Какви са ползите от мета медитацията и как да започнете да практикувате

Какви са ползите от мета медитацията и как да започнете да практикувате
Добра форма

Какви са ползите от мета медитацията и как да започнете да практикувате

 

 

Развиването на любящата доброта (метта бхавана) е популярна форма на медитация в будизма. На Пали – език, който е тясно свързан със санскрит и се говори в северна Индия – „мета“ означава положителна енергия и доброта към другите.

Има много варианти на тази практика, но, както казват самите експерти, по същността си те са идентични.

Характерно за тази медитация е изпращането на мета във всяка от шестте посоки, към всички същества. В будистката традиция тази практика започва като първо медитиращия култивира любяща доброта към себе си, а след това към близки, приятели, учители, непознати, врагове и накрая към всички останали създания.

Изследванията показват, че практиката също така повишава емпатията, подмладява мозъка и ни отпуска повече от медитацията, основана на концентрация върху дишането. Участниците, които практикуват мета медитация, стават по-малко критични към себе си, отколкото тези, които не са използвали тази практика.

Проучвания установяват още, че рутинната мета медитация има способността да повишава самочувствието и вниманието при хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

В процеса на мета медитация е важно да осъзнаете себе си и да се съсредоточите върху усещането за мир, спокойствие и хармония. След това им позволете да се развият в чувство на сила и увереност, а след това и в любов в сърцето ви. В процеса можете да прибегнете до използването на различни изображения.

Представете си скъпи хора, на които абсолютно желаете щастие. Тогава помислете за някой, който не харесвате и който ви кара да се чувствате неудобно. Помислете за неговата хуманност и се опитайте да разширите своята мета медитация към него. На последния етап изпратете положителна енергия на всички хора – минувачите по улицата, хората в съседните къщи. Важно е да се чувствате добре и спокойно.

Доверието в съвместните сили е важно за духовния растеж. Практиката на мета медитация е особено ценна в моментите на духовни трудности: позволява ви да оцените себе си, собствените си възможности и вашия свят. Стойността на човешкия започва с укрепване на доверието в собствената си сила, но това не означава растеж на гордостта или егоистичното самочувствие. Говорим за способността да оценявате живота си в по-широк контекст – като част от човешкия живот, като се имат предвид всички перспективи, които този живот дава. Човешкият живот е нещо невероятно и ценно и въпреки че повечето хора се сблъскват в живота с големи трудности, всеки от нас има много причини за радост.

 

Tagged ,
на горе