Истина ли е? Диетолог разкри как да отслабнем без тренировки и диети

Истина ли е? Диетолог разкри как да отслабнем без тренировки и диети
Добра форма

Истина ли е? Диетолог разкри как да отслабнем без тренировки и диети

 

Оказа се, че занимаването със спорт и ограничаването в храната изобщо не е необходимо.

Много хора са изправени пред факта, че ограничаването на храната води до чести сривове и връщане на натрупаните килограми, а изтощителните тренировки във фитнеса не са препоръчителни за всички. Но какво да направите, наистина ли трябва да се примирите с гънките на корема и дебелите бедра? Всъщност за успешното отслабване на първо място е важно нещо съвсем различно.
Важно е да осъзнаете, че наднорменото тегло не винаги се натрупва от висококалорични храни. Физическото бездействие, стресът, лошият сън и дори скоростта, с която човек се храни, водят до метаболитни нарушения. Диетите и спортът не помагат в такива случаи.

Оказва се, че ако човек често получава срив след диета, това означава, че такава система просто не е за него. По-добре е да обърнете внимание на продължителността на съня. Според диетолога Татяна Разумовская, основната причина за наднорменото тегло е именно липсата на сън.

Лишаването от сън, ако се появява редовно, понижава нивата на хормона за потискане на апетита лептин. Но броят на хормоните като грелин и кортизол, които повишават глада, се увеличава. Освен това излишъкът от кортизол води по-специално до преяждане и увеличаване на мазнините в коремната област, тоест в корема “, каза Татяна.

В интервю за RIA News Разумовская добави, че, разбира се, трябва да се ограничите в храната, но не трябва да довеждате въпроса до фанатизъм. Също така е много важно диетата да съдържа храна, съдържаща фибри, най-малко 20-40 g на ден.

Собствените ви навици не са толкова трудни за промяна – изискват се само дисциплина и точност. Ето 6 доказани начина за отслабване:

Яжте спокойно. Дъвчете бавно, всяка хапка поне 10 пъти.
Не се разсейвайте от храненето. Отървете се от навика да гледате телевизия, да четете или да използвате мобилния си телефон, докато се храните. Когато вниманието е разсеяно, хората ядат много повече.
Използвайте малки чинии. Поставете си порция, която би се побрала в дланите ви. Това е напълно достатъчно за насищане. Малката чиния създава визуален ефект на голяма порция. Така че можете да заблудите собствените си рефлекси.
Добавете повече естествени фибри. Храната, която е богата на естествени фибри удължава чувството за ситост, намалява апетита. Грахът, бобът, овесените ядки, брюкселското зеле, портокалите са богати на фибри.
Заменете въглехидратите с протеини. Месото, рибата, яйцата, изварата задоволяват глада по-добре от хляба и зърнените храни. И най-важното – протеиновата храна не се превръща в безполезна мазнина! Богатата на протеини закуска е особено важна. Яжте сутрин омлет или яйца вместо мюсли и сандвичи.
Спете достатъчно и избягвайте стреса. При липса на сън тялото произвежда хормони, които увеличават глада. Стресът причинява повишен апетит и желание за нездравословни храни.

Използването на тези методи ви позволява да се отървете от излишните килограми не рязко, а постепенно, за 3-4 месеца.

 

Tagged , ,
на горе