Как да изградите доверие във връзката си
Любов и партньорство

Как да изградите доверие във връзката си

В една връзка най-важно е да има доверие между партньорите. Това е по-ценно от страстта, симпатията, привличането. То ви отваря безкрайно много врати, особено в кариерен план. То обаче се гради и печели много трудно, а след това трябват и усилия, за да бъде запазено… поне така казват. Понякога има моменти, в които връзката буксува.

И когато не става дума за рутина, а сериозен проблем, след който се налага отново да спечелите човека до вас, психолозите съветват да се въоръжите с търпение.

Защото доверието изисква време, особено ако сме го загубили.

Как да изградите доверие във връзката си

8 неща, които прави нарцисистът в края на връзката

4 начина да не бъдете досадни във връзката

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Как да изградите доверие във връзката си

1. Бъдете верни на думата си и следвайте действията си

доверие
как да изградите доверие във връзката си

Смисълът на изграждането на доверие е другите да вярват на това, което казвате. Имайте предвид обаче, че изграждането му изисква не само да спазвате обещанията, които давате, но и да не давате обещания, които не можете да спазите.

Удържането на думата ви показва на другите какво очаквате от тях и на свой ред е по-вероятно те да се отнасят с уважение към вас.

2. Научете как да общувате ефективно с другите

Лошата комуникация е основна причина за разпадането на връзките. Добрата комуникация включва да сте наясно с какво сте или не сте се ангажирали и какво е договорено.

Изграждането на доверие не е без риск. Това включва позволяване както на вас, така и на другите, които поемат рискове, да докажете надеждност. За да се справите с това, ефективната комуникация е ключова. Без него може да откриете, че съобщенията, които сте възнамерявали да изпратите, не са съобщенията, които сте получили.

3. Напомнете си, че е необходимо време

доверие
как да изградите доверие във връзката си

Изграждането на доверие е ежедневен ангажимент. Не правете грешката да очаквате твърде много твърде скоро. За да го изградите, първо направете малки стъпки и поемете малки ангажименти и след това, когато доверието расте, ще бъдете по-спокойни при поемането и приемането на по-големи ангажименти.

4. Отделете време за вземане на решения и помислете, преди да действате твърде бързо

Поемайте само ангажименти, с които сте щастливи да се съгласите. Имайте смелостта да кажете „не“, дори когато това разочарова някого. Ако се съгласите с нещо и не можете да го изпълните, всички замесени са в по-зле.Бъдете наясно какво имате в чинията си и следете ангажиментите си. Организирането е необходима част от изграждането на доверие със семейството, приятелите и колегите. Това ви позволява да вземете ясно решение дали да се съгласите с исканията на вашето време и енергия.

5. Оценявайте връзките, които имате – и не ги приемайте за даденост

доверие
как да изградите доверие във връзката си

Склонни сме най-доверчиви в хората, които са до нас постоянно в добри и лоши моменти. Редовното показване на някого, че сте до него, е ефективен начин за изграждане на доверие.

6. Развийте екипните си умения и участвайте открито

Когато играете активна роля в екип и допринасяте, е по-вероятно хората да ви уважават и да ви вярват. Също така е наложително, когато изграждате доверие в екип, да покажете желанието си да се доверявате на другите.

Да бъдеш отворен и да имаш желание да дадеш принос и да се ангажираш показва това. С други думи, вземете под внимание казаното от другите, покажете, че слушате активно, внушавайте вашите мисли и обратна връзка по уважителен начин и демонстрирайте, че желаете да бъдете част от екипа.

7.Не крийте чувствата си

доверие
как да изградите доверие във връзката си

Да бъдеш открит за емоциите си често е ефективен начин за изграждане на доверие. Освен това, ако хората знаят, че ви е грижа, е по-вероятно да ви се доверят.

Признаването на чувствата ви, научаването на уроците, които преобладават, и предприемането на продуктивни действия означава, че няма да отричате реалността – това е ключът към неговото изграждане.

Tagged , , , ,
на горе