Представяме ви рецепта за здравословна супа от червена леща с куркума. Супа от червена леща се приготвя много лесно, както през делничните дни, така и през почивните. Можете да ускорите процеса на готвене, като нарежете зеленчуците с помощта на кухненски робот.
Лесна рецепта за спаначена супа
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Най-добрата рецепта за гъбена супа, която ще ви зарадва в студа
Вълшебната супа Авголемоно е толкова вкусна, че вдига болни на крак
Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти
Печени, златисти картофи със заквасена сметана – чудесен вариант на вечеря „по селски“
Рецепта за супа от червена леща
Червената леща е вид леща с червен цвят на зърната и е често използвана в кулинарията за приготвяне на ястия като супи, крем-супи, яхнии, салати и други. Тя е богата на протеини, фибри, витамини и минерали. По този начин осигурява множество здравословни ползи за човешкото тяло.
Ето как и какви продукти са необходим, за да си приготвите здравословна супа от червена леща с куркума.
Необходими продукти:
-2 л. зеленчуков бульон или само вода;
-450 гр. червена леща;
-150 гр. спанак;
-2 средни моркова;
-3 стръка целина;
-1 средна глава лук;
-4 скилидки чесън;
-3 см. корен от джинджифил;
-1 ч.л. куркума на прах;
-1 ч.л. смлян кориандър;
-1 дафинов лист;
-1/4 чаша лимонов сок;
-зехтин или олио;
-сол на вкус;
-прясно смлян черен пипер;
-кисело мляко или заквасена сметана при сервиране.
Начин на приготвяне:
Изплакнете лещата със студена вода и я отцедете в гевгир. Обелете джинджифила и го настържете на ситно ренде. Обелете лука, чесъна и морковите. Лукът, морковът и целината се нарязват на малки кубчета, чесънът се нарязва на ситно.
В голяма тенджера с дебело дъно загрейте зехтина или олиото, добавете лука, целината, морковите и чесъна. Оставете да се готви на среден огън за 5 минути.
Добавете лещата, джинджифила, куркумата, кориандъра и дафиновия лист, разбъркайте зеленчуковия бульон или вода и оставете да заври. Намалете температурата на котлона до минимум и оставете да къкри за 25 минути.
Извадете дафиновият лист от тенджерата, добавете спанака, разбъркайте. Оставете да къкри още 2-3 минути.
Добавете лимоновият сок, посолете и поръсете с черен пипер супата. Сервирайте с кисело мляко или заквасена сметана.
Добър апетит!