Какво да правим с метаболитните нарушения?

Какво да правим с метаболитните нарушения
Добра форма

Какво да правим с метаболитните нарушения?

Какво да правим с метаболитните нарушения, обясняват експерти. Развитието на метаболитния синдром се влияе от генетична предразположеност, възраст, хранене, начин на живот, физическа активност. Ако някой от семейството има склонност към натрупване на мазнини в областта на талията, трябва да се вземат сериозни мерки за предотвратяване на риска от развитие на метаболитен синдром.

Масовият проблем на световното население днес е метаболитният синдром, който включва нарушение на метаболитните процеси, наличие на наднормено тегло (като правило), отлагането на излишни мазнини или натрупването на вода в подкожната тъкан. Той също включва метаболитни нарушения в костите, а именно: калций, фосфор, в някои случаи – развитието на остеопороза. Често метаболитният синдром е като предшественик на диабет тип 2, сърдечни, съдови и редица други заболявания.

Какво да правим с метаболитните нарушения?

5 вкусни рецепти за здраве с ленено семе

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Безопасната скорост на отслабване: здравето е в ред и теглото се запазва

Какво да правим с метаболитните нарушения?

Както вече споменахме, метаболитният синдром върви ръка за ръка с положителната динамика на затлъстяването.

Този синдром се проявява, както следва:

наддаване на тегло и отлагане на излишни мазнини, главно в областта на корема,

повишаване на кръвното налягане (по-високо от 135/85 mm Hg),

повишаване на нивото на мазнини (липиди) в кръвта (нивото на триглицеридите в кръвта на празен стомах от 150 mg / dl и повече),

нарушение на метаболизма на захарта,

ниски нива на „добър“ холестерол (холестерол с висока плътност) в кръвта и повишаване на нивата на „лошия“.

Ако се забележат дори три от горните признаци, съществува опасност от метаболитен синдром и в резултат на това вероятността от прогресиране на диабет и заболявания на сърдечносъдовата система. Вторични симптоми на метаболитния синдром са: повишен апетит, жажда, известна умора, задух.

Кой е изложен на риск?

Развитието на този синдром се влияе от генетична предразположеност, възраст, диета, начин на живот, физическа активност. Пациенти, които показват склонност към натрупване на мазнини в областта на корема, имат генетично висока вероятност за прогресиране на метаболитния синдром. Мастните натрупвания в тази област до голяма степен не са подкожни, а коремни (или висцерални), които се намират във вътрешните органи и представляват специфична опасност за здравето.

Защо? Той може да генерира хормонална активност в тази област, която провокира биохимични реакции, водещи до метаболитен срив. В същото време, чувствителността на организма към инсулина намалява и секрецията на „лошия“ холестерол се увеличава. Холестеролните плаки се натрупват в артериите и водят до нарушено кръвообращение, повишено кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Как да предотвратим развитието на метаболитен синдром? На първо място, трябва да преразгледате начина си на живот в полза на здравословното хранене и системната физическа активност.

Не е препоръчително категорично да се преминава към храна от растителен произход, тъй като последната не осигурява необходимите минерали, витамини, аминокиселини. Диетата трябва да съдържа източници на протеини, но без съдържание на нездравословни мазнини. Те включват пилешки и пуешки гърди, морска риба, нискомаслени млечни продукти, яйчен белтък. Протеинът в диетата ще осигури дълготрайно усещане за ситост.  Преминавайки към растителна диета, съществува риск от наддаване на тегло още повече поради липсата на основни вещества, а именно протеин, който идва с месота.

За пациенти с този синдром, които са отказали месни продукти, е препоръчително да се въведат в менюто яйца, млечни и зърнени храни, риба, сирене.

Сега нека поговорим за намаляването на „лошия“ холестерол в кръвта, който е пряко свързан с натрупването на мазнини. Това е следствие от неграмотна хранителна обработка на продуктите, а именно пържене в растително масло; кардинално ограничаване на холестерола с храната. В този случай самият черен дроб започва да произвежда „лош“ холестерол. В тялото холестеролът е предшественик на секрецията на полови хормони (естроген, прогестерон) и хормони за облекчаване на болката. Следователно, човек сам излага собственото си тяло на страдание.

Сега за сладките. Не е забранено да хапнете парче торта за празник, но не и да имате постоянно такива продукти вкъщи. Ако искате нещо сладко, можете да хапнете лъжица мед.

Има смисъл да се въведе ябълков оцет в диетата: той е богат на калий, йод и други минерали, които са незаменими в метаболитните механизми.

Как да използвате ябълковият оцет?

Разредете 1-2 чаени лъжички в чаша вода, добавете 1 чаена лъжичка мед и пийте сутрин и вечер. Ябълковият оцет се приема в продължение на 14 дни, след което трябва да направите пауза за една седмица.

При метаболитен синдром можете да приемате билкови лекарства. Те трябва да бъдат избрани индивидуално, като се вземат предвид съществуващите заболявания.

Прием на течности. Препоръчително е да пиете вода на малки порции (100-120 ml) в интервалите между храненията. Обемът на водата средно на ден: 1,5-2 литра през зимата и до 3 литра през лятото. Взема се предвид и водата в чайове, компоти, супи. По-добре е да пиете черен чай, а кафето – с мед, захар, щипка канела, кардамон и др.

Тежките диети водят до натрупване на мазнини. Ако се опитвате да отслабнете, тежките диети, които дават краткотраен ефект и в крайна сметка, качват още по-сериозни килограми, не са много добър вариант. Има смисъл да организирате здравословна закуска сутрин, която ще осигури калории за дълъг период от време. Например, каша от ечемик, овесена каша и други зърнени храни (150 г), може и с варено яйце. Подходящи са твърда паста или риба, изпечена със зеленчуци. Свежите салати са за предпочитане следобед. Можете да хапнете сандвич не по-рано от 2 часа след хранене.

Не трябва да си лягате с чувство на глад, а 2 часа преди лягане можете да ядете задушени зеленчуци, салата, кисело-млечни продукти, пилаф. Основното правило: храната е честа и на малки порции, по 100-150 г всяка, не повече от всеки 2 часа.

Интензивното движение е враг на затлъстяването. Необходимо е да отделяте 60 минути за физическа активност дневно. Подходящи са бързо ходене, плуване, колоездене. Ако работите в офис, правете 5-10 минутни загрявки.

Правилното хранене, в тандем с рационална физическа активност, е ключът към вашия успех. Но е възможно да премахнете нежеланите натрупвания на вътрешни мазнини, като се консултирате с ендокринолог или диетолог.

infomax-logo-50-15-HW „Птиците – рай на земята“ каца в София

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе