Адаптация без стрес: как да помогнем на детето да свикне с ново училище

Адаптация без стрес как да помогнем на детето да свикне с ново училище
Интересно

Адаптация без стрес: как да помогнем на детето да свикне с ново училище

Как да помогнем на детето да свикне с новото училище? Както повечето други преходи, преместването може да бъде трудно за децата – особено ако се местят в нова общност. Срещата с нови хора, смяната на училище и създаването на нови приятели може да бъде стресиращо. Може дори да причини тревожност и депресивни симптоми, ако децата не се подкрепят през целия процес.

За щастие има неща, които можете да направите, за да улесните прехода от старото училище на вашето дете към новото му училище. Независимо дали се подготвяте да се преместите скоро или се установявате в новата си общност сега, ние споделяме това, което трябва да знаете за този процес на преход по-долу. Ще научите как детето ви може да бъде повлияно и колко време ще отнеме преходът, както и съвети как да направите процеса плавен.

Адаптация без стрес: как да помогнем на детето да свикне с ново училище

Повече спорт за децата – по-добри оценки в училище

Най-добрите идеи за детска прическа за 15 септември 2023 г. (СНИМКИ)

КАК ДА СЪЗДАДЕТЕ ДОБРА ЗОНА ЗА УЧЕНЕ НА ДЕТЕТО

Как смяната на училището се отразява на детето?

Повечето деца, които получават подкрепа по време на преместване, обикновено се справят доста добре, когато преминават в ново училище.

Всъщност изследванията са установили, че децата, които сменят често училището, са изложени на повишен риск от слаби оценки и постижения, поведенчески проблеми и дори отпадане от гимназията. Те също са изложени на риск от социални проблеми и психологически затруднения, включително по-ниска социална компетентност и ниско самочувствие

Точно както промяната може да бъде трудна за възрастните, децата изпитват подобни емоции – безпокойство, страх и стрес.

Поддържайте отворена комуникация. Говорете и потвърждавайте чувствата. Опитайте се да насърчите нови приятелства в квартала, чрез извънкласни дейности.

Тъй като децата се радват на предвидимост и рутина, едно преместване може да ги накара да се почувстват дезориентирани и откъснати. Нещата, които са ги карали да се чувстват сигурни и защитени – като позната спалня и място за игра, както и позната училищна сграда и приятели – вече не са част от тяхната среда. Свикването с тези промени и приспособяването към новия им дом, общност и училище ще отнеме време.

Те приемат, че трябва да започнат отначало в смисъл на намиране на нови приятели и на нови учители и служители, които смятат за достъпни или безопасни.

Те също могат да се чувстват тревожни или уплашени. Децата са склонни да се чувстват по-сигурни, когато знаят какво да очакват, а неизвестното може да бъде голямо и провокиращо безпокойство – някои деца могат да развият соматични симптоми като гадене или безсъние .

Докато децата се приспособяват към новото си училище и новата среда, също не е необичайно да ги видите да се оттеглят. Смяната на училище също може да наруши техния опит в ученето. Те не само се сблъскват с различни учебни програми и различни очаквания в новите училища, но училищата също могат да се различават по своя климат и учебна среда.

Колко време ще отнеме адаптирането на детето в ново училище?

Въпреки че всяко дете е различно, някои деца могат да се почувстват комфортно в ново училище в рамките на няколко седмици, докато на други може да са необходими няколко месеца, за да се приспособят. Периодът на приспособяване ще зависи до голяма степен от личността и темперамента на вашето дете , както и от подкрепата, която то получава.

Трябва да видите подобрение обикновено в рамките на един месец за децата в началното училище и може да отнеме един до два месеца за юношите, тъй като те могат да бъдат по-самосъзнателни или да се страхуват от отхвърляне.

Ако детето ви се бори да се адаптира, говорете с него и вижте какво може да му пречи. Попитайте какво им харесва и какво не в новото им училище. След това вижте дали можете да им помогнете да се съсредоточат върху положителното или да обмислите начини за справяне с отрицателното.

Също така е важно да признаете и потвърдите чувствата им – включително чувството им, че им липсва старото училище и старите приятели.

Помогнете им да направят проверка на реалността на страховете, които изпитват, като „никой не ме харесва“ и признайте колко трудно може да бъде намирането на нови приятели.

Говорете с учителите и съветниците по ориентиране, за да определите дали може да се осигури някаква допълнителна подкрепа, за да помогнете на вашето дете.

Поддържайте предишни приятелства, когато е възможно, така че детето да не се чувства напълно откъснато от приятелите си.

Съвети за подпомагане на прехода в ново училище на вашето дете

Важно е да проявите търпение и разбиране, когато помагате на детето си да се адаптира. Промяната е трудна, независимо от възрастта и отнема време. Може да изглежда, че някои деца се приспособяват бързо и развиват приятелства, докато на други ще отнеме повече време. Подкрепете детето си възможно най-добре и потърсете начини да улесните прехода.

Ето няколко съвета как да помогнете на детето си да премине към ново училище.

Обяснете на детето защо се местите

Когато правите смяна на училището и местоживеенето, важно е да обясните на детето си защо се случва това. Независимо дали се местите, защото сте сменили работата си, развели сте се или искате да сте в друг училищен квартал, децата ви трябва да знаят истинската причина за смяната.

Дори и да не разбират напълно причините, важно е да им дадете подходящо за възрастта им обяснение. Освен това се опитайте да бъдете възможно най-позитивни относно преместването. Децата имат необичайна способност да възприемат възприятията на възрастните в живота си, така че се съсредоточете върху положителното, като същевременно признавате колко предизвикателство може да бъде да се движите.

Ако преместването е довело до промяна и в живота ви, бъдете честни и споделете как се справяте и с промените.

Децата обичат да знаят, че възрастните често изпитват същите страхове и притеснения като тях.

Дайте им време за сбогуване

Да кажат сбогом ще им трудно, но ще им е още по-трудно да си тръгнат, без да се сбогуват с всички неща, които познават и обичат. Планирайте време, когато детето ви може да се сбогува с училището, приятелите и учителите си. Това, че ще бъдат в ново училище, не означава, че старото ще има по-малко значение.

Трябва също да им дадете време да говорят за чувствата си относно напускането и за всички притеснения, които имат относно продължаването напред. И, ако е възможно, направете планове да поддържат връзка със своите съученици. Например, организирайте среща или ако сте далеч, планирайте видео разговор, за да наваксате.

Знаейки, че ще видят приятелите си отново по някакъв начин, може да помогне на детето ви да се почувства по-спокойно, докато продължава напред. Въпреки че това няма да облекчи техните страхове или притеснения, позволявайки им да поддържат връзка и да преживеят затварянето може да помогне да сигнализира за края на една глава и началото на нова.

Подкрепете тяхното учене

Смяната на училище може да създаде някои пропуски в обучението на вашето дете. Преди преместването не забравяйте да обсъдите какво се очаква да знае вашето дете и какво ще учи. И ако е необходимо, помислете за наемане на преподавател или друга помощ.

Също така може да ви помогне да надникнете предварително в новото училище. Попитайте съветника по ориентиране или директора дали могат да организират обиколка за вас и вашето дете. Познаването на разположението на училището- като например къде е закусвалнята или къде да намерят баните – може да помогне за облекчаване на някои от техните притеснения преди първия ден.

Обиколката на училището, преди да започнат в ново училище, помага на децата да се чувстват по-малко дезориентирани.

Имайте предвид, че вашето дете също може да бъде по-притеснено, когато започне ново училище и може да бъде по-тихо или срамежливо. Бъдете търпеливи, разбиращи и подкрепящи. Често проверявайте при тях. Позволете им да се справят със своите чувства и емоции и направете каквото можете, за да облекчите стреса и безпокойството им.

Поставяйте си малки цели заедно

След като се установят в новото си училище, поставете цели заедно. Помогнете им да обмислят как може да изглежда идеалният им сценарий и след това го разделете на малки, управляеми и постижими цели. Например, те може да искат да си поставят за цел да поздравят поне един нов човек на ден или да поканят някого да играе или учи.

Те също може да искат да опитат нещо ново или да задават повече въпроси в клас. Ключът е да не остават в застой в новата си среда, а вместо това да се натоварват малко всеки ден, за да дадат шанс на новото училище и на новите хора.

Поставянето на малки цели заедно с тях [им помага] да преодолеят дискомфорта, да се сприятеляват и да задават въпроси. Води разговорите с доброта и насърчавай детето си да прави същото.

Включете се в общността

Потърсете обществени събития и възможности, за да помогнете на детето си да създаде нови приятели и връзки. Запишете ги на уроци, спортове или други дейности, от които се интересуват, които ще им помогнат да срещнат хора със сходни интереси.

Свързването с деца в техния квартал е страхотно. По този начин приятелите не са ограничени само до училище и това може да им помогне да се чувстват по-свързани с новата си общност. Структурираните събития извън училище могат също така да дадат на децата възможност да създадат допълнителни приятели и връзки, които не са ограничени до училище и могат да се базират на взаимен интерес.

Независимо дали детето ви започва в ново училище сега или скоро ще започне, никога не е твърде рано или твърде късно да му помогнете да направи прехода и да се адаптира. Промяната е трудна, независимо дали сте възрастен или дете, така че преодолейте предизвикателствата заедно. Бъдете подкрепящи, търпеливи и разбиращи и в крайна сметка и двамата ще свикнете с новата си общност и училище.

В заключение: Ако установите, че детето ви не се адаптира добре или изглежда, че изпитва повече предизвикателства, отколкото сте очаквали, потърсете подкрепа. Говорете с педиатъра на вашето дете, училищния съветник или  специалист. Те могат да ви помогнат да измислите план, който помага на детето ви да управлява стреса и безпокойството си, докато се адаптира към новата си среда.

Адаптация без стрес: как да помогнем на детето да свикне с ново училище 3 идеи за стая за учене в дома

Tagged , , ,
на горе