Егоистите са тези хора, от които най-малко се нуждаем в живота си

Егоистите са тези хора, от които най-малко се нуждаем в живота си
Психология

Егоистите са тези хора, от които най-малко се нуждаем в живота си

Манипулативен човек се отнася до някой, който се стреми да контролира хората и обстоятелствата, само за да постигне това, което иска. Може да използват емоционално изнудване. Егоистичните хора са умели манипулатори по инстинкт и обожават да контролират живота на чуждите хора.

Манипулацията е доста опасна, защото не е нещо, с което хората се раждат. Развива се с времето и се практикува. Ако в живота ви има егоисти, които се опитват да ви манипулират, тогава просто трябва да се научите да отстоявате себе си.

Истината е, че повечето от нас пренебрегват един изключително важен елемент в живота си: Връзката, която имаме със себе си.

Ето какво обичат да правят егоистичните хора

Егоистични хора обичат кроят заговори

Това важи особено за егоистичните хора, които са пълноценни нарцисисти. Егоистичните хора са манипулативни и искат да извлекат нещо от вас в своя собствена полза.

Според някои психолози, манипулативните хора наистина не се интересуват от останалите, освен като средство, което им позволява да получат контрол.  Може да започнат да споменават седмици предварително за нещо, което може да се случи или се страхуват, че ще се случи.

Егоистичните хора не се интересуват от другите

Егоистичните хора са незаинтересова и често пренебрегват нуждите на другите хора.

Например, ако им разкриете емоциите си, те може да се опитат да ви манипулират, за да получат това, което искат, или да ви накарат да се чувствате виновни. Те могат да използват фрази като „Ако наистина ме обичаше, никога нямаше да ме разпитваш“ или „Не бих могъл да приема тази работа. Не бих искал да съм далеч от децата си толкова много.“

Ако сте в тази ситуация, не трябва да разчитате на тях. По-скоро да поставите себе си на първо място, когато сте с тях. Проблемът е, че много от нас имат проблеми да поставят себе си на първо място. Имаме чувството, че „не сме достатъчно добри“. И така, как можете да преодолеете тази несигурност, която ви заяжда?

Вашата сила е всичко, от което се нуждаете

Най-ефективният начин е да се възползвате от личната си сила. Всички ние имаме невероятна сила и потенциал в себе си, но повечето от нас никога не се докосват до тях. Затънали сме в неувереност и ограничаващи вярвания. Спираме да правим това, което ни носи истинско щастие. Защото вярваме, че не сме прекалено добри и не заслужаваме да бъдем щастливи и удовлетворени.

Егоистичните хора са надменни и егоцентрични

Егоистичните хора искат винаги да бъдат над всички останалите. Винаги да са център на внимание и искат да имат всичко. Те обаче никога не биха били доволни ако някой друг е приоритет или е повече уважаван от тях. Затова са готови на всичко, за да го свалят от върха.

Срещали ли сте някога някой, който настоява, че всичко, което казва, е уместно, а всичко, което казвате вие, не е? Това е класически пример за егоист.

Егоистичните хора намират за трудно споделянето и даването

Може би познавате егоистичен човек, но имате известни съмнения, защото този някой показва грижовна страна. Нека ви кажем, че това е фалшив образ, който изграждат. Грижата, споделянето и даването не са лесни неща за тях и тези действия ще се проявят в много ситуации. От една страна, те ще искат нещо в замяна. Може би искат всички да знаят, че са ви помогнали, за да може да се издигнат още повече в очите на хората. Да, всичко, което е свързано с показност е далеч от истинската същност на добротата.

Ако сте в тази ситуация, не правете грешката да следвате това, което ви казват. Не споделяйте на никого за милия жест, който са ви направили и ще видите много бързо как това няма да се повтори.

Егоистичните хора не показват слабост или уязвимост

Егоистите не правят нищо безплатно. Те изпитват страх да опитат нещо и чувстват, че действието всъщност не помага или не служи за голяма цел. Винаги търсят личната изгода в това, което ще направят. И ако няма такава – те стоят и гледат безучастно, дори и да могат да помогнат. Не печелят ли нищо, просто са наблюдатели.

Егоистичните или нарцистичните хора се страхуват да покажат слабост. Те смятат, че помагайки на други хора, демонстрират слабост или вътрешна несигурност. Те не осъзнават, че всеки има слабости, дори и те самите. Тези слабости напълно нормални, защото все пак всички ние сме хора. Но егоистичните хора никога не биха приели този факт.

Егоистичните хора вярват, че заслужават всичко

Да бъдеш егоист се характеризира не само с егоцентричност, но и с фалшиво чувство за право. Например, те очакват непрекъснато да бъдат възнаграждавани, дори без да правят нищо. Причината? Те просто заслужават всичко и са перфектни.

Експертите споделят: „Егоистичните хора вярват, че те трябва да бъдат перфектни, вие трябва да сте перфектни, събитията трябва да се случват точно както се очаква и животът трябва да се развива точно както те си го представят. Това е мъчително невъзможно изискване, което води до това, че нарцисистът се чувства неудовлетворен и нещастен през голяма част от времето.“

Егоистите не слушат онези, които не са съгласни с тях

Когато кажете нещо на егоистичен човек, дори и да е конструктивно, ще бъде взето срещу вас. Те ще си помислят, че сте техен враг и не заслужавате тяхното уважение или внимание.

Критиката е добра, защото ви позволява да се учите от мнението на другите. Но егоистът няма време да разшири хоризонтите си и да расте. Егоистите предпочитат лесната преценка и нищо не е по-лесно от съденето зад гърба на човек. Дълбоко в себе си те се страхуват, че не са прави и ще предадат тази преценка на другите, от разстояние.

Смирението, считано за ценна човешка добродетел, е необходимо, за да растем като хора и като социални същества в нашата среда. Но егоистичните хора, които имат огромно его, винаги ще търсят начини да се откроят и да преувеличат постиженията си.

Tagged , , , , , , , , , , , ,
на горе