Ето защо майчиното мляко (кърмата) е незаменима и безценна за здравето на бебето и майката

майчиното мляко-кърмата
Разни

Ето защо майчиното мляко (кърмата) е незаменима и безценна за здравето на бебето и майката

Майчиното мляко (кърмата)  осигурява оптимално хранене за бебетата, защото осигурява точното количество хранителни вещества и е най-лесно усвоима. Педиатрите препоръчват изключително кърмене в продължение на 6 месеца и продължаване на кърменето след въвеждането на твърди храни, поне до 1-2 годишна възраст или докато майката и бебето (детето) почувстват, че е дошъл подходящия момент за отбиване.

Безценна информация за майчиното мляко (кърмата) споделена от д-р Найденов във Фейсбук

Защо майчината кърма е много повече от храна за бебето?

infomax-logo-50-15-HW Кърмещите жени имат нужда от обич и…

майчиното мляко
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Световната здравна организация препоръчва кърменето да започне до 1 час след раждането и да продължи до 2-годишна възраст или по-дълго, защото то е много полезно.

По-голямата продължителност на кърменето е свързана с подобряване на здравето и защита от заболявания, както на детето, така и на майката. При история за алергии в семейството, кърменето в продължение на поне 4 месеца може да предпази новороденото от развитие на алергии по-късно в живота.

Кърменето за повече от 6 месеца може да предпази децата от развитие на левкемия и лимфом.

Кърменето намалява риска от развитие на диабет и за детето, и за майката.

За майката процеса на кърмене намалява риска от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците, диабет, хипертония, затлъстяване и инфаркт.

Няма точно определено време, в което трябва да отбиете детето си, съветва д-р Найденов. 

Това е много лично решение, което всяко семейство трябва да вземе самостоятелно. Минимум две години е оценената „естествена възраст за отбиване на хората“.

Ето подробности за ползите от майчиното мляко (кърменето), както за майката, така и за бебето.

Ползи от майчиното мляко (кърмата) за бебето:

  1. Майчиното мляко
    Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Кърмата (майчиното мляко) осигурява идеално хранене за бебета. Препоръчва се бебето да се храни само с кърма за най-малко 6 месеца или много по-дълго. Майчиното мляко съдържа всичко, от което бебето се нуждае през първите 6 месеца от живота си. Съставът ѝ се променя в зависимост от променящите се нужди на бебето.

През първите дни след раждането гърдите на майката произвеждат гъста жълтеникава течност, наречена коластра. Тя е с високо съдържание на протеини, с ниско съдържание на захар и е наситена с полезни съединения. Това е наистина чудотворна и съвършена храна за новороденото и не може да се замени с нищо.

Коластрата е идеалната първа храна и помага за развитието на незрелия храносмилателен тракт на новороденото. След първите няколко дни гърдите на майката започват да произвеждат по-големи количества мляко, което е нужно, защото стомахът на бебето расте. Единственото нещо, което може да липсва в кърмата, е витамин D. Освен, ако майката приема достатъчно витамин D (а повечето не), кърмата няма да осигури достатъчно, затова се препоръчват капки витамин D за всяко бебе.

Майчиното мляко съдържа важни антитела.

Тези антитела в майчиното мляко помагат на бебето да се бори с вируси и бактерии, което е от решаващо значение в тези нежни, ранни месеци. Това важи особено за коластрата, която осигурява големи количества имуноглобулин А (IgA), както и няколко други антитела. Когато майката е изложена на вируси или бактерии, тя започва да произвежда антитела и да ги секретира в млякото си. IgA предпазват бебето от разболяване, като образуват защитен слой в носа, гърлото и храносмилателната му система. Затова бебета, които не са кърмени, са по-уязвими към инфекции като пневмония, диария и др.

Кърменето може да намали риска от заболявания като инфекции на средното ухо, гърлото и синусите (дори в по-късна зряла възраст), а така също може да предпазва от множество респираторни и стомашно-чревни инфекции. Храненето само с кърма на недоносените бебета е свързано с намаляване на честотата на некротизиращия ентероколит. Кърменето е свързано с понижен риск от развитие на астма, атопичен дерматит и екзема. Изключителното кърмене, което означава, че бебето получава само кърма (майчиното мляко) поне шест месеца, е особено полезно в това отношение.

Майчиното мляко насърчава здравословното тегло на бебето. Кърменето за повече от четири месеца насърчава здравословното наддаване на тегло и помага за предотвратяване на детското затлъстяване. Това може да се дължи на развитието на различни чревни бактерии.

Кърмените бебета имат по-големи количества полезни чревни бактерии, които могат да повлияят на по-балансираното съхранението на мазнини. Бебетата, хранени с майчиното мляко, също имат повече лептин в тялото си, отколкото не кърмените. Лептинът е ключов хормон за регулиране на апетита и съхранението на мазнини. Кърмените бебета саморегулират приема на мляко. Те се хранят по-бавно и само докато задоволят глада си, което им помага да развият здравословни хранителни навици.

Кърменето може да направи децата по-умни. Има значителни положителни ефекти върху дългосрочното развитие на мозъка на кърмените бебета. Тази разлика може да се дължи на физическата интимност, докосването и контакта с очите, свързани с кърменето, както и на по-голямата хранителност на кърмата.

Ползи от кърменето за майката:

Майчиното мляко
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Кърменето може да помогне за отслабване. Някои жени изглежда наддават на тегло по време на кърмене, други изглежда без усилие губят тегло. Кърменето изгаря повече калории и след 3 месеца кърмене вероятно ще изгорите повече мазнини в сравнение с майките, които не кърмят (разликата не е значителна и зависи от начина на живот и хранене).

Кърменето помага на матката да се свие. По време на бременността матката расте неимоверно, разширявайки се от размера на круша до запълване на почти цялата коремна кухина. След раждането матката преминава през процес, наречен инволюция, докато се върне към предишния си размер.

Окситоцинът, хормон, който се повишава през периода  на бременността, помага за задвижването на този процес. Майките, които кърмят, обикновено имат по-малка загуба на кръв след раждането и по-бърза инволюция на матката.

Женското тяло отделя големи количества окситоцин по време на раждането, за да помогне за раждането на бебето и да намали кървенето. Също така окситоцин се отделя при кърмене, което помага за емоционалната връзка между майката и новороденото.

Майките, които кърмят, имат по-нисък риск от следродилна депресия. Ако имате някакви симптоми на депресия, уведомете лекаря си възможно най-скоро.

Кърменето намалява риска от заболяване. Кърменето изглежда осигурява на жените дългосрочна защита срещу рак и някои други заболявания. Общото време, което жената прекарва в кърмене, е свързано с намален риск от рак на гърдата и яйчниците.

Кърменето забавя менструацията.

Продължителното кърмене е свързано със спиране на овулацията и менструацията. Така природата гарантира, че има известно време между бременностите. Можете да считате тази промяна за допълнителна полза. Докато се наслаждавате на ценно време с новороденото си, това е само едно нещо по-малко, за което да се притеснявате.

Кърменето е много по-удобно и спестява време и пари. Кърменето е почти безплатно, с изключение на разходите за платени консултации за кърмене и помпи за кърма. Избирайки да кърмите, няма да се налага да изчислявате колко трябва да пие бебето ви дневно, да прекарвате време в почистване и стерилизиране на бутилки, да смесвате и загрявате бутилките посред нощ (или ден), да търсите начини за затопляне на бутилки, докато сте в движение… Кърмата(майчиното мляко)винаги е на правилната температура и е готова за пиене.

И още нещо:

Много важно е бременната жена и кърмачката да ползва суперхрани и хранителни добавки, за да осигури най-голяма пълноценност на кърмата за бебето и да не изтощи организма си. Майчиното мляко винаги е възможно най-пълноценната храна за бебето/детето, но в зависимост от това доколко добре е нахранена и майката.

Дюля – полезни свойства за жени, мъже, деца, по време на бременност и кърмене

Tagged , , ,
на горе