Йога и духовност
Добра форма

Йога и духовност

 

 

„Духовността е хармонично съчетание на външна тишина и вътрешен празник и в същото време вътрешна тишина и външен празник.

Всеки път, когато се чувствате объркани, когато умът ви е в конфликт, правете йога. Ще видите как яснотата ще дойде веднага. 

Целта на йога асаните е да ви очисти от всички конфликти и двойственост отвътре.“  (Патанджали йога сутри II.48). 

Човешкият ум има склонност да се придържа към негативни неща. Именно затова практикуването на асани и медитация помага на ума без усилия да преодолее песимизма и негативизма и да получи ободряващ поток от жизненост. 

За тялото имаме асани. За ума – пранаяма(дихателни упражнения), които осигуряват нашето емоционално и психическо благополучие. Асаните също влияят върху състоянието на ума, а пранаяма – върху тялото, тук няма ясна граница. Медитацията премахва душевната мъка, обезсърчението, мрака и депресията. Ето защо се казва, че йога спира безкрайните дейности на ума. 

Практикуването на йога предотвратява проникването на страданието – било то физическо, умствено, емоционално или духовно, в царството на нашия вътрешен свят. Спазването на дисциплината на йога помага за предотвратяване на всички известни и непознати видове психически и физически разстройства. 

Йога ни помага да се очистим отвътре. Спейки, ние се освобождаваме от умората, но в тялото ни остава дълбокият стрес. Медитацията и йогата пречистват и най-дълбоките слоеве на нашето съзнание. Цъфтиш отвътре, ставайки цялостен, силен и съвършен човек. И с времето ще забележите, че все по-малко и по-малко стават нещата, които могат да ви извадят от равновесие.

Когато се обръща внимание на духовния аспект на живота, това носи чувство за отговорност и принадлежност, състрадание и загриженост за цялото човечество.

Знанието, което обединява любовта и мъдростта, което издига духа, е духовността. Знанието, което дава широка визия и голямо сърце, е духовността.

Духовността се нуждае от самообучение и дисциплина по пътя на самореализацията. Духовността е всички действия, нагласи и вярвания на човек, при които се осъществява желанието му да премине собствените си граници (умствени, социални, символични), условия и текуща житейска ситуация.

 

Такива дейности се извършват в името на ценности, които човек счита за положителни. Това могат да бъдат както религиозни ценности, така и етични, естетически или други, които не са свързани със сферата на религията. Духовността е характеристика на културно-формиращите взаимоотношения на човека; тя е универсална и междурелигиозна.

 

Йога се вписва идеално в съвременното разбиране за духовността. Редовната й практика води до трансформация на практикуващия, позволява му да разкрие своя потенциал и да преодолее бариерите, които ограничават възприятието му за себе си и външния свят. Йога ви позволява да се доближите до вътрешния свят на преживяванията и отново да влезете в контакт със себе си. Това изисква усилия, насочени към постигане на конкретна цел, което води до промяна във възгледа за реалността, придобиване на нови нагласи и умения, които ви позволяват да преминете към друго ниво на осъзнаване.

 

Практиката на йога винаги е била насочена към промяна на личността на практикуващия. Използва се целият спектър от ресурси: работа с тялото, техники за медитация, ориенталска култура, философия. Търсенето на сферата на свещеното в йога практиката е съзнателно действие на индивида. Работата с тялото се превръща в инструмент за изследване на вътрешните измерения на човек. Йога практиката ви позволява да общувате със себе си. Тя работи с тялото, за да промени начина, по който работи ума. Това се постига чрез практикуване на асани.

 

Някои искат да подобрят физическото си състояние, да се грижат за здравето си или да усетят успокояващите ефекти от упражненията. Други виждат цялостно измерение на йога практиката, наблюдавайки по-пълни психофизични ефекти, повишено удовлетворение, самочувствие и повишен контрол върху емоциите. При мнозина от редовно практикуващите качеството и начинът на живот се променят и подобряват.

 

 

Tagged , ,
на горе