Имен ден на 6 февруари. Вижте кой празнува

имен ден на 6 февруари
Празници

Имен ден на 6 февруари. Вижте кой празнува

Имен ден на 6 февруари, вижте кой празнува в този ден. Всяка година имен ден на 6 февруари празнуват всички, които носят имената и техните производни: Огнян, Огнен, Оги, Огняна, Пламен, Пламък, Пламена, Плами, Пламо, Пламка, Искра, Искрен, Искрена, Светла, Светлана, Светланка, Светличка, Светльо, Светозар, Светозара, Светлозар, Светлозара, Светослав, Светослава, Слави, Доротея, Дора.

На днешния ден, 6 февруари, църквата почита паметта на свети Вукол Смирненски, свети Варсануфий Велики и Фотий – цариградски патриарх.

Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Молитва към св. апостол Тома за здраве и закрила

Много силна молитва за здраве към Пресвета Богородица

имен ден на 6 февруари

Имен ден на 6 февруари

Имен ден на 6 февруари: Свети преподобни Вукол Смирненски

Светецът Божи Вукол Смирненски още от дете се отличавал със своето целомъдрие и бил изпълнен със Светия Дух.

Възлюбеният Христов ученик и Негов довереник Йоан Богослов, като видял, че е човек опитен и достоен в духовния живот, го посветил за епископ на Смирненската църква (днешен град Измир, Турция). За християните живеещи в Смирна това назначение било жизненоважно, защото свети Вукол направил добрини за тях. „Онези, които бяха в тъмнината на заблудата и изкушението, той просвети с небесна светлина и чрез светото кръщение ги направи синове на светлината“ (Йоан. 12:36).

Малко преди смъртта си свети Вукол предал своето слово на блажения Поликарп и напуснал земния си живот. След погребението, Бог благоволил, че край гроба му расте мирсина (вечно зелено растение), която се отличавала с това, че изцелявала болните.

Имен ден на 6 февруари. Вижте кой празнува

Имен ден на 6 февруари: Свети Варсануфий Велики

Свети Варсануфий Велики и Йоан Пророк са живели през 6 век, по време на управлението на император Юстиниан I (483-565). Техен подслон бил манастира на Серида, в Палестина, близо до град Газа.

Свети Варсонуфий Велики е роден в Египет. От ранна детска възраст се отдал на аскетичен начин на живот. Първо живял в малка скална килия близо до манастира. По-късно в тази килия живял 18 години ученикът на монах Варсонуфий, – Йоан, подражавайки на своя учител в отречение.

Когато йерусалимският патриарх Евстохий чул за подвижника, защото начинът на живот монаха му се сторил интересен, решил сам да се убеди в това. Но, за да направи това, той наредил тайно да се влезе в килията на монаха. Тези, които дръзнали да копаят в близост до килията на светеца, били обгорени от внезапен огън.

За живота, подвизите и благодатните дарове на светиите Варсонуфий и Йоан са запазени свидетелства в някои ръкописи. Наставленията на монасите Варсонуфий и Йоан ясно показват степента на тяхното нравствено съвършенство, любовта им към хората, съдържащи съвсем оскъдна информация за животите им.

Известно е, че свети Варсонуфий предавал своите отговори на питащите чрез преподобни Йоан, а също и чрез игумена Серида, който записвал отговорите на светеца. Отговорите на св. Варсонуфий и пророк Йоан, станали ръководство за духовен живот не само за техните съвременници, но и за следващите поколения.

Имен ден на 6 февруари: Свети Фотий, цариградски патриарх

Свети Фотий, цариградски патриарх, Фотий е роден около 820 г. По рождение той принадлежал към висшата каста. Произхожда от семейство, които силно почитали светите икони. Баща му мъченически загубил живота си в защита на иконите.

Свети Фотий получил отлично образование за времето си, тъй като бил свързан с императорския дом, служил като първи държавен секретар в Сената. Съвременниците казвали за него: „В почти всички светски науки той се отличаваше толкова с информация, че с право можеше да се счита за славата на своята епоха и дори можеше да спори с древните“.

Дълбокото християнско благочестие предпазило свети Фотий от блазнене по благата на придворния живот – с цялата си душа той се стремял към монашеството.

Епископите, знаейки за чистота и високата интелигентност на Фотий, предлжили на императора него за достоен, който да заеме първосвятическия престол. Свети Фотий приел със смирение.

infomax-logo-50-15-HW Цар Самуил е родоначалник на род от Златната книга на благородниците в Италия

Tagged , ,
на горе