Как да масажирате кучето си, според сертифицирани терапевти за масаж на кучета (С видео с инструкции)

Как да направя масаж на моето куче
Домашни любимци

Как да масажирате кучето си, според сертифицирани терапевти за масаж на кучета (С видео с инструкции)

Масажът и работата с тялото могат значително да допринесат за общото здраве, енергия и качество на живот на вашето куче.

Превърнете галенето в глезене със сладки и прости техники от сертифицирани терапевти за кучешки масаж , които ще бъдат терапевтични за вашето кученце, ще укрепят връзката ви… и ще ви помогнат да се отпуснете.

Как да масажирате кучето си, според сертифицирани терапевти за масаж на кучета (С видео с инструкции)

3 от полезните за кучето плодове, които то може да яде

Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем

8 забавни начина да отпразнувате рождения ден на кучето си

Как да масажирате кучето си, според сертифицирани терапевти за масаж на кучета 

Вашият четирикрак любимец носи голяма стойност в живота ви – от това да споделяте заедно дълги разходки до гушкането, което според някои здравни експерти всъщност може да е полезно за кръвното налягане и дори да удължи живота ви .

Така че, когато обичате вашето кученце в знак на признателност за цялата тази доброта, експертите по масаж на кучета казват, че някои лесни техники за масаж могат да направят времето ви за гушкане в голяма степен терапевтично за вашето кученце.

Алисън Снелинг е сертифициран кучешки масажист в Сейнт Луис, Мисури. Тя казва, че от главата до петите, масажите за кучета идват с широк спектър от ползи за здравето. „Кучешкият масаж предлага толкова много физически и емоционални ползи , че бихте могли да го считате за основен компонент на здравеопазването на кучето – като храна, вода, подслон, упражнения и грижа.“ – твърди Алисън.

 

Кучешкият масаж не е просто лекомислено глезене – масажът и работата с тялото могат значително да допринесат за общото здраве, енергия и качество на живот на вашето куче.

Най-хубавото е, че е лесно да масажирате кучето си. Изледайте това видео за масаж на кучета.

Ползите от кучешкия масаж

„Като включите масажа в рутината на кучето, можете да помогнете за намаляване на ненужния стрес за ставите, риска от нараняване, развитие на остеоартрит и по-бърза дегенерация на засегнатите стави“, казва Снелинг. Имайте предвид, че вашето кученце може бързо да свикне с това спа у дома изживяване – така че правилната честота за масаж на вашето куче ще зависи от неговата възраст, ниво на активност или специфични ортопедични състояния или наранявания, които може да ограничават естествената им мобилност.

Ето колко често да масажирате кучето си

За активни кучета масажът може да помогне за ускоряване на възстановяването, да поддържа ставите гъвкави и да намали потенциалните наранявания. Можете да дадете на кучето си масаж преди или след активност, но, казва Снелинг.

По-възрастните кучета или кучета с артрит могат да се възползват от по-чести сесии за освобождаване на напрежението, увеличаване на подвижността на ставите , намаляване на болката и засилване на имунната система. „При тези състояния се препоръчва седмична или през седмица рутина.“

Масажите също така освобождават ендорфини във вашето куче и превръщането им в редовна практика наистина укрепва връзката между собственика и кучето, добавя Джанет Джонас, CNMT, сертифициран кучешки масажист в Северна Каролина.

Има едно предупреждение: ако вашето куче показва признаци на скованост, намалена подвижност като проблеми с изкачването на стълби, куцота или внезапни промени в поведението, има голяма вероятност то да изпитва известно ниво на болка, казва Снелинг. „Първото нещо, което трябва да направите в тези ситуации, е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за диагностика и да обсъдите план за лечение, което може да включва домашен и професионален масаж.“ – съветва специалистката.

Как да масажирате кучето си у дома

„Едно от най-важните неща, които можете да направите, преди да масажирате кучето си, е оценка от муцуна до опашка, която трябва да правите всяка седмица“, казва Джонас. Погледнете и почувствайте за всякакви промени, като пукнатини в носа им, миризма на уши , промени в козината им, бучки или неравности, ожулвания по лапите, промени в цвета на венците (който трябва да е розов) и дължината на ноктите. След като проверите как се чувства вашето куче, има няколко техники, които експертите препоръчват за масаж на кучета у дома.

