5 причини да се храним сезонно
Добра форма

5 причини да се храним сезонно

5 причини да се храним сезонно – ползите от храните, които са в сезон, посочват специалисти. Екзотичните плодове изминават хиляди километри, преди да стигнат до трапезата ни. Но те няма да заменят доматите, ягодите и зеленчуците, с които сме свикнали. Защо е толкова важно да избираме родни сезонни зеленчуци и плодове?

5 причини да се храним сезонно

ПРОФЕСОР НЕУМИВАКИН: „ДА БЪДЕШ ЗДРАВ БЕЗ ЛЕКАРСТВА, МОЖЕ БИ НЕ Е ТОЛКОВА ТРУДНО!“

Тайната на добрата форма!

Какви плодове и зеленчуци да засадим на терасата

Ето 5 предимства на местно отгледаната храна.

Днес можете да намерите всякакви, най-екзотичните плодове и зеленчуци в супермаркетите през цялата година. Те се внасят активно от тропическите страни. Такива продукти се предлагат по всяко време на годината, но за съжаление, имат намалено съдържание на основни хранителни вещества, по-лош вкус, по-висока цена и съмнителна екологична безопасност. Ето защо, е логично да изберете местни сезонни продукти.

Сезонните плодове и зеленчуци са по-вкусни и питателни. Какви други „плюсове“ има при избора на местни храни?

По-високо хранително съдържание

Качеството на почвата, количеството на слънчевата радиация, климатът влияят върху състава на съединенията в хранителните продукти. Например, броколито, отглеждано през сезона (есента), съдържа два пъти повече витамин С от това, което е извън сезона (пролетта). Сезонът на растеж изглежда оказва най-голямо влияние върху концентрациите на витамин С.

По-добър вкус и качество

Плодовете и зеленчуците имат по-ярък и незабравим вкус, когато са закупени от местни фермери на пазара. Глобалното търсене на пресни продукти се е увеличило, така че производителите използват обработка, за да наблюдават зреенето, развалянето и транспортирането. Това намалява качеството на продукта поради облъчване и ядливо покритие на зеленчуци и плодове. Например, бананите се обработват най-активно, за да получат атрактивен външен вид.

Въздействие върху парниковия ефект

Глобалното търсене на храна има отрицателно въздействие върху външната среда, тъй като храната се транспортира на дълги разстояния, което изостря парниковия ефект. Икономически развитите страни активно купуват хранителни продукти, които се доставят с различни видове транспорт. Последният се смята за един от основните „замърсители“ на околната среда.

В допълнение, несезонните продукти, отглеждани в оранжерии, изискват значителни разходи за енергия, което не може да се каже за сезонните продукти.

Повишаване на достъпността

Сезонната храна, състояща се от продукти от вашия регион, ще има положително въздействие върху семейния бюджет. През сезона, когато на пазара има изобилие от местни плодове и зеленчуци, цените са значително намалени.

Комуникация и дълголетие

Приоритетът на сезонните зеленчуци и плодове във вашата диета е подкрепата на местните фермери, възможността да общувате с хора, които отглеждат местни продукти. Защо е толкова важно да се свържете с местната общност? Социалните контакти допринасят за дълголетие и положителна психологическа нагласа.

Както виждате, има съществени причини, за да изберете местни, родни плодове и зеленчуци. Така че, не се колебайте и инвестирайте в здравето и оптималния си бюджет.

infomax-logo-50-15-HW Певицата Ерика Баду създава колекция с италианската модна къща „Марни“

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе