Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация
Добра форма Психология

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация

Вътрешният покой се постига със специални техники за медитация. За да живеете тук и сега, трябва да сте в пълен душевен мир. Съзнанието ви да бъде изчистено, умът- спокоен, тялото – релаксирано. Медитацията ви дава баланс, вътрешна хармония и спокойствие.

Много често ни връхлитат различни мисли и силно влияят на нашето енергийно поле.

Трябва ежедневно да се оттърсваме от стреса и отрицателното мислене.

Когато сте в хармония със себе си, вие сте щастливи и постигате повече в живота.

Какво е медитация – това е практика, с която постигате физическо, умствено и емоционално единство и подобрение. При медитация, вие поставяте мозъка си в покой и съзерцание, и се обръщате към своето вътрешно аз.

Чрез специални упражнения по медитация, може да опознаете себе си и тялото си.

4 полезни йога практики: кой вид йога да изберете?

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението и имунитет

Сутрешна тибетска хормонална гимнастика

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация 10 идеи за картини с цветя за дома

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация ВАЖНО! Цветята, които носят положителна енергия

Ето кои са 5 техники за медитация, които да практикувате:

Осъзнато дишане

Да се съсредоточите върху дишането е най-лесният начин да медитирате.

Основното, което трябва да направите е да се фокусирате върху дъха си. Това упражнение наричаме „осъзнато“, защото насочваме ума си към процеса на вдишване и издишване. Внимаваме как го правим и наблюдаваме как това се случва по естествен начин. Трябва да имате напълно „изпразнен“ ум, когато медитирате. Не мислете за нищо, а дишайте.

Можете да го практикувате навсякъде – на път за работа, на разходка, докато готвите.

За да правите осъзнато дишане, просто трябва да оставите то да се случва и да не се насилвате да го изпълнявате. Нека всичко да става по лек и ненасилствен начин.

Следвайте ритъма на вдишването и осъзнайте, че това е вдишване. После издишайте и помислете върху издишването. Наблюдавайте самия процес. Вижте как самите вие присъствате в този процес.

Това е едно прекрасно чудо на живота! Да можете да поемете дъх! Радвайте се на този божествен дар.

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация

Осъзнаване на вашето тяло

Изпълнявайте това упражнение, за да усетите и осъзнаете всяка част на вашето тяло. Фокусиране върху част от вашето тяло е една от тези 5 техники за медитация, с които ще постигнете усъвършенстване.

Започнете да се фокусирате във всяка част на тялото една по една. Докато мислено преминавате по цялото тяло, опитайте да се отпуснете и да махнете напрежението.

Това е много силна практика, защото обикновено в ежедневието ние не усещаме тялото си. Присъстваме, но умът ни е някъде другаде.

Освобождаване на напрежението

Когато изпълнявате тази техника за медитация, ще усетите лека болка по всяка част от тялото, върху която се фокусирате. Експертите съветват по време на упражнението, да изпълнявате и тази мантра: „Вдишвам и осъзнавам тялото си! Издишвам и махам напрежението!“ Когато практикувате това осъзнато дишане, мирът, балансът и хармонията ще навлязат в тялото ви. И така ще постигнете вътрешен покой. Намаляване и премахване на напрежението от себе си може да практикувате и на работа, и в къщи, по всяко време.

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация

Концентрация

Работата върху концентрацията ви е много важна. Това състояние ще ви донесе само щастие. Буквално може да изберете всеки един предмет, състояние или мисъл, върху който да се фокусирате. Ако се концентрирате върху дишането, вие ще поддържате своето внимание върху него. Ако се фокусирате върху едно цвете, вие ще задържите вниманието си върху него. В такова състояние вие може да достигнете дори до прозрение.

Будиските монаси използват предимно пламъка на свещ за практикуване на концентрация. Ако по време на упражнението се разсейвате, върнете обратно фокуса върху обекта. Така както слънцето през лупата може да прогори лист хартия, така и вие може да достигнете до ниво на прозрение след дъга концентрация. То ще ви извиси, ще донесе радост, хармония и ще прогони страха и отчаянието.

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация

Осъзнато ходене

Когато ходите и практикувате тази техника, не е необходимо да се съсредоточвате в самото вървене. Всичко става естествено и вие присъствате изцяло в този момент. Вашето дишане се случва самостоятелно. Само трябва да се наслаждавате. Така е и с осъзнатото ходене. Не е необходимо да се наблюдавате. Вие сте живи, вие сте там, вие присъствате, тялото и ума са заедно в едно. Вие се разхождате и с всяка стъпка, присъствате в чудото на света. Всяка стъпка ви носи успокоение, мир и радост.

Медитацията е много полезна за човешкото тяло. Разгледайте тези 5 техники за медитация и избрете кои са най-подходящи за вас. Практикувайте ги често и работете упорито, за да усетите ефекта.

Здравето е богатство!

9 признака, че трябва да стоите далеч от някого

6 признака, че е време да приключите дадена връзка

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе