Жестоката истина – как да разберете, че вече не сте влюбени в партньора си

Жестоката истина - как да разберете, че вече не сте влюбени в партньора си
Любов и партньорство

Жестоката истина – как да разберете, че вече не сте влюбени в партньора си

Поглеждали ли сте някога към партньора си, когото сте обичали безкрайно, с досада и веднага започвате да изпадате в паника, защото не сте сигурни какво означава този момент на апатия? Как би могъл някого, в когото някога сте били лудо влюбени, внезапно да ви направи равнодушни към него и да не изпитвате никаква емоция или още по лошо – да чувствате презрение? Означава ли това, че връзката е приключила? Ще трябва ли да се разделите? Да спрете да сте влюбени в някого може да бъде доста опустошително и въпреки че невинаги е лесно да разпознаете кога се случва това, има няколко признака, които да ви подскажат, че чувствата ви са охладнели.

Въпреки че може да са едва доловими, има разлики между това да сте ядосани на някого или да искате малко лично пространство и да не го обичате. Ако изпитвате първото, вероятно все още усещате желание да поправите случващото се между вас. Ако обаче е последното, вероятно ще вие вече сте приели ситуацията. Диалогът с половинката ви е станал на автопилот и всъщност не обръщате внимание на всичко, което той казва. Психически сте се изключили от случващото се около вас. Ето как да разберете дали вече не сте влюбени в човека до вас:

Често се дразните от него

Когато сте с някого достатъчно дълго и живеете заедно, той от време на време ще ви нервира и това е напълно нормално. Въпросът е колко търпение имате с партньора си и колко бързо се възстановявате от раздразнението? Ако това е просто моментен случай, най-вероятно имате голямо търпение и раздразнението изчезва бързо. Ако обаче почувствате раздразнени от всичко, което прави или не, това е знак, че може вече да не го обичате по същия начин. Това е така, тъй като с избледняването на любовта ви изчезва и търпението ви. Не е казано, че той трябва да е виновен за всичко и да не прави нещата както трябва. Просто вътрешно вие може вече да не искате да сте с този човек и да сте допълнително изнервени от създалата се ситуация, като си го изкарвате на него.

Не ви липсва, когато сте разделени

Когато за първи път сте с нов партньор, всеки миг, прекаран разделени, преминава бавно и трудно. Просто искате да сте заедно през цялото време! Тъй като ставате по- сигурни във връзката, естествено е да прекарвате повече време разделени, а и всеки ще има нужда от малко време за себе си. Когато обаче не усещате липсата на половинката с по никакъв начин, значи нямате проблем с това, че не сте заедно. Това често означава преход от желание за пространство към директно избягване на партньора ви.

Спирате да полагате усилия

Когато чувствата ви се променят към някого, романтиката престава да бъде естествена и започва да се чувства като работа. Ако вече не чувствате никаква мотивация да поддържате искрата жива, тогава това е знак, че любовта ви избледнява. Няма повече държане за ръце, никакви леки докосвания по гърба, никакви подаръци и важни дати като годишнини започват да се забравят. Това се случва, когато просто дори и подсъзнателно не ви се иска да полагате усилия да поддържате връзката жива.

Той не ви привлича вече

След като се запознаете отблизо с телата, навиците и рутината на другия, естествено е двойките да имат период на охлаждане, когато вече не изпитвате нужда да се впечатлявате постоянно. Но когато спрете да проявявате интерес към партньора си, вероятно нещата са станали по-сериозни. Идеята за интимна близост с него може да ви се струва като нещо скучно, когато искрата вероятно вече е угаснала.

Чувствате, че вече не сте свързани

Въпреки че може би някога сте имали чувството, че можете да прочетете мислите на вашия любим, вероятно ще спрете да чувствате същата връзка с него, когато сте изгубили любовта помежду ви. Тогава се губи това почти неописуемо чувство, че искаш да бъдеш с партньора си в дългосрочен план, без значение колко лоши или добри са нещата в момента.

Можете да си се представите с някой друг

Тук вече нещата загрубяват. Естествено е да ви допадат други хора, когато се срещате с някого, дори и нещата да вървят перфектно, но едно е да мислите, че някой е сладък, а друго – да си представяте себе си с него. Според американски психолог човек, който вече не е влюбен, често се чувства неспокоен и съмнителен и може да се оглежда за нов човек до себе си. Например, може да излезете с приятели или други двойки и да си помислите: Иска ми се партньорът ми да е като техния. Това само ясно показва, че партньорът ви е загубил вниманието ви към него.

Не сте сигурни за бъдещето си заедно

Най-очевидната разлика между това да сте в моментна криза и да не се обичате вече, е в това дали все още виждате бъдеще с половинката си. Ако започнете да си представяте бъдещето си без него, тогава има голям шанс да сте загубили тези пламенни чувства, които преди сте изпитвали един към друг. Ако все още не сте сигурни как се чувствате, опитайте да си представите какво е бъдещето ви след година или пет години. Помислете какъв би бил вашият идеален живот, къде живеете, каква работа имат, как прекарвате свободното си време и съответно дали вашият настоящ партньор също се вписва в тази идеална картинка. Ако отговорът е не, тогава знаете какво да правите. Управлението на тези объркващи емоции може да бъде болезнено, но ви помага да разберете емоционалните си нужди. Вие заслужавате истинска, трайна любов, а не просто любов, която някога е съществувала, но оттогава е изчезнала.

При всички случаи е много важно да не действате прибързано. Седнете и поговорете открито с половинката си. Споделете му всичките си притеснения и тревоги. Най-малкото му го дължите заради времето, в което сте били щастливи заедно.

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе