Как да контролирате какво ядете
Добра форма

Как да контролирате какво ядете

Храната е много важна част от ежедневието на всеки един от нас. Тя е източник на енергия и ни дава тонус за изпълнението на ежедневните ни задачи, затова не трябва да бъде подценявана. Пандемията с COVID-19 принуди много хора да променят режима и начина си на хранене, което в повечето случаи се оказа проблем за организма и теглото. Когато прекарвате повече време вкъщи, изпитвате по-често глад и необходимост да хапнете нещо. Това невинаги, е защото сте гладни. Може би и от скука, в опит да запълните свободното си време, си хапвате нещо вкусно, което обаче може да се окаже вредно за фигурата ви. Има няколко начина, с които можете да контролирате какво и в какви количества ядете в по-особените времена, в които живеем.

Хранете се редовно

Пропускането на някое от храненията през деня или дори ограничаването на порциите, може да доведе до сериозен проблем с контрола върху храната. Ключът е да откриете точната пропорция на ястията, без да преяждате, а освен това и да не мислите през останалото време за храна.

Контролирайте разговорите за храна

Честото споменаване на храната в комуникацията с близки и приятели събужда чувството за глад и може да ви накара да поискате да похапнете нещо, без организмът ви наистина да има нужда от това. Опивайте се да насочите разговора към нещо странично или подходете негативно към храната, за да се предпазите от чувството на глад.

Обърнете се директно към емоциите си

Друга причина, поради която човек може да се чувства извън контрол около храната, се дължи на емоции като стрес или тъга. Много от нас са се научили да използват яденето като начин за управление на чувствата си. Ето защо можем да си помогнем, като си дадем почивка, в която да работим за разгадаване на причината за нашите емоции, вместо да се обръщаме към храната като начин да ги потушим или да избягаме от тях.

Правете нещо, което ви носи удоволствие

Често поглеждаме към храната, когато имаме нужда да изпитаме някакво удоволствие. Любимо ястие е най-прекият пък към това да се почувстваме щастливи, но това невинаги е полезно. Опитайте се да намерите друг начин. Потърсете хоби или компания, която наистина ви кара да се почувствате добре и по този начин ще забравите за храната, докато наистина не огладнеете.

Храната може да носи много енергия, но също така може да бъде и опасна за фигурата, а и здравето ви. Не прекалявайте с храненията и с количествата, които приемате. Това е най-добрият контрол, който може да има незабавен ефект върху вас.

Tagged , ,
на горе