6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли
Психология

6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Нормално е да изпитвате някои негативни мисли в ума си или да бъдете строги към себе си от време на време – това е част от човешкия опит.

Но ако установите, че се чувствате особено негативни за по-дълги периоди от време или това пречи на психичното ви здраве, може да е време да направите инвентаризация и да направите някои корекции за вашето благополучие.Културата ни отдавна разделя психическото и физическото здраве, но е важно да помним, че нашето психическо здраве влияе върху физическото здраве и обратното. Мислите могат да се превърнат във физически симптоми.

6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Законът на привличането: Как положителните мисли оказват влияние върху живота

Как мислите влияят на нашето здраве и кои са първите сигнали от тялото: 4 начина за стопиране на негативния поток от мисли

infomax-logo-50-15-HW Емил Кошлуков: Ето защо Канал 4 обяви как Фейсбук вече ще ви таксува по 4,99 долара

Когато тези негативни мисли станат преобладаващи в съзнанието ни, можем да имаме по-хронични проблеми. Предизвикателството с тези автоматични мисли е, че те често могат да бъдат погрешни и често са безполезни.

Постоянният цикъл на цинизъм, безнадеждност, отчаяние или самообвинения може да доведе до хроничен психологически стрес, обяснява той. На свой ред този продължителен психологически стрес може да повлияе на вашето физическо благополучие. Физиологичните симптоми могат да създадат допълнителни негативни мисли и цикълът продължава.

6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

1. Признайте ги

пречистване на ума
6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Осъзнаването е първата стъпка! Потиснатите мисли често избухват обратно, така че вместо да ги отблъсквате, разпознайте и наблюдавайте без преценка. Настройте се на мислите си и ума си, особено ако забележите неприятно състояние на настроението. С други думи, ако се чувствате отпаднали, започнете да следите мислите си малко по-внимателно. Как звучи вашият вътрешен монолог? Страшно ли е или цинично?

2. Копайте дълбоко, идентифицирайте мисълта

пречистване на ума
6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Запитайте се коя е мисълта, която ме разстройва най-много?Изберете един за начало. Ако можете да се хванете, запишете го и го оставете настрана за оценка по-късно. В началото това може да е малко предизвикателство, но помислете за това по следния начин: мислили ли сте някога да си купите конкретна кола и изведнъж да започнете да виждате тази кола навсякъде? Това, върху което се фокусирате, ще започне да става все по-очевидно. Използвайки вашето самосъзнание и ума, ще става все по-лесно и по-лесно да „улавяте“ мислите си, когато идват.

3. Оценете мисълта

пречистване на ума
6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Време е да станете аналитични. Нека деконструираме мисълта и я предизвикаме. „Запитайте се: „Тази мисъл напълно ли е точна?“.„Тази мисъл помага ли ми или ме спира?“

Например, ако имате негативни мисли за това, че сте ужасни в работата си и идентифицирате мисъл като „Никога няма да науча X компонента на моята работа“, тогава можете да се заровите в корена на тази мисъл. Може би се борите с увереността или самочувствието си? Или се чувствате претоварени или недостатъчно подкрепени?

Може да започнете да оспорвате мисълта и ума. Научили ли сте нещо наскоро, което изглежда трудно в началото? Напомнете си, че можете да научите и сте го правили в миналото. Добавете малко логика и доказателства към сместа. Нарушете модела.

4. Заменете мисълта

пречистване на ума
6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Сега трябва да пренапишете разказа. Вмъкнете по-точна, реалистична или справедлива мисъл.

Придържайки се към предишния пример, вместо да мислите, че сте ужасни в работата си, защото „никога няма да научите“ това, което трябва, опитайте да вмъкнете нова реалистична и оптимистична мисъл като: Въпреки че може да имам проблеми с тази задача, с малко повече отделено време, ще го получа. Ума е от голямо значение.

5. Приемете мисълта такава, каквато е

пречистване на ума
6 съвета как да изчистите ума си от лоши мисли

Можете ли просто да приемете мисълта като мисъл? Това звучи малко като гатанка, но в основата си си напомня, че ще имате тонове мисли на ден (поне 6000!), всеки ден. Не всички те се коренят или отразяват вашата реалност. Просто наблюдавайте, че имате мисъл и се уверете, че мислите идват и си отиват. Запитайте се дали това ще има разлика след една година, пет години или 10 години?Не вярвайте на всичко, което мислите. Мислете много добре с ума.

6. Напишете план

Понякога помага да напишете негативна мисъл и да преминете през предишните стъпки. Бихте могли да възприемете подход с работен лист и да деконструирате мислите си, когато се появят. Въпреки че това може да бъде доста полезно, няма да работи за всички, така че опитайте и вижте дали работи за вашия мозък и ума.

Tagged , , , ,
на горе