Как да научите бебето си да спи през нощта?

Как да научите бебето си да спи през нощта?
Психология

Как да научите бебето си да спи през нощта?

Как да научите бебето си да спи през нощта, съветват психолози. Съвсем естествено е, че през първите месеци сънят на бебето е много чувствителен. Въпреки това, можете да му помогнете да спи по-добре. Разберете какво точно трябва да направите за това.

Всъщност, да спиш през нощта е много фигуративен израз. Така че съвсем нормално е децата да се събуждат няколко пъти през нощта. Ето защо, не трябва да смятате такива деца за странни. Разбира се, много родители биха искали децата им да спят цяла нощ. Всъщност, дори възрастните не могат да спят така. Факт е, че човешкият цикъл на сън включва няколко събуждания. С други думи, събуждаме се и отново заспиваме. Що се отнася до кърмачетата, те могат да спят по 17 часа на ден. Струва си да включим моментите на събуждане тук. Това означава, че не трябва да учим бебетата да спят. Те много добре знаят как се прави!

Как да научите бебето си да спи през нощта?

Ето защо майчиното мляко (кърмата) е незаменима и безценна за здравето на бебето и майката

Какво трябва да кажете на детето, за да израсне щастлив човек

Как да научите бебето си да спи през нощта?

Какво трябва да знаете за съня на децата?

Как да научите бебето си да спи през нощта?
Как да научите бебето си да спи през нощта?

Сънят е естествен процес на човешкия живот. Що се отнася до новородените, мозъците им са настроени на цикли на сън от 2-3 часа. Проблемът е, че след като бебето се събуди, то не може да заспи отново. Така то започва да плаче.

По време на бременност плодът прекарва по-голямата част от деня в сън. От друга страна, по това време той се храни през пъпната връв. Когато се събужда, чува ударите на сърцето и гласа на майка си. След това отново заспива.

След раждането всичко се променя. С други думи, в този момент бебето наистина се събужда. И така, новороденото се събужда, плаче и отново заспива след хранене. Бебетата прекарват така целия ден. В рамките на 20 минути след кърмене млякото се усвоява. За адаптираното мляко е необходимо повече време за смилане. С други думи, на бебето ще му трябват около 2 часа, за да ги усвои напълно. След това то ще се събуди, за да започне отново този цикъл.

Как да научите бебето си да спи през нощта?
Как да научите бебето си да спи през нощта?

По правило през първите 2 месеца от живота на новороденото сънят му е дълбок. Но след 3-4 месеца става по-чувствителен. Това е моментът, когато бебето започва да се събужда често. За съжаление, това прави много майки обект на упреци. Казват, че не са научили детето да спи през нощта. Всъщност, такъв сън е съвсем нормален. Вашето бебе расте и неговите цикли на сън се променят.

На 8 месеца сънят му вече включва 4 фази на бавновълнов сън и 1 фаза на бърз сън. От друга страна, бебето все още е много далеч от „възрастния“ сън. Общата му продължителност и продължителността на всяка фаза са напълно различни.

Можем да кажем, че на 3 години децата вече спят като възрастни. Но едва след около 5-6 години всички трудности изчезват напълно. С други думи, едва на тази възраст те успяват да спят добре през нощта.

Какво можете да направите, за да помогнете на бебето си да спи през нощта? Съвсем нормално е родителите да си задават този въпрос. Те искат да са сигурни, че правят всичко както трябва. Така че, ако бебето не спи и плаче, родителите се съмняват дали всичко е наред. От друга страна, такава атмосфера на безпокойство и нервност се предава и на бебето. Това може да влоши още повече съня му.

Как да научите бебето си да спи през нощта?
Как да научите бебето си да спи през нощта?

Някои методи (например Естивил и Фербер) препоръчват да оставите детето да плаче. Наистина, плачът е много уморителен. Затова рано или късно, детето ще остане изтощено и ще заспи. Помислете дали сте съгласни с този подход.

Според д-р Роуз Хоув, автор на известната книга „Сън без сълзи“, оставянето на плачещо дете без надзор причинява сериозен емоционален шок. И така, това причинява промени в хормоните, които са отговорни за емоциите. Детето разбира, че оплакванията му нямат смисъл. В крайна сметка, никой няма да се приближи до него.

Как да научите бебето си да спи през нощта?
Как да научите бебето си да спи през нощта?

Педиатърът Карлос Гонзалес написа книгата „Още целувки. Как да отглеждаме деца с любов“. Той смята, че детето се събужда и плаче, за да привлече вниманието на майката. Затова то очаква нейната помощ. Ако тя дойде, бебето се научава да получава отговор на молбите си.

От друга страна, се смята, че родителите трябва да ограничат контактите с децата си. Казват, че твърде много внимание може да „развали“ детето. Но съвсем естествено е бебетата да се събуждат през нощта и да търсят утеха, която да им помогне да заспят отново.

Как да помогнете на вашето бебе?

Безсънните нощи и постоянните събуждания могат да изтощят всяка майка. Ето защо, е съвсем нормално, ако търсите решение, което да помогне на вашето бебе да заспи. Ако принципите ви на родителство се основават на уважение към детето, вие прекрасно разбирате, че оставянето на бебето да плаче не е вариант.

Основната препоръка е да имате търпение. Постепенно бебето ще развие циклите си на сън. Може да са ви разказвали за различни методи, които са помогнали на други деца да спят по-добре. Не забравяйте, че всяко дете е индивидуална личност. Следователно, не всички методи работят еднакво за всички. Ежедневният контакт с вашето бебе ще ви подскаже какво точно може да ви помогне.

От друга страна, струва си да обърнете внимание на някои съвети, които ще ви помогнат да създадете спокойна атмосфера. Например:

  • Пригответе топла вана за вашето бебе преди лягане.
  • Не трябва да поставяте ярки играчки в креватчето му – те събуждат вниманието на детето.
  • Ако детето ви е над 2 години и вече гледа телевизия или играе с таблет, трябва да ограничите това забавление до 1 час на ден.
  • Твърде голямата умора е пречка за съня. Ето защо, се препоръчва детето да спи през деня.
  • Ако детето ви се страхува от тъмното, сложете го да спи на малко светлина.
  • Контролирайте се, не се карайте и не наказвайте детето си заради лош сън. Поради това бебето може да свърже съня с наказание. Това далеч не е най-добрата идея.
  • Помагат и ритуалите преди лягане. Например, пеене на една и съща приспивна песен, четене на приказки или кратък разговор.
Как да научите бебето си да спи през нощта?
Как да научите бебето си да спи през нощта?

Всяка майка сама решава какъв метод на отглеждане на детето да следва. Ние обаче настояваме, че е много важно да се спазват циклите на сън и индивидуалните характеристики на всяко дете. Така че трябва да разберете, че няма универсална формула за това как да спите през нощта. Това, което работи за едно дете, може да не действа при друго.

Не забравяйте, че детето ви рано или късно, ще порасне. Наистина, сега се чувствате много уморени. От друга страна, вие имате възможност да наблюдавате как расте и се развива вашето бебе.

Бъдете търпеливи! Днешният проблем ще изчезне, когато порасне. Тогава ще имате време да се наспите добре!

Как да научите бебето си да спи през нощта? 10 неща, които една детска стая трябва да има

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе