Десетте най -мистериозни факта за Мона Лиза

Десетте най -мистериозни факта за Мона Лиза
Интересно

Десетте най -мистериозни факта за Мона Лиза

 

 

Почти всеки знае за известния ренесансов художник от старата школа Леонардо да Винчи. Възможно е по -младите фенове да знаят за него от книгата и филма „Кодът на Да Винчи“. Други може би го помнят заради уменията му като художник и изобретател. Въпреки че е нарисувал много добре познати картини, каквато е „Тайната вечеря“, вероятно „Мона Лиза“ е картината, с която той е най-известен.

Висящ в Лувъра в Париж, този малък портрет омагьосва любителите на изкуството от векове. Тази непозната жена, нарисувана от Да Винчи, със загадъчна усмивка на лицето…. истинският смисъл на картината е гореща тема. Ако искате да научите повече за това великолепно произведение на изкуството, ето десетте най -интересни факта за него.

 

10 – Самоличността на Мона Лиза е неизвестна

Както бе отбелязано по -горе, първата голяма загадка за тази картина е истинската самоличност на жената, показана на портрета. Коя е истинската Мона Лиза? Много историци смятат, че тя е италианската благородница Лиза дел Джокондо, родена през 1479 г. Джокондо е била омъжена за богат търговец и мнозина смятат, че той е поръчал на Да Винчи да нарисува неин портрет. Има и други предположения. Катарина Сфорца е определена като истинската Мона Лиза и някои казват, че е една от любовниците на Джулиано де Медичи! А по-екстравагантните мнения гласят, че това е украсен автопортрет на самия Да Винчи.

 

9 – Усмивката

 

Aх, известната усмивка на Мона Лиза! Всеки, който е виждал портрета, знае съблазнителното, но загадъчно изражение на лицето на Мона Лиза. Големият въпрос за мнозина е: на какво се усмихва и щастлива ли е усмивката? Причината за изражението й не е известна. Неотдавнашно проучване разгледа дали усмивката й всъщност е щастлива. Холандските изследователи разработиха компютърна програма през 2005 г., която предполага, че това наистина е щастлива усмивка.

Десетте най -мистериозни факта за Мона Лиза

08 – Тайни кодове

 

Както всеки, който е гледал „Кодът на Да Винчи“, знае, старият Леонардо се е занимавал доста с тайните си кодове и послания. Мнозина смятат, че той е участвал в тайни общества като илюминатите например, които широко използват тайни съобщения, за да действат. Всичко това е донякъде подкрепено от наличието на скрити букви и цифри в Мона Лиза. В едно от очите й например са буквите „LV“, за които мнозина смятат, че се отнасят до самия Да Винчи. Има обаче други фигури и букви, нарисувани върху картината по начин, който невъзможно да се види с просто око. Какво означават те и защо Да Винчи би направил това?

 

07 – Тайнственият мост

 

Голяма част от вниманието, когато става въпрос за Мона Лиза, с право е върху жената, показана на преден план. Пейзажът отзад е също толкова интересен! Един пример за това е мостът, който се вижда във фона. Най-близкото предположение е, че това е триетажният мост от град близо до Пиаченца в Италия. Числото „72“ е скрито нарисувано върху арка, която според мнозина се отнася до масивен потоп, който регионът е видял през 1472 г.

 

06 – Очи, които ви следват наоколо

 

Друг много загадъчен и някои биха казали страховит аспект на това произведение на изкуството е как очите на Мона Лиза сякаш ви следят из стаята. Под какъвто и ъгъл да се намирате и на каквото и разстояние, погледът й сякаш ви наблюдава, където и да сте! Мнозина смятат, че това е просто резултат от превъзходните умения и познания на Да Винчи за измеренията. Чрез умело рисуване на светлина и сянка в картината се създава и усещане за 3D дълбочина. Експертите смятат, че този 3D ефект кара погледа на Мона Лиза да ви следи из стаята.

Десетте най -мистериозни факта за Мона Лиза

05 – Скрити картини отдолу

Когато погледнете Мона Лиза, си мислите, че виждате всичко. Това обаче не е така! През 2006 г. канадски учени използваха специални техники за лазерно изображение, за да покажат скрити скици под основния портрет. Това включваше на пръв поглед подготвителна работа от Да Винчи относно позицията на ръцете на Мона Лиза.

 

04 – Тайна бременност?

 

Сред многото мистерии, които предлага тази картина, са тези около това дали Мона Лиза е била бременна. Експертите смятат, че ръцете скромно сгънати над стомаха й всъщност крият от зрителите подутината на бременен корем. Тази теория се свързва с Мона Лиза, която е Лиза дел Джокондо, тъй като тя би била бременна с второто си дете, когато портретът е рисуван. Има и изображения на гуарнело, разкрити под основния портрет чрез инфрачервеното сканиране. Това е облекло, носено само от бременни жени в съответния период в Италия.

 

03 – Работи ли златното сечение?

Да Винчи е обсебен от принцип, известен като „Златното сечение“. Това е математическо предложение, което дава най -приятните пропорции на обектите или характеристики за човешкото око. Първоначално открити в природата, ренесансовите художници започват да използват това съотношение, за да придадат на картините си допълнителна красота. Установено е, че това съотношение може да работи в Мона Лиза, поради което има такава привлекателност и чувство за елегантност за човешкото око.

 

02 – Откраднат – Но защо?

 

През 1911 г. Мона Лиза е открадната от Лувъра от италианския служител Винченцо Перуджа. Официалната причина, посочена от Перуджа, била, че той вярва, че картината принадлежи на Италия, откъдето е Да Винчи. Перуджа смята, че Наполеон Бонапарт я е откраднал, когато се разхождал из Италия, и че портретът трябва да се върне у дома.

 

01 – Болна ли е била Мона Лиза?

 

В последно време може би мистерията около нейното здраве е това, за което мнозина проверяват Мона Лиза. Д-р Мандип Мехра забелязва издайнически признаци на състояние, наречено хипертиреоидизъм. Той твърди, че жената на картината има изтъняла коса, бледа кожа, подутина в ъгъла на окото и подут показалец. Според него това може да сочи, че тя страда от проблеми с щитовидната жлеза.

Както можете да видите, около Мона Лиза има много различни мистерии и интриги. Най -смешното е, че самият Да Винчи би харесал това! Изглежда той е обичал да влага малки послания или странни неща в работата си, за да накара хората да мислят. Това, което знаем обаче, е, че това е едно невероятно произведение на изкуството, което всеки трябва да види поне веднъж в живота си.

 

Tagged , ,
на горе