Глад за въглехидрати през зимата и как да го надхитрим?

Глад за въглехидрати през зимата и как да го надхитрим?
Добра форма

Глад за въглехидрати през зимата и как да го надхитрим?

 

 

Наближава зимният сезон, а с него се променя биологичният часовник на нашия организъм. Денят става по-кратък, а температурите по-ниски, което се отразявав на нашето тяло. Най-уязвима е имунната система, а от съществено значение е да внимаваме с храната, която приемаме, за да запазим правилното действие на хормоните ни.

През зимата изразходваме по-малко енергия. От една страна, причнината е по-малката физическа активност, а от друга – по-краткият ден води до намаляване производството на мелатонин, който силно влияе на настроението. Поради тази причина е важно да обърнем внимание на храната, която консумираме. Необходимо ни е меню, богато на въглехидрати, които обаче освен енергия, дават и много калории, които понякога се натрупват като излишни килограми. Ето и няколко трика как да се храним през студените месеци без да качваме излишни килограми.

 

  1. Нужда от топлина

 

Когато настъпи зимата и външната температура спадне, добра идея е да промените избора си на храна според сезона. Тук е времето, в което слагаме край на летните здравословни храни като студени салати и смутита. Важно е да наблегнем повече на варените и топли храни.

 

  1. Билки и подправки

 

Можете също така да увеличите затоплящата сила на храната, добавяйки определени билки и подправки. Джинджифил, канела, кардамон, индийско орехче и бахар могат да се използват както в сладки, така и в солени. Прибавете щипка или две от тях, докато готвите вашата каша, супа или печени зеленчуци.

 

  1. Чайовете

 

Добро решение е да намалите консумацията на кафе. Насочете се към билковите чайове с лъжица истински мед в тях. Допълнителен бонус от пиенето на билкови чайове през зимата е, че  ви помагат да останете хидратирани, ако не ви се пие вода в по-студеното време.

 

  1. Повече каротин

 

За да задоволим желанието за въглехидрати, включете някои от тези красиви оранжеви храни.Тиквата, сладкият картоф и морковите са отлични източници на бета-каротин. Каротинът е хранително вещество, което тялото може да преобразува във витамин А и да използва за подпомагане на имунната ни система. Той помага за защита на тялото ни от настинки и грип, които са често срещани през по -студените месеци. Сладките картофи могат да се използват навсякъде, където бихте използвали обикновени картофи – пюре, печени или задушени .Печените моркови пък добавят естествено сладък елемент към други зеленчуци или ястия.

 

  1. Супите

 

Яденето на малка купа вегетарианска супа преди основното хранене е чудесен начин да увеличите дневния си прием на зеленчуци. Така приемате нискокалорично ястие, което ви носи много витамини и ползи за здравето.

 

 

 

 

Tagged , , ,
на горе