Здравословни ползи от секса
Добра форма Любов и партньорство

Здравословните ползи от половия живот

Половия контакт е начин за удоволствие и продължаване на човешката раса. Той облекчава стреса и намалява тревогата, но също така от него има и много други здравословни ползи. Доказано е, че сексуалният контакт влияе върху начина, по който функционира останалата част от тялото ни. Ето и някои от здравословните ползи :

Помага за поддържането на форма

Последните проучвания показват, че той може да има ефект върху това колко ядем и колко добре функционира сърцето ни. Интимността е сред най-ефективните методи за изгаряне на калории, като изследванията сочат, че благодарение на него апетитът намалява. Самата физическа дейност, която се извършва, също помага за поддържането на добрата форма.

Регулира кръвното налягане

Друго проучване сочи, че жените, които имат удовлетворяващ полов контакт в по-късен етап от живота си, могат да бъдат по-добре защитени от риска да имат високо кръвно налягане. Много от ефектите върху тялото всъщност са свързани с начина, по който това забавление влияе върху мозъчната дейност и освобождаването на хормони в централната нервна система.

Стимулира мозъка

Доказано е, че както за мъжете, така и за жените, сексуалната стимулация и удовлетворение увеличават активността на мозъчните мрежи, свързани с болката и емоционалните състояния. Някои учени дори сравняват секса с други стимуланти със силно действие като наркотиците и алкохола, тъй като имат сходно влияние. Според някои изследвания пък ефектът, който има върху мозъка сексуалното взаимодействие, може да бъде постигнат само със слушането на приятна музика или танцуването на любима песен.

Влияе на настроението

Половият контакт може да повлияе и на вашето настроение. Обикновено това става в положителна посока, но понякога ефектът може да бъде и не такъв, какво ни се иска. След него понякога може да чувстваме, че ежедневният стрес, на който често сме подложени, ни влияе по-малко заради освобождаването на хормон, наречен окситоцин. По-високите му нива могат да ни накарат да се чувстваме по-спокойни, тъй като проучванията отбелязват, че той може да компенсира ефектите на кортизола – хормона, свързан с повишено състояние на стрес. Окситоцинът не само ни прави по-спокойни, но и потиска чувството ни за болка. Проучване показва, че този хормон може да облекчи главоболието при хора, при които това е хронично състояние.

Все пак при част от мъжете и жените, макар и по-малка, след полов контакт се отчита разваляне на настроението. Причините за това обикновено са индивидуални и не са толкова научно доказани, но се смята, че може да се дължи на неподходящ партньор, инфекция, минали травмиращи събития или болка, която най-често изпитват жените.

Подобрява съня

Сънят също се влияе от ласките в леглото, като тук отново са намесени хормоните. Някои от тях играят ключова роля за добрия сън, докато както вече споменахме, други действат успокояващо на нервната система и намаляват нивата на стреса. Всички знаем колко е трудно да заспите, когато сте имали натоварен ден в офиса, скарали сте се с близък човек, притеснени сте или просто напрежението ви е дошло в повече.

Засилва паметта

Изследвания сочат, че хората, които водят редовен полов живот в по-зряла възраст, имат по-добра памет и концентрация. Тези ефекти отново се дължат на действието на хормони, които са повлияни от половия акт.

Tagged , ,
на горе