Защо да не бързаме децата да пораснат
Психология

Защо да не бързаме децата да пораснат?

Защо да не бързаме децата да пораснат, разкриват психолози. Съвременните родители усърдно запълват всяка свободна минута на детето с уроци и дейности за развитие. Те усърдно насърчават децата да придобиват знания и умения, често провокирайки стрес и неврози у тях. Въпреки успехите си, малкият човек се чувства нещастен, което допълнително се отразява негативно на самочувствието му.

Родителите се опитват да ускорят порастването, очакват детето да бъде дисциплинирано и организирано. Те усърдно ги водят на езикови клубове, обсъждат с тях проблеми в работата и постоянно говорят за важността на успеха и избора на професия. Това формира определен начин на живот, необходимостта да се отговори на очакванията на възрастните.

Защо да не бързаме децата да пораснат?

4 умения, на които трябва да се научат децата до 3 години

Глезотиите не бива да се отказват на децата

Защо да не бързаме децата да пораснат? 9 практични решения за детска стая

 

Резултат от неумелото бързане

Опитвайки се да заредят свободното време на детето с полезни дейности, доколкото е възможно, много родители преследват само добри цели. Те са сигурни, че знанието ще помогне на детето им да успее в живота и да изгради кариера. Те бързат да дадат повече умения, забравяйки, че мозъкът не е готов да абсорбира няколко чужди езика наведнъж, плуване, танци и оригами едновременно.

Психолозите не съветват да бързате с развитието на детето: резултатът от високите очаквания е сериозен стрес за него. Мозъкът се опитва да се предпази от прекомерна информация, така че паметта се влошава, академичното представяне спада. За детето е трудно да се социализира, да общува с връстниците си.

За да не бързате детето ви да порасне, следвайте тези прости правила:

  • Не му отнемайте детството, възможността да се забавлява и играе с децата, да прекарвай повече време със семейството си в парка, театъра и цирка.
  • Спрете да замествате съвместните празници с подаръци, ограничете джаджите, които отварят света на възрастните от нелицеприятна страна.
  • Говорете за бъдещето на детето по положителен начин, не натрапвайте вашите мечти и планове за неговата кариера.
  • Покажете как училищните знания могат да бъдат полезни в живота чрез личен пример, докажете тяхната полезност.
  • Не натоварвайте детето със собствените си проблеми в работата, провалите в кариерата си, не обсъждайте роднини и учители от негативната страна.
  • Научете се да си поставяте цели и да ги постигате сами, окажете им подкрепа при изпълнението на най-необичайните планове.
  • Не забравяйте, че добрите оценки в училище не са гаранция за успех и високо самочувствие.

Философията на потреблението само ускорява надпреварата, не оставя време на детето да порасне напълно. Насладете се на детството на собственото си отроче, позволете си да изследвате света и да правите открития заедно. Това ще постави основата за здравословно самочувствие и ще помогне на вашето малко дете да се освободи от стреса.

Защо да не бързаме децата да пораснат? 10 неща, които една детска стая трябва да има

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе