Какво ни поддържа млади – основни съвети

Какво ни поддържа млади - основни съвети
Добра форма Здраве и красота

Какво ни поддържа млади – основни съвети

Зеленият чай, вечерните пости или хормоните? Съвети срещу остаряването има много – ще се опитаме да ви помогнем да се ориентирате в истинността, смисъла и основателността на най-популярните от тях.

Отмяната на вечерята действа като обновяваща клетките терапия

Освен че жизненият стандарт може да пострада от отмяната на вечерното хранене, не съществуват никакви научни доказателства в подкрепа на подмладяващия му ефект.

Изследванията с животни обаче показват, че намаляването на дневния калориен прием с около една трета действително забавя разграждането на клетките. Все още не е ясно обаче, дали тези наблюдения могат да бъдат съотнесени към хората.

Плодовете и зеленчуците ни поддържат жизнени и млади

Чиста истина! Здравословното хранене и съзнателен стил на живот (никакви цигари, малко алкохол, регулярно движение и релаксиране, достатъчно сън) са добра основа за един дълъг живот. Хранителните вещества от свежите плодове и зеленчуци имат решаваща роля за това. Витамините С и Е (съдържащи се в кивито, цитрусовите плодове, боровинките, чушките, зелето) неутрализибодните радикали, предпазват клетките и по този начин се грижат за подобряване състоянието на кожата.

Много действен подмлaдяващ ефект имат между другото доматите, поради съдържащия се в тях ликопен. Този своебразен ловец на радикали може да предпазва не само от ракови мутации, но и подсилва кожата срещу вредното UV- лъчение. Който е подложен на голям стрес, пуши или приема аспирин, се нуждае от по-големи дневни дози витамин С (150 мг). И най-добре използвайте растителни масла с високо съдържание на витамин Е – от пшенични зародиши, соево, слънчогледово или зехтин.

Който се занимава със спорт остарява по-бавно

Движението и преди всичко спортовете за издръжливост като джогинг, гребане, колоездене, плуване мобилизират цялото тяло, при това то бива снабдено обилно с кислород. Клетките определено печелят от това – те „дишат” дълбоко, биват наситени с кислород и се активизират, а делението протича на високи обороти. Розовата кожа и опънатите тъкани са видимият ефект. Леките мускулни тренировки стимулират производството на хормони и подобряват обмяната на веществата. По този начин вредните вещества могат да бъдат по-бързо изведени от организма.

Хормоните спират процеса на стареене

Те управляват решаващите процеси в тялото, но също са и основната причина за остаряването: ако организмът произвежда по-малко хормони, човек запада физически. Таблетките и инжекциите обаче не могат толкова лесно да заместят естествените хормони.

Пролактинът, прогестеронът, естрогенът и мелатонинът са отговорни за добре функциониращата имунна система и клетъчното обновяване. Приет под формата на таблетка, пролактинът се унищожава от храносмилателните ензими. Теоретично той би могъл да бъде инжектиран ежедневно, но като анти-ейджинг средство това не е разрешено. При това дългосрочните изследвания за евентуални ракови последствия или други рискове са крайно недостатъчни, за да може без страх да бъде използван като превантивна терапия.

Приемът на известния като „майчин” хормон прогестерон е също оспорван: неправилно дозиран, може да предизвика косопад, нарушение на обмяната на веществата или появата на акне. И към чудодейното средство мелатонин трябва да се подхожда с внимание. Той наистина подсилва имунната система и еластичността на кожата, но нарушава хормоналния баланс. Естрогенната терапия също има две страни – най-женският от всички хормони стабилизира психическото здраве, противодейства на разграждането на костното вещество и повлиява позитивно обмяната на мазнини. Ето защо той се използва от десетилетия като анти-ейджинг средство. Регулярният му прием обаче може да се окаже с прекалено висока цена – повишен риск от рак на гърдата, сърдечен инфаркт или инсулт.

Като алтернатива лекарите препоръчват т.нар. фитоестрогени. Те представляват растителни вещества, които имитират човешкия естроген – в по-слаба форма. Соята, най-популярният растителен естроген, например, влияе положително върху хормоналните промени по време на климакса и е ефективна за преодоляване на топлите вълни, нощните изпотявания и нервното напрежение.

Tagged , ,
на горе