Пасивно докосване

„С тази техника вие отпускате ръката си върху кучето и просто присъствате “, казва Снелинг. „Помислете, когато поставите ръка на бедрото си – след няколко секунди усещате топлина под дланта си.“ Тази топлина се предава в телесните тъкани, което омекотява напрежението и увеличава кръвообращението.

Как да го направим:

Поставете отпуснатите си ръце върху кучето, например върху бедрата, раменете или по гърба.

Оставете ръката си да почива по протежение на формата на частта на тялото за около 10 до 30 секунди.

„Пасивното докосване може да се използва по всяко време и приложението е много повърхностно при натиск“, казва Снелинг. „Тази техника използва и двете ръце и може да се приложи навсякъде по тялото, където кучето има напрежение или болка.“

Ефлеураж

Това е шведска масажна техника, използваща дълги, широки удари. „ Effleurage затопля тъканта чрез увеличаване на циркулацията и лимфната функция, омекотява тъканта и отпуска мускулите, за да създаде усещане за благополучие и свързаност“, казва Снелинг.

Как да направите масаж с потискане на вашето куче:

Поставете ръцете си леко върху кучето, с отпуснати длани и събрани пръсти.

Движете се с бавни, плавни, плъзгащи се движения по посока на козината и след това обратно към нея, като внимавате с по-дългокосместите породи кучета да не закачите козината им.

Използвайте достатъчно натиск, за да ангажирате кожата.

Не е нужно ръцете ви да са в унисон, просто намерете релаксиращ ритъм, който се чувства естествено.

Докато прокарвате ръцете си по тялото на кучето, обърнете внимание на различните текстури и направете умствени бележки за всички области, които се чувстват особено стегнати или чувствителни за кучето.

Петрисаж

„Много кучета намират това за много, много релаксиращо“, казва Джонас за петрисажния масаж. „Това е движение, което е като когато месите хляб.“ Тази техника помага за освобождаване на мускулното напрежение, насърчава циркулацията и може да облекчи тревожните домашни любимци.

Как да го направим:

Използвайте пръстите и палците си, за да хванете леко области с отпусната кожа, като задната част на врата и раменете

Много нежно (и бавно) масажирайте кожата с месене или търкаляне.

Снелинг добавя, че с която и да е от тези техники можете да приложите леко разтриване на често срещаните точки на натиск, насърчавайки релаксацията: гърдите при гръдната кост, горната част на носа между очите и основата на опашката.

 

Какво не трябва да правите, когато масажирате кучето си

Наблюдението на езика на тялото на кучето е изключително важно, когато се извършва масаж“, казва Снелинг. „Кучетата общуват чрез поведенчески знаци и сигнали и често те са много фини.“ Ще разберете, че се наслаждават на масажа, ако видите мекота на чертите на лицето , ако се настанят в удобна позиция или изпуснат дълбока въздишка. „Ако някога не сте сигурни, отделете малко време, за да проверите, като спрете и вижте дали кучето ви подсказва да продължите“, казва тя. „Ако си тръгне, не го приемайте лично! То или е приключило със сесията, или не се интересува в този момент.

Но най-голямата грешка, която хората правят, е да прилагат твърде силен натиск по време на масажа на кучето си, казва Джонас. „По-малко винаги е по-добре“, обяснява тя. „Помислете, ако сте докоснали очната си ябълка – това е горе-долу количеството натиск, който трябва да използвате.“

Има и ограничение за това, което трябва да правите с терапията за масаж на кучета у дома. „Има други техники, които използваме, като вибрация и люлеене, компресия и упражнения за обхват на движение , които хората не трябва да правят у дома“, казва Джонас. Тези видове масажна терапия могат да бъдат много ефективни, за да помогнат на кучетата да се възстановят от нараняване или да подобрят мобилността си в напреднала възраст, но трябва да се извършват само от сертифициран специалист.

Освен това има някои зони, които експертите казват, че трябва да избягвате по време на масаж у дома. „Казваме на хората да стоят далеч от врата, защото горе има блуждаещ нерв и не искаме да натискате гръбнака им“, казва Джонас.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе