Истинските причини за вашата самота
Любов и партньорство

Истинските причини за вашата самота

 

Защо хората се чувстват самотни и как се научавате да изграждате истински топли отношения? На този въпрос отговаря основателят на Академията за практическа психология Игор Погодин .

 

От време на време почти всеки се чувства дълбоко сам. Има конкретни причини за това явление. Ще се опитаме да ги разгледаме, в резултат на което ще имате цялостна картина, по която можете да се ориентирате.

 

  1. Избирате да се изолирате

Това е първото нещо, което идва на ум, когато говорим за самота. Очевидно е, че за да се чувствате самотни, просто трябва да не влизате в контакт с други хора. Защо се случва това? Може би се страхувате, че няма да срещнете взаимно разбиране от хората. Или се страхувате, че ще бъдете отхвърлени, предадени. Опасявате се, че дори и най-близкият приятел може да ви предаде. Може би това вече ви се е случило. Ето защо сега не позволявате на хората да ви доближат. Винаги дръжте дистанция. Формира се илюзията, че вие сами избирате изолацията. За да премахнете тази причина, просто спрете и осъзнайте, че няма избор на изолация без мотивиращи фактори. Обикновено това са силни чувства, които ви спират да се сближавате с хората. Докато се задълбочавате в чувствата си, може да забележите:

 

страх от нараняване;

неотслабваща болка;

спомени за болката, която ви е причинена по-рано;

 

  1. Срам

Срамът ни помага да регулираме отношенията си с хората. Това е положително и много полезно чувство. Но искам да говоря за токсичния срам. Вярвам, че това е основният фактор, който ви държи сам. Този вид срам е винаги с вас, където и да се намирате. Това е бичът на културата на 20 и 21 век.

Чувствате се така, сякаш очаквате другите хора да ви се присмеят. Чувствате се:

 

нелепо;

незначителен;

слаб;

глупав;

грозен;

безпомощен;

несексуален.

Този списък може да продължи до безкрайност. Изводът е, че смятате, че изглеждате неподходящ за конкретната връзка или дадената ситуация. Проблемът с първата точка е повече за факторите на околната среда. Хора, които могат да ви предадат, ситуации, които са благоприятни за това и т.н. Тук проблемът е само във вас самите.

Убеден сте, че не сте достоен за връзката. Нещо повече, ако се сближите с друг човек и той види тези недостатъци, веднага ще ви напусне.

 

Вероятно сте изпитвали това преди, но ,може и никога да не сте се сблъсквали с подобна ситуация. Изобщо няма значение. Причината е самото наличие на токсичен срам. Независимо от опита и конкретните ситуации.

 

Срамът е токсичен, защото държите хората далеч, може би дори без да разберете защо. Контактът се прекъсва по различни причини. Защото намирате различни начини за прекъсване на връзката:

 

Обезценявате другия човек;

просто изчезвате и спирате да отговаряте;

правите нещо, което ще отблъсне другия.

 

Има само един начин за отстраняване на причината. Токсичният срам се лекува чрез контакт. Точно този контакт избягвате в момента. И като правило в такива ситуации е много трудно да се справим без подкрепата на психотерапията. Просто защото не можете да приемете никого при себе си. И за да научите как да направите това, имате нужда от контакт. Това е омагьосан кръг.

 

  1. Стереотипни начини за изграждане на контакт

При изграждането на взаимоотношения използвате методи, които сте „тествали“ като дете и които са ви дали резултати. Това са някои стереотипи, които, напротив, пречат на изграждането на близки отношения.

 

Например, вие се опитвате да играете роля. Например ролята на веселия, душата на компанията, който постоянно се шегува и винаги е в центъра на вниманието. Обикновено, ако това наистина е роля, такива хора се прибират у дома напълно съсипани. Партито свършва – свършва и „душата на компанията“. Хората често се опитват да бъдат някой друг, за да угодят на някого.

 

За да премахнете тази причина, трябва да сте в контакт с много хора наведнъж. Разбира се, много от нас винаги са в контакт с голям брой хора. Но запитайте се честно, имате ли наистина близки хора сред тях? Опитайте се да изградите топли, доверителни отношения с 3-5 души, които познавате. Ще усетите как изграждането на всеки нов контакт ви става по-лесно. Защото си сваляте маската. И вие можете да бъдете себе си.

 

 

Tagged ,
на горе