Да се насладим на лятото без рискове
Добра форма

Да се насладим на лятото без рискове

Модерният в днешно време слънчев загар също представлява своеобразен статусен символ. Позволяват си го хора, които имат добри материални възможности, могат да ходят на почивки, да пътуват и се отдават на скъпи плажни удоволствия. И не само това.

Тъмният тен неизвестно защо обикновено се асоциира с добре прекарана отпуска, поражда възхищение и завист у колегите. Немислимо е да се върнеш от почивка без подразбиращия се моден атрибут, доказателство за дългите часове излежаване на плажа. Именно този статусен характер на слънчевия тен провокира много хора към залитания и излага здравето им на сериозни рискове.

Умерено дозираните слънчеви бани с постепенно привикване на тялото към UV-лъчението са действително много полезни за организма. Слънцето стимулира синтеза на витамин D, необходим за усвояването на калция от костите, зарежда го с енергия и оптимизъм. „Пърженето” с часове за сметка на това действа зле на всяка кожа – от изсушаващия и състаряващ ефект до подценяваните, но опасни за здравето изгаряния и повишен риск от ракови образувания.

Силните изгаряния показват едва след време своето действие, тъй като кожата, за съжаление, не забравя изпитанията, на които е била подложена. Което означава, че вредното UV-лъчение се натрупва в човешкото тяло и може да се окаже като бомба със закъснител.

Съсипаната от слънцето кожа е сред един от най-важните фактори за рязкото повишаване случаите на рак на кожата. Ето защо дори младите хора и малките деца трябва много да внимават със слънцето, защото изгарянията отшумяват, но оставят следи, а последиците, макар и след време, могат да бъдат опасни. Още от раждането всяко UV-лъчение се съхранява и натрупва в организма, като всеки човек разполага със свой индивидуален ултравиолетов лимит. Ако той бъде прекрачен, съществува повишен риск от ракови промени на кожата. А те се срещат вече във все по-ранна възраст.

Около 3 % от случаите на кожен рак са меланоми, като при един от три заболели изходът е летален в рамките на една година. В последните 10 години честотата му се е удвоила. Всяко кафяво петънце, новообразувало се по кожата или разраснало се от луничка, може да представлява алармиращ сигнал. Основания за притеснения обаче има едва когато то започне бързо да се уголемява, да сърби, да се зачервява наоколо или да кърви. Ако се промени брадавицоподобно или около него се образува ново пигментно петно.

Какво трябва да знаят жадните за слънце?

Не случайно обитателите на пустинята, където слънцето е особено силно, се увиват с кърпи, тюрбани и дълги роби. Дори тъмнокожите излизат да работят на полето рано сутрин или вечер, когато от небето не пече толкова силно. Във всички южни страни около обяд животът замира, а хората се скриват по домовете си, отдавайки се на сиестата или кротки занимания на сянка.

Ние също би трябвало да се поучим от този трупан хилядолетия наред опит и да приемаме слънцето на сериозно. Особено хората с по-светла кожа, руса или рижава коса, поради липса на естествена защита трябва много внимателно и постепенно дозирайки UV-лъчението да се излагат на действието му. Слънцезащитният препарат с висок фактор (над 20) е задължителен, но дори при наличието му и след постепенно привикване на кожата, печенето по всяко време, часове наред би било много неразумно.

Нанасянето на крема трябва да става 30 минути преди слънчевата баня и следва да бъде подновявано на всеки два часа, както и след всяко къпане. Кожата на децата по принцип е по-чувствителна към UV- лъчението от тази на възрастните. След тримесечна възраст бебетата могат да бъдат събличани и излагани на слънце едва за по няколко минути – първоначално за около две минути по корем и след това обръщани по гръб за същото време. На ден тези минути могат да бъдат увеличавани с по 1, но не повече от 6-8 мин на всяка страна, т.е. общо 15 (след 1 година до 20-30 мин.).

Tagged , , , ,
на горе