5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря

5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря
Психология Разни

5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря

Човешките взаимоотношения са доста сложни и връзката, установена между майка и дъщеря, не е изключение. Всъщност, въпреки че е изключително специална връзка, тя има своите особености, някои от които често могат да създадат значителна дистанция между майка и дъщеря.

От всички видове взаимоотношения майка-дъщеря е най-сложната. Проведени са определени изследвания в подкрепа на този факт. Това предполага, че връзката е най-сложна, когато дъщерята е в юношеска възраст.

Съветите и дейностите, които събрахме в тази статия, ще ви помогнат да се грижите и поддържате връзката си независимо от текущото състояние на връзката ви и дали сте майката или дъщерята в уравнението. Да започваме. Никакви различия не са непреодолими. В интерес на истината през повечето време разстоянието, което разделя майката от дъщеря й, може да бъде съкратено с прилагането на няколко малки и практични промени.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря

1. Дайте й пространство

майка
5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря снимка: pinterest

Ако има нещо, което трябва да научите като майка, то е да давате на децата си пространство, когато го поискат. Всъщност, въпреки че връзката между майка и дъщеря се изгражда чрез моменти заедно, също толкова важно е да знаете кога да се отдръпнете малко. В интерес на истината, когато има пространство между двамата, споделените моменти са по-ценени. Това важи за всички възрасти. Ако е тийнейджърка, оставете я да прекарва време в стаята си или да излиза с приятелите си. Като алтернатива, ако тя е възрастна, уверете се, че не я притискате да ви разказва за всичко, което прави.

Освен това, принуждаването й да извършват дейности заедно през цялото време може да я стресира. Тя може да почувства, че нахлувате в нейното пространство, че не й позволявате никаква поверителност и че й пречите да практикува любимите си хобита или дори да бъде сама. Не забравяйте, че култивирането на моменти в самота е важно.

2. Научете се да прощавате

майка
5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря снимка: pinterest

Знаем, че е по-лесно да се пише за това, отколкото да се прилага на практика, но нито един списък със съвети за подобряване на връзката майка-дъщеря не би бил пълен без това предложение. Всъщност много от тези видове връзки се разпадат поради липса на прошка.

Задържането на негодувание не води до никъде. Освен това, прошката често е свързана с изцеление и никаква връзка не може да бъде поддържана, когато са включени негативни чувства към другия. Това не означава непременно забравяне, но означава разбиране. Нито става дума за одобряване. Вместо това, това означава замяна на критиката и недоволството с изграждане.

3. Подобрете уменията си за слушане

майка
5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря снимка: pinterest

Наистина ли слушате дъщеря си, когато говорите заедно? По-важното е, слушате ли това, което тя всъщност не ви казва? Подобряването на вашите умения в тези два аспекта е от ключово значение за укрепване на връзката майка-дъщеря. За да направите това, можете да приложите на практика това, което е известно като рефлексивно слушане. Когато говорите с дъщеря си, съсредоточете се внимателно върху това, което тя казва, и премахнете всички разсейвания от ума си. Освен това оставете настрана всички предразсъдъци, които може да имате относно нещата, за които говорите.

Тонът и честотата на гласа й, жестовете й, скоростта, с която говори, и позата й могат да ви кажат как се чувства. Ако те са свързани с щастие и радост, тогава това, което тя ви казва, е важно за нея. Следователно и за вас.

4. Практикувайте емпатия

Емпатията е способността да се поставите на нейно място и да видите нещата от нейната гледна точка. Това е изключително важен аспект, който ще ви помогне да я разберете.

Винаги е лесно да дадете мнение от комфорта на опита и от силата на вече изживян живот. Дъщеря ви обаче вероятно няма същия опит, особено ако е тийнейджър. Затова не очаквайте тя да има същата представа за света и другите хора като вас. Експертите предполагат, че връзката между майка и дъщеря се променя, когато самата дъщеря стане майка. Това е така, защото точно в този момент тя изпитва майчина емпатия и по този начин се сближава с майка си.

5. Отделете време да обмислите нещата

майка
5 съвета за подобряване на връзката майка-дъщеря снимка: pinterest

Опитайте се да размишлявате и да не давате автоматични и импулсивни отговори. Защото те обикновено ви карат да казвате неща по неподходящ начин. Затова избягвайте да оставяте емоциите на момента да замъглят преценката ви и не казвайте думи, за които по-късно ще съжалявате. Всъщност винаги, когато можете, помислете, преди да кажете нещо, особено когато това нещо може да постави връзката ви с в вашата майка под контрол. На свой ред се опитайте да премахнете сарказма, иронията и враждебността в съобщенията си. Първите две са бариера в общуването, третата е трън в очите на всяка връзка.

Винаги мислете внимателно, успокойте емоциите си и внимателно подбирайте думите си. В интерес на истината, мисленето преди говорене е добро качество за практикуване на увереност.

Tagged , , ,
на горе