Как да овладеете гнева си
Психология

Как да овладеете гнева си

Гневът е нормална човешка емоция, като чрез нея човек иска да покаже, че се чувства разстроен, ядосан или несигурен. Понякога обаче той излиза извън границите на нормалното и затова е необходимо да вземете някои мерки, за да може да го контролирате.

Опитайте да разберете каква е причината за вашия гняв

Понякога ви се случва да се ядосате за нещо глупаво, но често зад него стои по-голям проблем, който е първоизточник на гнева ви. Определянето на истинската причина ще ви помогне по-лесно да се справите с него. Гневът може да е следствие на безпокойство, независимо дали то е основателно или не, и се проявява като защитна реакция. Проблемите също могат да произтичат от детството ви, ако сте били в среда с чести скандали. Друга причина за гнева може да е депресията, психологическа травма или хроничен стрес.

Оглеждайте се за предупреждения от тялото си

Вероятно си мислите, че повечето пъти ставате гневни изведнъж без предупреждение, но всъщност още преди това тялото ви дава предупредителни знаци. Такива са т.нар. топки в стомаха, главоболие, учестено дишане, сърцебиене, загуба на концентрация, зачервяване на лицето и други. Всички те са сигнални лампи, че нещо се случва с вас. Познаването им ви позволява да предприемете стъпки за управление на гнева си, преди той да излезе извън контрол.

Идентифицирайте дразнителите

Събитията, които ви носят повече стрес, не са оправдание да ставате гневни, но разбирането как те влияят върху вас, може да ви помогнете да контролирате случващото се и да избегнете избухването. Погледнете обичайната си рутина и се опитайте да определите дейности, часове на деня, хора, места или ситуации, които предизвикват раздразнителни или гневни чувства у вас. Такива може да са трафикът, опашката в магазина, неприятен колега и други. Когато разберете какво ви вади извън релси, помислете за начин да го избегнете или да промените настройката си за него. Макар да мислите, че не може да повлияете на заобикалящата ви среда, понякога е нужно просто да гледате на нещата от различен ъгъл.

Научете как да се успокоявате

Има начини, които помагат да държите гнева си под контрол. Дишайте дълбоко, движете се, пуснете си любима песен, масажирайте зоните на напрежение, като слепоочието и бройте до десет, преди да кажете нещо необмислено. В дългосрочен план се хранете по-здравословно, прекарвайте време с близките си и се научете да прощавате.

Потърсете специализирана помощ

Ако въпреки прилагането на всички изброени техники, все още трудно контролирате гнева си и това ви навлича проблеми, не се колебайте да потърсите помощ от специалист.

Tagged ,
на горе