Как да облекчим болката в гърба
Добра форма

Как да облекчим болката в гърба

 

 

Болките в гърба са доста често срещан проблем. Голяма част от работещите хора усещат неприятните симптоми всяка година, а експертите твърдят, че около 80% от възрастните ще изпитат болки в гърба в даден момент от живота си. За съжаление тези статистически данни са с тенденция да се увеличат. Лесно е да се поддадем на инерцията и мързела и да започнем да водим  заседнал начин на живот, което определено не ни помага на гърба. За щастие има прости начини за намаляване и предотвратяване на болки в гърба. Ето няколко съвета.

 

Обърнете внимание на позицията си за сън

Понякога позата, в която спим може да намали ползите от спокойния сън. Спането по корем например е натоварващо за гърба и може да доведе и до болки във врата, тъй като ще трябва да обърнете главата си настрани, за да дишате. Препоръчително е да спите на една страна с леко прибрани колене или на гърб. Ако спите настрани, поставянето на възглавница между краката ви подравнява бедрата, като помага и за намаляване на болката в гърба.

Обърнете внимание на позата, когато сте седнали

Продължителното седене е достатъчно вредно само по себе си, но продължителното седене с лоша стойка нанася съществени вреди. Ще трябва да обърнете внимание на ставите и мускулите си, особено на гръбначния стълб и бедрото. Уверете се, че подравняването на врата, раменете и гърба е правилно, за да предотвратите натрупването на стрес твърде бързо върху гръбначния стълб. Дори да се чувствате изморени от прекалено дълго седене, не се навеждайте напред Вместо това се разтегнете и раздвижете, за да разхлабите мускулите на гърба си и да намалите натрупания стрес в гръбначния стълб.

 

Инвестирайте в поддръжка на гръбнака

Понякога вниманието върху позата ви не е достатъчно – особено ако работата ви е свързана с дълго седене на бюро. Да инвестирате в добър ергономичен стол може да ви помогне да поддържате правилната си стойка. Не всеки обаче може да си позволи да инвестира в тази мебел. За щастие можете да изберете възглавница за лумбална опора, която е създадена, за да насърчи правилната стойка на седене и осигурява на гърба ви опора, за да поддържате добрата поза по-дълго. Освен това подобрява и циркулацията на кръвта и храносмилането.

 

Консултирайте се с Вашия лекар

Ако болките в гърба не намаляват, независимо от усилията, които полагате, е задължително да се консултирате с лекар. Хроничната болка в гърба не засяга само гърба ви. Ако усещате прогресивно изтръпване или слабост в краката, необоснована загуба на тегло и засилване на болката, независимо, че  сте си починали, посетете лекаря си. Наложително е да се обърнете към специалистите, ако чувствате, че нещо не е наред с вида на болките в гърба, които имате или ако просто искате професионален съвет относно това, което можете да направите.

 

 

Tagged
на горе