Възнесение Господне (Спасовден)
Празници

Възнесение Господне (Спасовден)

Възнесение Господне (Спасовден), е подвижен  празник. Този ден се отбелязва на 40-ия ден след  Възкресение Христово (Великден), т.е. винаги е в четвъртък от шестата седмица след Великден.

Енергията на думите-с тях „градим или рушим“ мостове 

Силата на думата „БЛАГОДАРЯ“ 

На Възнесение Господне се припомня как след възкресението, Божият син завел учениците си на Елеонския хълм и се възнесъл на небето. Той им обещал за второто си пришествие.

Възнесение Господне (Спасовден)

На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Спас, Сотир, Спаска, Спасена, Спасимир, Спасимира, Мира, Миро, Паша, Спаса, Спасе, Спаско, Спасиан, Спасиана, Пацо.

Възнесение Господне (Спасовден) – кратка история.

След възкресението Исус многократно се явявал на учениците си. Събитията след Великден и възнесението на спасителя са описани в последните глави на двете Евангелия. Това е описано и в книгата Деяния на апостолите, съставена от Лука.

„Днес, от Елеонската планина, възнесен в слава .“

Исус Христос се възнесе на небето пред очите на Пресвета Богородица и апостолите от Елеонската планина. Това е най-високият връх близо до Йерусалим. В краят на 19-ти век при разкопки там са открити мозаечни подове на византийски църкви от 6-7 век.

Празникът на Възнесение Господне е установен още в апостолските времена. За това, че на четиридесетия ден след Великден става празнуването на Възнесение Господне, пише св. Григорий Нисийски (4 век).

За това споменава в своите проповеди и свети Йоан Златоуст (IV в.).

Поклонникът Етерия , който посетил Палестина през 4-ти век, съобщил, че на празникът Възнесение християните от Йерусалим се събират на планината Елеон и се извършва служба с четенето на Евангелието и Деянията на апостолите, където се разказва за Възнесение Господне.

Неслучайно Възнесение е 40 дни след Великден. Този период от време се споменава многократно в Свещеното Писание: „Валеше 40 дни и нощи по време на всемирния потоп, в продължение на 40 години Мойсей превеждаше евреите през Синайската пустиня. Според Мойсеевият закон, на 40-ия ден от раждането родителите носят бебето в храма, Исус постил 40 дни в пустинята след кръщението си.

Ето защо, четиридесетдневният период е важен в християнската история и традиция.

Възнесение Господне (Спасовден) – поклонение.

В сряда вечерта започва празнична служба. Текстовете на песнопението описват възнесението на Господ на небето и срещата Му с ангели, а също така обясняват символичното значение на събитието на празника.

По време на вечерната служба се четат и три притчи – откъси от старозаветните книги, съдържащи пророчества за Възнесение Господне.

Спасовден – народни традиции.

Възнесение Господне е последният пролетен празник. До този ден (Спасовден) хората се поздравяват, като изричат: „Христос Воскресе”.

От денят на Възнесение Господне пролетта отстъпва пред горещото лято. Започва усилена работа на полето.

Според стар знак в навечерието на Възнесение Господне славеите пеят по-силно от всяко друго време. Сякаш и те знаят, че това е последната нощ от престоя на възкръсналия Христос на земята. Според легендата Спасителят върви по земята в продължение на четиридесет дни, от Великден до Възнесение.

За тежък грях се смята да се откаже милостиня на бродещ просяк.

На Възнесение Господне стопанките на къщата приготвят обреден хляб, печена кокошка, пилешка супа и плодове, според периода.

Възнесение Господен е професионален празник на пекарите, строителите, цветарите, хотелиерите, ресторантьорите и шофьорите.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе