8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра
Любов и партньорство Психология

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

Случвало ли ви се е вашият партньор да ви манипулира? Казваме ви как да излезете победител в „играта“ с манипулатор

Какво е манипулация и какво прави мъжът-манипулатор

Манипулацията е вид психологическо въздействие върху човек с помощта на принуда и скрити измамни тактики за получаване на облаги. В една манипулативна ситуация винаги има поне двама участници: „ловеца”-манипулатор и жертвата.

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

Защо някои хора използват манипулативни тактики във връзката

10 съвета как да се предпазите от манипулация във връзката

 

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

Манипулацията се отличава с четири характерни черти:

Въздействието има цел, скрита от жертвата;

Жертвата се е съгласила да извърши действието, защото е била накарана да вярва, че то ще бъде от полза за някого;

Действието е опасно за жертвата и ще й причини вреда;

Манипулаторът има предварително обмислен сценарий за развитие на ситуацията.

Мъжът-манипулатор възприема другите не като пълноценни личности, а като инструменти за постигане на цели. Погрешно е обаче да ги разглеждаме като зли и токсични персонажи – напротив, те може да изглеждат като приятни и грижовни хора, които действат безкористно, единствено с най-добри намерения и във ваша полза. Манипулаторите ви карат да страдате и самите те могат да страдат, защото възприемат света около тях като потенциална заплаха и най-често не вярват на никого. За да принуди човек да действа за собствените си цели, манипулаторът усеща слабите му места, където жертвата крие чувство на съжаление или срам. Някои манипулатори действат по-дискриминиращо: те прекарват години, за да спечелят доверие, за да експлоатират най-дълбоките емоционални рани и комплекси на жертвата.

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра
8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

Как да победим манипулативния партньор?

Знай си правата

Ако редовно общувате с манипулатор и се притеснявате от емоционалните колебания, които той създава у вас, тогава трябва да разберете, че имате право да защитавате личните си граници. Отворете очите си за факта, че те се нарушават и се отървете от нежеланите последици от общуването.

Психолозите идентифицират следния списък с права, които първо трябва да защитите:

Правото да бъдете третирани с уважение;

Право на изразяване на чувства, мнения и желания;

Право на самостоятелно определяне на приоритети;

Право на отказ без чувство за вина;

Правото да притежаваш закупеното от теб;

Право на различно мнение от другите;

Правото да бъдете обгрижвани и защитени от заплахи от физическо, психологическо или емоционално естество;

Правото на щастлив и здравословен живот без емоционално насилие.

Игнорирайте

Манипулаторът чака вашата реакция и няма значение колко активен ще бъде: дали ще започнете да предприемате действия, ще спорите, ще се ограничите до извинения или изобщо ще мълчите. „Ловецът“ няма да слуша никакви логични аргументи, тъй като целта му е да ви извади от равновесие и да ви принуди да правите това, което е изгодно за него.

Разбийте сценария му

Направете това, което манипулаторът не очаква от вас и поемете водещата роля в ситуацията. Например, съгласете се с човека, който ви се заяжда и попитайте: „Да, аз съм такава. И какво?“. Вероятно ще срещнете прекомерна емоционалност и неразбиране от отсрещната страна, но това е ефективно оръжие в борбата с манипулацията.

Манипулирайте обратно.

Този метод вероятно изглежда спорен, но в някои случаи контраманипулацията наистина може да помогне. Така ще покажете на „ловеца“, че разбирате правилата, по които играе, и ще вкарате манипулатора в собствения му капан. Вашият партньор ще оцени собственото си поведение отвън и следващия път ще уважи вашите лични граници.

Разкрийте манипулацията

Кажете директно: „Разбирам, че ме манипулираш и се опитваш да ме накараш да се чувствам виновна. Мога да ти помогна, ако говориш директно. Но ако продължиш да манипулираш, няма да постигнеш това, което искаш и ще разрушиш връзката ни.” Поканете партньора си да отидете на психотерапия за двойки, така че специалистът да може бързо да идентифицира вашите тайни оплаквания един срещу друг и да ви спаси от необходимостта да търпите манипулация.

Отложете отговора, ако не знаете какво да кажете

Обикновено манипулаторът винаги контролира ситуацията и задава много ненужни въпроси, очаквайки да получи незабавен отговор. Това поведение увеличава емоционалния натиск върху вас и ви кара да се тревожите. Имате право да използвате времето в своя полза, без да се ръководите от желанията на партньора си. Можете да кажете : „Ще си помисля“. Отделете време, за да претеглите плюсовете и минусите, обмислете предложението или просто откажете.

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра
8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

Отвръщайте спокойно

Манипулаторът може също да тормози или да нарани друг човек. Важно е да знаете, че манипулаторите избират тези, които смятат за по-слаби от себе си. Ако останете пасивни и сте съгласни с всичко, ставате лесна плячка за него. Не забравяйте обаче, че манипулаторите са страхливи по душа и когато покажете твърдост и отстоявате правата си, те отстъпват.

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра

Поставете граници

Когато манипулаторът осъзнае, че губи контрол, тактиката му ще стане по-заплашителна и отчаяна. През това време ще трябва да вземете някои трудни решения. Ако не е нужно да сте около този човек, помислете дали да не го премахнете напълно от живота си. Обърнете се към семейството и приятелите за подкрепа, поддържайте здравословна дистанция и се опитайте да избягвате всякакви взаимодействия с манипулатор, освен ако не е необходимо.

8 хитри начина да победите мъжа-манипулатор в собствената му игра Лесни и евтини начини да преобразите вашата градина

Tagged , ,
на горе