Защо хумусът е толкова полезна и много вкусна храна?

Защо хумусът е толкова полезена и много вкусна храна?
Добра форма Идеи за дома

Защо хумусът е толкова полезна и много вкусна храна?

Хумусът е полезна храна, която се консумира навсякъде по света. В малките кафенета на Изток и големите заведения на Запад. Хумусът е много ценена храна от вегетарианците, защото съдържа протеини. С хумус можете да се нахраните достатъчно добре и напълно здравословно.

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?

Животът е безценен дар! Изживейте го пълноценно и щастливо!

Домакински трикове с плодове

Здравословна супа от червена леща с куркума

10 вида обилно цъфтящи растения, които можете да засеете на открито

Салата витаминозна бомба

Веганска пица с нахут

хумусът

Защо хумусът е толкова полезна храна и каква е нейната тайна?

Кой и кога е открил хумуса?

„Хумус“ идва от арабската дума, буквално означаваща „нахут“, от който се прави това предястие. В класическия вариант към пасирания нахут се добавя сусамова паста (тахан), лимонов сок и счукан чесън.

Първото писмено свидетелство за хумуса може да се намери в кулинарните книги, написани в Кайро през 13 век. Други арабски писания от малко по-късен период гласят, че най-добрият хумус се получава чрез смесване на съставките с оцет, билки и ядки.

С какво и как ядат хумус на Изток и Запад?

На Изток има десетки начини за готвене и консумиране на хумус. Много любители на здравословната храна водят ожесточени спорове кой е най-вкусният вариант, дали с билки, дали с добавени зеленчуци.

Като цяло израелците, палестинците, ливанците, египтяните, мароканците и арабите са съгласни за едно нещо: хумусът трябва да се яде с пита хляб, навивайки парче. На Изток това предястие се сервира като самостоятелна храна, заедно с нарязани домати, краставици, кориандър и други зеленчуци, варени яйца, маслини, мариновани пикантни зеленчуци и ориз.

В други случаи хумусът може да се използва като сос за фалафели (пържени кюфтета от същия смлян нахут), месо на скара или тиган (агнешко, телешко или пилешко), пушени патладжани или рибни ястия и задушени зеленчуци.

На запад почитателите на здравословния начин на живот предпочитат да ядат хумус с тънък хрупкав хляб или бисквити, чипс или тортила, използва се като дресинг за салати с пресни билки и зеленчуци.

хумусът

Хумусът и неговите разновидности.

Египтяните приготвят два вида хумус: единият наподобява класическия и се сервира топъл и подправен с голямо количество зира (кимион), а другият е смесен без олио и сусам на базата на паста от нахут и фава, подправен с чесън, оцет и люта чушка.

Палестинците и йорданците обогатяват основната рецепта с нарязана мента, магданоз и червен пипер и винаги използват отличен зехтин, когато готвят.

Турците готвят хумус във фурната, пекат пастирму (сушено месо в подправки) с пюре от нахут, докато кипърците го смесват с кисело-млечни продукти и билки, получавайки диетична закуска.

В Израел хумусът се приготвя стриктно според законите на кашрут – така че да може безопасно да се комбинира както с млечни, така и с месни ястия. Към него може да се добави пикантен сос, настъргано сирене, пържени патладжани и пресни домати, варени яйца и различни зеленчуци. И днес цялото това разнообразие може да се види (и, разбира се, да се опита!)

Други популярни добавки към хумуса включват печени сладки и люти чушки, пушен червен пипер, карамелизиран лук, кедрови ядки, пюре от тиква, сладки картофи и тиквички, меки крема сирена, настъргани какаови зърна и броколи.

хумусът

Хранителна стойност и основен химичен състав на хумуса

Съдържанието на калории и съставът на ястието може да варира в зависимост от използваните съставки.

Хранителна стойност на хумус (на 100 g):

-съдържание на калории: от 200-350 kcal;

-протеини: 6–12 g;

-въглехидрати: 8–20 g;

-мазнини: 7–25 g.

Хранителни вещества и ценни микроелементи:

-голямо количество растителен протеин (важен за вегетарианците);

-диетични фибри (необходими за доброто храносмилане и нормалното функциониране на чревната микробиота);

-витамини от група В (предимно В6);

-манган (необходим за нормалното функциониране на имунната система);

-калий и магнезий (необходими за нормализиране на функционирането на кръвоносните съдове и сърцето, поддържане на еластичността на мускулите и предотвратяване на спазми);

-желязо (необходимо за синтеза на червени кръвни клетки – еритроцити);

-витамини А и Е (важни за здравето на очите и възстановяването на зрението; това са антиоксиданти, които предпазват клетките на тъканите и органите от разрушаване и стареене).

Как се съхранява хумусът?

Хумусът се съхранява в хладилник до седмица в стъклен или порцеланов съд с плътен капак. Когато е замразен, срокът на годност е един месец: можете да замразите на порции и да го затопляте непосредствено преди консумиране.

Защо хумусът е толкова полезна и много вкусна храна? 5 сенколюбиви растения за вашия дом

Защо хумусът е толкова полезна и много вкусна храна? Как да групирате стайни растения

Tagged , , , , ,
на горе