохватността. Като цяло, подигравайте им се по-често. Тогава то ще се научи да бъде плахо. И ако е жалко, тогава ще се счита за безопасно и няма да бъде обидено, а съжалявано. Чувствайте се свободни да се подигравате на физическите увреждания. В крайна сметка, няма нищо по-смешно от това да имаш „зъби като плъх“ и „нос като картоф“.В същото време, фразата „някак си стана дебела“, адресирана до момиче, може да отвори пътя й към славата. Все пак известна актриса, анорексията и славата са синоними.

Използвайте продуктивно желанието да имитирате всичко, което детето ви вижда и чува. Той все още говори несръчно. Взема ви цигарата и се разхожда в образа на „Аз пуша“ . Ако направи това на три години, тогава какво ще се случи след това? То иска да опита да нареже домат толкова красиво, колкото и вие. Сложете прането в пералнята – ощипете го все едно го е ударил ток. То трябва да разбере веднъж завинаги, че поради първоначалната си безполезност не е достойно да стане такъв, какъвто го виждат тези силни, умели, знаещи възрастни.

Обвинявайте детето си за това, което е научило от вас. В екстремни случаи вината е във филмите, детската градина, приятелите му, училището или гените на прадядо му от страна на майка му, „който имаше абсолютно същия ужасен характер“.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Коментирайте всички негови действия. Бъдете максимално критични. То трябва да свикне с факта, че да бъде по-добър от себе си и никога да не го постигне е негова работа до края на живота му. Помощни думи: „не пипай“, „не бягай“, „не крещи“, „седни изправен“, „не можеш да държиш нищо в ръцете си“, „по-добре не прави това“ , „ще направиш това отново“, „дай ми го“. В бъдеще вашият глас трябва да се превърне в гласа от радиото в главата му, което не може да изключи, дори да разбере, че това не са неговите собствени мисли, а излъчване на стари програми.

Никога не обяснявайте нищо. Следвайте прости правила: той винаги е „твърде малък, за да разбере нещо“ и когато „порасне, ще разбере“. Използвайте неразбираеми формулировки: „дръж се добре“, „не бъди глупак“, „прави като хората“, „прави правилното нещо“. Нека знае, че има неразбираеми и сложни неща, в които всички освен него са запознати. Не се лишавайте от бъдещата радост да тормозите тийнейджъра, защото „не разбира елементарни неща“.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

В същото време, го изпращайте в центрове за развитие, групи, детски ясли. В крайна сметка, във вашето дете природата не е внушила способността за естествено, органично за него, прогресивно познание за света. Те по-добре знаят по какъв ред и какво трябва да учи. Вие печелите, ако първата дума, която то каже, е думата „квадрат“.

Но ако е възможно, пратете го на детска градина възможно най-рано. Учител с група от 30 деца ще се грижи за него по-добре от вас. В крайна сметка, мястото на собственото аз на детето, още преди появата му, трябва да бъде заето от колективното аз и мнението на госпожата, че „не е добре да се обиждаш и да се гордееш толкова, когато всички деца вече са се наредили по двойки и са се хванали за ръце.”

Уверете детето във вашето всезнание. Виждате и знаете какво прави, дори когато не си наоколо, четете мислите му в очите му, знаете предварително всичките му намерения и че „в момента то нагло лъже“. В съчетание със сложни наказания, това ще му помогне бързо да се запознае с призраци, чудовища в тъмното и страха да остане само. И скуката я няма!

Тоо трябва да знае, че сред другите има идеални хора, но то никога няма да стане като тях. Сравнявайте го не в полза на други деца, сестри и братя, а най-добре с някои непознати или със самия себе си в детството. Другите винаги трябва да са по-добри. В миналото си вие сте абсолютен идеал. В противен случай то ще стане мързеливо и изобщо няма да се развива. Помощни думи: „ако не знаеш как, не опитвай“, „можеш, когато пожелаеш“, „никога няма да успееш“, „ето ме на твоята възраст“, ​​„виж другите колко добре го правят“, „трябва да те е срам”.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Споразумейте се с членовете на вашето семейство, така че те да го насърчават да направи това, за което вие самите го наказвате. И накажете себе си за това, което сте хвалили вчера. Забранете и след това разрешете. Отменете обещанията си. Нека детето разбере, че поведението му и резултатът, който получава, са независими неща. Това развива интелигентността и интуицията на детето.

Плашете го с Баба Яги, вълци и полицаи, които ще „дойдат и ще го вземат“. А към призраците и чудовищата от мрака ще се присъединят и чудовищата под леглото. И както знаете, в голяма компания е по-забавно. Искрено се подигравайте на страховете му, защото в сравнение с вашите, чудовищата му са нищо. Е, това го знаете.

Заплашвайте, или още по-добре, просто отнемайте играчките на детето, когато се появи възможност, и вземете любимата му храна, ако няма добро поведение. Трябва да знае, че всеки момент може да бъде лишено от нещо. По този начин то ще расте алчно и няма да бъде „някаква издънка“.

 

Опитайте се да не давате на детето си това, от което се нуждае. Нека знае, че световните ресурси са изключително ограничени и никой няма намерение да се разделя с тях просто така. Единственият начин да получи нещо е да се научи да си го вземе. И между другото, може ли нещо различно от завистта да бъде добър стимул за развитие?

Състезавайте се с детето си. В същото време, трябва да печелите по-често или по-добре винаги. В крайна сметка, от една страна, няма нищо по-приятно от това да победиш 5-годишно дете на шах, а от друга страна, за него това е наука. Нека разбере, че в конкуренция с другите то очевидно ще загуби и веднага ще свикне да мами и хитрува, променяйки правилата на играта за собствено удобство.

Когато детето избухне за първи път, не се разсейвайте – дайте му това, което поиска. Повторете много пъти. То трябва да консолидира това полезно умение.

Удряйте детето. По ръцете, по устата и дупето. Изискват се ритници и шамари по главата. Това ще помогне на детето да възприема насилието като нещо нормално и да понася в бъдеще с достойнство и търпение тормоза и побоите: от връстници, в полицията, в армията, от съпруг или случаен изнасилвач.

Изградете доверие и след това, след като сте научили всичко необходимо, наказвайте. Провеждане на разпити и обиски. Запомнете – то не ви е приятел и никога няма да бъде. Вашата мисия е да разобличите и изкорените врага в него. Врагът е хитър – той разбира всичко и го прави, за да ви навреди. То трябва да разбере, че е невъзможно да се намери общ език с вас. Помощни думи: „кажи ми честно и няма да те накажа”, „защо направи това”, „кой те попита”, „кой те убеди”, „разбираш ли какво правиш”, „колко пъти трябва да те предупредя”.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Изнудване. Това организира и конкретизира безсмисления хаос от детски желания и потребности. Помощни думи: „ако не спреш, тогава ще се приберем“, „тогава няма да получиш сладолед“, „в противен случай ще бъдеш наказан“.

Кажете, че обичате детето и изисквайте любов от него. В крайна сметка, това е любовта: унижение, лъжа, наказание, принуда. Не се притеснявайте, че вашата измама ще бъде разкрита. Детето ще порасне и лесно и без колебание ще замени удоволствието, което не е намирало в отношенията с близки, с еуфория от алкохол, наркотици или хазарт. Някои хора запълват тази празнота с вяра, но наистина ли имате нужда от толкова по-малко радикална опция?

Насилвайте детето си. Превърнете тежката работа в нещо приятно. Хранене, четене, учене на нови неща, ходене – всичко трябва да се превърне в работа, а всяка работа трябва да стане ад. Просто е: изчакайте детето да направи нещо само и тогава критикувайте и прекъсвайте. Оставете го, вместо това да направи това, което смятате за важно, необходимо и точно сега. Отличен резултат е, когато на детето не му остава време за себе си и е спряло да прави разлика между това, което иска, и това, което искате вие.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

За доброто на вашето дете, изкоренете емпатията и състраданието. Трябва да се научи да търпи болката, когато си ощипе пръста, и да не плаче, когато коляното му е разкъсано до костите. Нека развие самоконтрол и разбиране, че никой не го съжалява и няма да го прави. В същото време, предпазвайте детето си от невидими опасности. Ужасни бактерии, неизмити плодове от градината, дете, което киха в пясъчника – това са основните му врагове.

Говорете лошо за детето си. Когато сте без него и особено с него. Пред другите му задавайте неприятни и унизителни въпроси, спомняйте си „забавни“ случки от живота му. Излагайте на показ грешките, недостатъците и гафовете му – така то ще се отърве по-бързо от тях, а вие ще си осигурите алиби. В крайна сметка, нямате нищо общо с тях.

Не хвалете детето си. Иначе може да се научи да оценява себе си. Не одобрявайте – то ще се научи да се отнася добре със себе си. Защо тогава?

Уверете се, че детето е в постоянно безпокойство и физическо напрежение. Продължителното мускулно напрежение някой ден ще доведе до появата на висококачествено хронично заболяване на вътрешните органи, гърба или сърдечносъдовата система. А вие и вашето дете ще имате допълнителни общи интереси, които ви свързват.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Разсейвайте детето си от болезнени преживявания. Освен, разбира се, когато вие самите сте го потопили в тях с образователна цел. Ако детето е тъжно, накарайте го да се зарадва. Научете го да се радва, дори когато е уплашено. Постепенно заменете неговите емоции с вашите. Нека се научи да игнорира своите. Иначе как ще го управлявате? И как може да има радост, ако вие самият не сте щастлив? Помощни думи: „спри да плачеш“, „каква нежност“, „не бъди страхливец“, „спри да ми се сърдиш“, „не си наранен“, „никога не знаеш какво искаш“, „още не си уморен”, „не е обидно”, „цвилиш като кон”, „яж го – вкусно е”, „не е горещо, нормална вода”.

Отнемете избора. „Нормалният човек би ли направил това, би ли слушал, чел, би ли искал това?“ Налагане с вой на вашето мислене. В края на краищата ви е толкова трудно да се убедите, „че е правилно“. Оставете го да използва готовия и постигнат с труд резултат. Решете твърдо, че детето ви трябва да постигне това, което вие не сте успели и в никакъв случай не правете това, което сте направили грешно.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

За да засилите ефекта от думите си, използвайте интонации: снизходително-унизително, многозначително, саркастично, поучително, констатативно-утвърдително, съблазнително, заплашително. Детето постепенно ще свикне и ще спре да търси смисъл в думите, и ще бъде изцяло фокусирано върху емоциите на другите хора. Това ще му позволи безконфликтно да приема инструкции от началниците си и да гледа новините по телевизията с максимален комфорт.

Изхвърлете оплакванията и лошото си настроение върху детето си. Това е удобно и безопасно. Освен това, когато родителят се чувства по-добре и е в добро настроение, детето ще бъде по-щастливо.

Бъдете нетърпеливи. Детето трябва да може да се промени в отговор на вашите коментари точно сега. Не бъдете снизходителни – дори да е във вашето въображение, детето трябва да го направи. Ще стигнем до реалността по-късно. В крайна сметка, най-важното е да изглежда като някой, не е необходимо да бъде себе си. Знаете това със сигурност, нека и то го разбере.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Плашете го с бъдещето възможно най-често. Всяко негово случайно действие в настоящето ще доведе до краха на целия му живот след 30 години. Гледали ли сте вече „Ефектът на пеперудата“? В същото време покажете, че се интересувате от незабавни и измерими резултати. Помощни думи: „как можа да загубиш. Това е провал”, „като пораснеш, ще станеш портиер”, „пак трябва да се изчервявам за теб”, „само отличен”.

За аргументация винаги използвайте крайности: катастрофирайте, преувеличавайте, издигайте до абсолют, рисувайте в черно и бяло. Бъркайте причини и следствия, общи и конкретни, форма и съдържание, и се привързвайте към дреболии. Манипулирайте и го обърквайте, когато е възможно. Това ще го научи умело да избягва и да намира гладки извинения, да разобличава лъжците и саркастично да тържествува. Поне в интернет сега определено няма да изчезне.

