Как да бъдеш в хармония със себе си
Психология

Как да бъдеш в хармония със себе си

Как да бъдеш в хармония със себе си, в абсолютен баланс със себе си и с другите? Да се рееш свободно и щастливо без проблеми в своя живот. Хармония, баланс, равновесие – постижими ли са? Има ли решение за твоите вътрешни терзания и въпроси, които ти пречат да живееш щастливо?

Как да бъдеш в хармония със себе си

Какво трябва да направиш?

Известна мъдрост ни разкрива тайната на трите НЕ-та:

Не се оплаквай

Не се обвинявай

Не се оправдавай

Колко добре казано и колко подходящо за всички, които търсят душевен мир със себе си.

Кармичната връзка: Какво да правим и как да излезем от нея, за да се радваме на хармония и любов

Прости начини да намерите баланса в живота си

Цял живот угаждаме на другите, забравяйки най-важното – да обичаме себе си

Как да бъдеш в хармония със себе си?

Първо, не се оплаквай – за нищо и на никого

Осъзнай своите вътрешни проблеми и ги разрешавай. Не се надявай, че като споделиш с някого, ще решиш проблема. Нещастието обича да си има компания. Колкото повече се оплакваш, толкова по-зле се чувстваш и увеличаваш отрицателната емоция. Думите не поправят трудната ситуация. Да, понякога имаме нужда да поплачем, но нека да бъде в разумните граници. Потърси причината за твоето постоянно недоволство. Ако днес вали дъжд и той е причина за мрачно настроение, не се оплаквай, а си кажи: „Утре всичко ще бъде наред“. Мислите се материлизират, думите – също. Мисли, че си добре и ще бъдеш добре.

Една полезна практика за избягване на оплакването е като заменяш негативната мисъл с положителна. Например: „О, какъв неприятен дъжд“, заменяш с „Би било добре, да седнем и да изпием по едно кафе“. Говори добро и ще предизвикаш добро!

Това ще ти даде успокоение, ще те доведе до вътрешно равновесие.

Как да бъдеш в хармония със себе си

Второ, не се обвинявай – за нищо

Ако чувстваш вина, ако не можеш да си простиш, то не постигаш хармония със себе си.

Най-важното е: първо, трябва да си простиш и второ, да поемеш отговорност за своя живот. Отговорност – да откриеш грешката си и да я поправиш. Сама изграждаш своя свят и сама вземаш решения. Другите не са виновни пред теб. Не се обвинявай за допуснати грешки, за твоите действия и реакции. Животът е преплитане на черно и бяло, на добро и зло, на тъмнина и светлина. Няма никой виновен за несправедливостите, просто преминаваш през самия живот в цялото му многообразие.

Как да бъдеш в хармония със себе си

 

Прошката е най-важна, за да се освободиш от вината. Като простиш, ти може да продължиш да се развиваш духовно. Прощавайки на себе си, ти отваряш път към израстване, самоусъвършенстване и прогрес.

Трето, не се оправдавай – пред никого

Не се опитвай да коригираш ситуацията с думи, ако си сгрешила. Не обяснявай защо си постъпила точно така, страхувайки се, че ще нараниш някого. Ако има конфликт, оправданието само ще влоши ситуацията. Не е необходимо да убеждаваш някого за поведението и речта си, защото така само ще отслабиш позициите си. Много извинения само ще обезценят твоите думи. Не се отказвай от своите думи, подтикната от съжаление и страх, че ще нараниш някого.

Оправданието всъщност е липса на отговорност и вреди на теб.

Няма нужда да се отказваш от позицията си, само за да изглеждаш по-добра и мила. Така ще загубиш доверие в правотата на думите си. Човекът от другата страна на конфликта може да си помисли, че се отказваш от думите си, че си със слаб характер. И че дори зависиш от мнението му. За да не допуснеш това, промени темата на разговора или остави човека да си мисли, че си била груба в разговора. Да, емоциите те завладяват, но те са вътре в теб, а не в хората около теб. Бъди внимателна и отговорна следващия път.

Как да бъдеш в хармония със себе си

Както твърди древната мъдрост: не можеш да влезеш два пъти в една и съща река, защото тя постоянно се променя. Така и в живота не можеш да пренапишеш старото отново. Можеш само да създадеш ново, което да измени старото. За това трябва време. По-добре да замълчиш, да изчакаш, преди да се оправдаваш.

Важно е да поемеш отговорност и да не допускаш да се стигне до оправдание следващия път.

Как да бъдеш в хармония със себе сиФън Шуй в градината – щастие и хармония според посоките Изток, Запад, Север и Юг

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе