ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТИ АПОСТОЛ МАТЕЙ

ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТИ АПОСТОЛ МАТЕЙ
Празници

ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТИ АПОСТОЛ МАТЕЙ

 

 

На 16 ноември Имен ден празнуват всичко, които носят имената Матей, Матю, Матеа, Матея и техните производни. Името означава: „Дар от Бога“.

Свети Матей е един от 12-те апостоли, които придружават Спасителят приживе и продължават делото му след възкресението и възнесението Му в Царството Небесно. За произхода на Матей се знае, че той е брат на апостол Яков. Той служел като събирач на данъци за римската хазна в град Галилея.

Един ден седял на брега на езеро и чакал рибарите за данъка. От брат си той чул за Месията, неговите проповеди и чудеса. Когато Христос, се приближил и го поканил, да го последва, Леви последвал Божия син. Така Матей станал ученик на Исус. Заедно с другите апостоли, станал свидетел на проповедите, чудесата на Исус, кръстните страдания, възкресението и възнесението на небето. След слизането на Светия Дух апостолът, заедно с още Христови ученици, проповядват в околностите на Йерусалим. Той е автор Евангелието за живота и делата на Исус Христос.

Една нощ по време на сън Матей чул думите на Божият син, че от пръчка ще израсне дърво, богато на плодове, а извор ще се отвори в неговите корени. От него езичниците, утолили глада и жаждата си и станали верни християни с благороден вид.

Една сутрин той срещнал сина и съпругата на краля на етиопците Фулвиана. Обсебени от демон, те обезумели, когато видели пръчката в ръцете на Апостола. Светецът ги осенил с кръстния знак с името на Христа и изгонил нечистия. Освободени от влиянието на нечист дух, кралицата и принцът последвали Св. Матей.

Апостолът, проповядвал Божието слово на етиопците на език, който те разбирали. И всички, които го чували, повярвали в Христос, а Матей ги кръстил в извора. С всеки кръстен се случвало невиждано чудо: чертите им „омеквали“ и кожата им ставала по-светла.

Когато Фулвиан научил за изцелението на жена си и сина си, се зарадвал, но нечистият дух проникнал в душата му и я осквернил. Завистливи мисли обсебили неговото съзнание и той решил да погуби проповедника.

В една нощ Бог предупредил Матей за предстоящите изпитания и обещал да го защити от страдания и мъки. Изпратените войници не могли да погубят Светецът. При опит да се доближат до него, ярък светещ облак обвил Апостола, скривайки го от очите им. Изплашените воини захвърлили оръжията си и побягнали от страх. Фулвиан не повярвал и опитал да хване Матей. Но същата съдба го сполетяла: тъмнината затворила очите му, когато се протегнал да го грабне.

Въпреки доброто дело на Св. Матей, лицемерният цар свалил маската на благодарността и заповядал, да бъдат забити пирони в ръцете и краката на Светеца, но той останал жив и здрав, славейки Христос.

Фулвиан обвинил Матей в магьосничество и затова наредил да го изгорят. Светецът, намиращ се в центъра на ада, се молил на Господа да покаже силата си и да посрами езическите символи. Към идолите се насочил огнен вихър, който ги стопил, сякаш са от восък. Разтопеното злато се превърнало в огнедишаща змия, която се насочила към Фулвиан.

За пореден път, ужасен, царят започнал да моли Матей да угаси огъня и да спре змията. Светецът се помолил на Господа и огнената змия се превърнала в локва.

Царят заповядал да извадят Апостола от огъня, но той, отправил последната си молитва, преди душата му да напусне тялото. Същата нощ Матей се явил в съня на Платон и му заповядал, да отиде до морския бряг и да вземе мощите му.

Научавайки за поредното чудо, царят повярвал в Бог и поискал прошка от мощите на Матей. Той помолил Платон да го кръсти в християнската вяра. По време на кръщението епископът чул глас, който му наредил да нарече Фулвиан с името Матей.

Апостол Матей насочвал вниманието на вярващите върху връзката на Исус със старозаветните пророци, които пророкували идването на Месията. Така той започнал своето Евангелие, разказвайки за божествената природа на Христос, за Сина Божий, въплътен в човешко тяло.

Според преданията, Светият Апостол умира около 60 г. сл. Хр., а неговите мощи се съхраняват в катедралата на Салерно (Италия) от 10 век.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged
на горе