Хващайте детето си в дребни и неволни лъжи – децата са склонни да фантазират. Накажете го за това. Детето трябва да се научи да лъже по-изтънчено. Помагащи думи: „говориш глупости“, „на никого не му пука за твоето мнение“, „пак лъжеш“, „не си измисляй“, „измисли нещо по-добро“, „как да не знаеш това”, „не ставай глупав”, „мислиш, че си най-умният.”

Напредналият родител знае, че абсолютното подчинение е добро само за домашна употреба. Научете детето си да се освобождава от срама, като прехвърля отговорността към подходящи други хора, обстоятелства и шанс. Нека за всичките му беди са виновни тези, които много мислят за себе си – лицемерни, жалки, завистливи хора. Те са тези, които предизвикват битките. Те са тези, които лъжат и крадат, но то не би наранил и муха – „виж, той е толкова добър.“ Когато никой не ви слуша, унижавайте другите деца и техните родители. Вярно е – заслужават си го.

Възхищавайте се на детето си за това, което е искало да направи, но никога не е сторило. В крайна сметка, добрите намерения са по-добри от лошите дела.

Колкото е възможно по-рано наложете ролята му. Момчетата не плачат, не се обиждат, не се страхуват. Момичетата са спретнати, внимават за поведението си и са скромни. Нека момчето незабавно се научи да крие чувствата си и когато се натрупат, ги изкарай на другите. Оставете момичето да излъска уменията си предварително, за да намери хитри начини да получи своето.

Детето трябва да участва в конфликти между татко и мама. Прекалената наивност в семейните въпроси по-късно ще му попречи. Затова на 5 трябва да знае, че ако не беше то, отдавна да сте се развели. Плъзнете го на ваша страна. И трябва да знае всички подробности. Включително, че може и да не е съществувало, защото майката „искала да направи аборт, но била разубедена“.

Как да отгледаме дете-невротик
Как да отгледаме дете-невротик

Ако е възможно, разкрийте цялата истина на детето си. Едно момиче трябва да знае, че всички мъже са копелета, а момчето трябва да знае, че всички жени са кучки. И само вие го обичате истински. Нека разбере, че вашата свръхзащита и наблюдение на всякакви действия е принудителна необходимост и неговата защита от болезнени разочарования.

​​​​Ако детето направи нещо нередно, вие страдате чудовищно, разболявате се и сте на път да умрете. То не трябва да се превръща в егоист, който „мисли за себе си повече, отколкото за вас“. Напомнете му за себе си и какво щеше да стане, ако не бяхте вие. Помощни думи: „искаш смъртта ми“, „ще ме доведеш до гроба“, „скъса ми всичките нерви“.

Никога не слушайте и не отговаряйте на дете, което ви говори. В противен случай то може да реши, че е важно за вас и тогава определено ще „седне на врата ви“. В краен случай посрещнете всичко, което то каже, с тревога, предполагайки най-лошото. Помощни думи: „добре, какво пак“, „как го взе“, „отърви се от него“, „иди да играеш, докато си говоря“.

Поискайте да поиска прошка и са обещае „Няма да правя това отново“ за всяка дребна шега. Колкото по-малко е нарушението, толкова по-строго трябва да бъде наказанието. Чувствайте се свободни да го поставите в ъгъла, да го оставите без комуникация с дни, да го заплашите, че ще го предадете, да си тръгнете демонстративно, да го набиете добре. Детето трябва да се чуди с ужас какви чудовищни ​​наказания го очакват в по-тежки случаи: „Смърт? Не – това най-вероятно няма да е достатъчно.“ Това ще го обезсърчи от всяко желание да „прави грешното нещо“.

Бебешко говорене. Говорете с него с престорено детски глас. Наричайте го зайче, мишка, слънчице, коте. В същото време, когато ще го наказвате, произнасяйте името му с такъв тон, че да трепне от страх. Определено покажете, че го обичате много, но когато не е то, го мразите.

Не може да греши. Вие знаете всичко, защото сте родител. Не показвайте на детето си съмнения или слабост – децата го усещат. Не се страхувайте да използвате методи, които си противоречат: детето ви вярва – така е устроено. Колкото по-объркано е съзнанието на детето, толкова по-богат ще бъде бъдещият му живот. Ако нещо не се получава при вас, самото дете е виновно.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе