Как да спасите брака си след изневяра
Любов и партньорство

Как да спасите брака си след изневяра

Може да се сблъскате с много предизвикателства в една връзка, като понякога се стига и до това да опитвате да спасите брака си. Трудностите могат да са от финансови проблеми и недоразумения до различни интимни влечения, противоречиви възгледи за отглеждането на децата и други.

Но може би най-опустошителният удар, който можете да преживеете в партньорство, е изневярата. В някои случаи подобно предателство на доверие може да доведе до незабавна раздяла. При други обаче има шанс да възстановите партньорството и понякога дори да израснете от опита.  Ако се интересувате от последното, продължете да четете.

Ето на какво да обърнете внимание, за да спасите брака си, след като единият партньор се е отклонил от правия път:

Замислете се как изневярата се отразява на брака.

Изневярата има огромни последици за една връзка – както за човека, който е изневерил, така и за този, който е бил наранен. Тези последици могат да дойдат под много форми. Най-често това може да създаде чувство на недоверие, проблеми с интимността и сривове в комуникацията.

Партньорът, който е бил наранен от изневярата, може да се затрудни да продължи напред. Той може да бъде измъчван от мисли, въпроси и спомени, свързани с изневярата. От своя страна този, който е бил неверен, може да изпита неудовлетвореност да води едни и същи разговори и да се оправдава за действията си. Понякога това води до задънена улица. Партньорът, който е бил предаден, се чувства неспособен да продължи напред, дори и да иска. Другият човек във връзката се чувства несигурен какво може да направи, за да се подобрят нещата, освен да продължава да се извинява. Следващите стъпки, които предприемате, са от решаващо значение за определяне дали можете да спасите брака си.

След изневяра потърсете професионална помощ.

Справянето с изневяра може да бъде почти невъзможно да се направи от само себе си. Много хора съветват бъде потърсена професионална помощ. Опитен терапевт за двойки може да насочи всеки член на брака към това да зададе правилните въпроси и да организира емоциите си. Започва се с този, който е извършил измамата. Той трябва да назове какво е довело до изневярата. В противен случай ще има страх, че това може да се случи отново. Какво не проработи във връзката? Какво доведе до бягството към трети човек? Всички тези въпроси трябва да получат отговори.

Жертвата на изневярата също може да се възползва от терапията. Тя трябва да има безопасно пространство, за да проучи и начините, по които бракът не работи. Има техника, наречена изравняване, при която терапевтът показва, че връзката не работи и за двамата. Така жертвата се чувства сякаш има повече свобода. След това и двамата партньори могат да се съгласят, че бракът не е бил толкова перфектен, колкото може би са си помислили. След това те могат да говорят за това, което искат и да продължат напред. С опитен терапевт те ще могат да направят това в справедлива, контролирана и здравословна среда. Много е важна готовността и на двамата партньори да комуникират. Те трябва да бъдат честни и открити, за да се получи нужния ефект от посещението при терапевт. Няма ли откритост, трудно ще спасите брака си.

Задавайте правилните въпроси.

Някои от най-трудните части на терапията ще бъдат навлизането в същността на аферата. Като това да превърнете тази информация в нещо полезно. Неангажираният партньор има много въпроси, за да осмисли нарушаването на доверието. Повечето специалисти помагат на двойките да преминат от разследващи въпроси към въпроси, които създават смисъл. Един разследващ въпрос може да бъде нещо като: Как се запознахте? От колко време се познавате? Колко пъти сте спали заедно? Къде се е случвало това?

Въпросът, който създава смисъл, би бил нещо като: Какво означаваше аферата за теб? Как се чувстваше, когато се прибра? Мислиш ли за мен или за децата? Какво получи там, което нямаше с мен? Този ​​процес ще помогне на наранения партньор да разбере на по-дълбоко ниво какво се е случило и най-вече защо. Това ще му помогне да види какво може да е направил, за да позволи на партньора си да кривне от пътя.

В тази фаза е много важно да се помогне на нараненото лице, да осъзнае, че това не е негова вина. Само изневеряващият е виновен и трябва да поеме пълна отговорност за действията си. Дори и нещо да му е липсвало, е трябвало първо да поговори с половинката си, вместо да си ляга с друга. За да имат връзка, от която и двамата са щастливи и доволни, е нужно взаимно израстване. Именно заради това най-добре е да преминете през този процес с професионалист, които може да ви насочи. Въпросите са много важни и са ключът към правилното изясняване на проблема. Под влияние на емоциите си, може да ви е трудно сами да си отговорите на всички тези въпроси. А това е много важно, за да спасите брака си.

Не забравяйте, че нещата невинаги се получават.

За съжаление, не всичко е като по филмите и трябва да бъдете реалисти. Понякога просто не е възможно да се спасите брака си след изневяра.  И ако случаят е такъв, терапевтът за двойки може да помогне за облекчаване на прехода от съпрузи към разделени партньори. Не цялата терапия е насочена към запазването на отношенията, защото някои двойки не трябва да остават заедно. Тази връзка може да е нездравословна за тях. Терапията може също да осигури структура и подкрепа по време на този процес. Най- важно е нараненият човек в този процес да преодолее шока от новината, че неговият партньор му изневерява. Дори да се стигне до раздяла, той трябва да продължи напред в живота си.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
на горе