Как да подобрите емоционалната си интелигентност
Психологически

Как да подобрите емоционалната си интелигентност

Емоционалната интелигентност (EQ) е способността да разпознавате, разбирате и изразявате собствените си емоции, както и да възприемате и отговаряте на емоциите на другите.Тези умения ви помагат да управлявате нивата на стрес и да общувате ефективно с хората около вас, което може да подобри живота ви както в личен, така и в професионален план. Всъщност изследванията свързват по-високите нива на EQ с по-добри резултати на работа и в училище, по-удовлетворяващи социални взаимоотношения и подобрено психично здраве.

Искате да излезете с него? Поканете го

Как да удължите живота на дамската чанта

5 признака, че той се интересува от вас

8 грешки в диетата и как да ги избегнем

 

Как да подобрите емоционалната си интелигентност

Идентифицирайте и отбелязвайте емоционалните си реакции през деня.

интелигентност
Как да подобрите емоционалната си интелигентност снимка: pinterest

Способността да разпознавате и назовавате собствените си емоции е важен показател за високa интелигентност. Опитайте да започнете дневник, за да следите емоциите си и да размишлявате върху причините за тях.Това ще ви помогне да практикувате умението да идентифицирате чувствата си и да ги свързвате със събитията, които са ги предизвикали, така че да можете по-добре да управлявате емоциите си в бъдеще.

Например, кажете, че сте на работа и ви прекъсват по време на среща. Какви емоции възникнаха, когато това се случи, и как реагирахте?

Може би сте се чувствали смутени, което ви е накарало да мълчите до края на срещата. Или може би сте се ядосали и сте излезли от стаята.

Писането за емоцията и нейната причина ще ви помогне да идентифицирате вашите тригери, така че да сте подготвени за тях, ако се появят отново.

 

Ако искате да изразите любовта към себе си и да бъдете още по очарователни тук може да си поръчате натурални продукти с високо качество

 

Обърнете внимание на тялото си.

интелигентност
Как да подобрите емоционалната си интелигентност

Вместо да игнорирате физическите прояви на емоциите си, започнете да ги слушате. Нашите умове и тела не са разделени и си влияят дълбоко. Можете да повишите своята интелигентност, като се научите как да разчитате физически знаци, които ви подсказват какви емоции изпитвате.Това по същество повишава вашето самосъзнание, което е ключов компонент на EQ. Например:

Стресът може да се почувства като възел в стомаха, стегнати гърди или бързо дишане.

Тъгата може да се усети като насълзени очи или умора.

Радостта, удоволствието или нервността може да се почувстват като пеперуди в стомаха ви, учестено сърце или повишена енергия.

 

Тук може да намерите на най-добри цени, необходимите ви стоки за спорт и фитнес.

 

Практикувайте внимателност.

интелигентност
Как да подобрите емоционалната си интелигентност

Практикуването на внимателност включва фокусиране върху настоящия момент и интензивно осъзнаване на вашите мисли, усещания и обкръжение.Това ви помага да осъзнаете по-добре емоциите си, като същевременно насърчавате неосъждащо отношение към тях, което може да ви помогне да повишите своята емоционална интелигентност. За да започнете с внимателен начин на живот, опитайте да практикувате медитация на вниманието.

Седнете на тихо място и се съсредоточете върху усещанията, които изпитвате.

Почувствайте потока на дъха си и оставете всички мисли, които се появяват, да преминат без преценка.

Ако искате да изразите любовта към себе си и да бъдете още по очарователни тук може да си поръчате натурални продукти с високо качество

Научете се да управлявате емоциите си.

След като успеете точно да разпознаете и наименувате собствените си емоции, е важно да работите върху тяхното регулиране и контролиране, за да повишите своята емоционална интелигентност .Някои полезни инструменти за управление на емоциите ви включват изпълнение на дихателни упражнения, правене на пауза и преформулиране.

Упражненията за дълбоко дишане могат да помогнат за успокояване на стреса и безпокойството в емоционално натоварени ситуации.

Започнете, като поемете бавно, дълбоко въздух през носа, оставяйки въздуха да тече надолу към корема ви. След това оставете въздуха да изтича през устата ви и повторете.

Може да ви е полезно да броите мислено до 5, докато вдишвате и след това отново да броите до 5, докато издишвате, за да поддържате стабилно темпо.

Правенето на пауза по време на конфликт или спор може да ви помогне да избегнете импулсивни емоционални реакции. Ако започнете да усещате как напрежението нараства, отдръпнете се от ситуацията, за да охладите.

Преформулирането включва изместване на вашата перспектива, за да се съсредоточите върху положителното в дадена ситуация, а не върху отрицателното, което може да ви помогне да управлявате трудни емоции.

Например, ако се чувствате стресирани от нова отговорност на работа, опитайте се да мислите за това като за възможност да се учите и да се развивате.

Работете върху силата на волята си.

интелигентност
Как да подобрите емоционалната си интелигентност

Самоконтролът е един от петте основни компонента на емоционалната интелигентност, а силата на волята е ключова за самоконтрола. Силата на волята включва устояване на краткосрочното изкушение и удовлетворение, за да се съсредоточите върху дългосрочни цели. Изследователите предполагат, че силата на волята е като мускул, което означава, че може да стане по-силен с времето с постоянни, здравословни упражнения.

Например, ако целта ви е да изградите по-добри отношения с родителите си, силата на волята би включвала контролиране на импулса да се нахвърляте върху дребни, ежедневни раздразнения, за да работите към тази дългосрочна цел.

Практикуването на внимателност, поставянето на ясни цели и избягването на изкушаващи ситуации са полезни начини за изграждане на повече воля.

Tagged , ,
на горе